Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Verhalen

studente en computerVanuit het politieonderwijs en -onderzoek hebben medewerkers veel mooie verhalen over wat zij beleven in hun vak als docent of onderzoeker. Maar ook studenten delen graag hun verhaal en ervaring. Zo geven we een kijkje achter de schermen bij de Politieacademie.


Lector Annika Smit: Wijs omgaan met wantrouwen

'‘Fake news’, ‘virus- en 5G-wappies’: complotdenken kan gemakkelijk worden gediskwalificeerd. Maar wantrouwen van informatiebronnen is op zich niet gek. Wetenschappers en politiemensen doen dat ook. Cruciaal voor politiemensen is om wijs met wantrouwen om te gaan: het eigen wantrouwen en dat van een ander, burger of collega', vertelt Annika Smit, lector weerbaarheid. Lees meer »

Docent Tijs over Engels in het basis politieonderwijs
Studenten die een basis politieopleiding op mbo-niveau doen, krijgen tijdens de opleiding ook Engels. Omdat het op 23 april de 'Dag van de Engelse Taal' is, vertelt docent Tijs hier meer over. Hij is docent Engels op de Politieacademie in Apeldoorn. Lees meer »


Van radiomaker naar centralist: Het verhaal van Erik
Na acht jaar lang radiomaken gooit voormalig Qmusic Dj Erik van Roekel het roer om. Zijn stem is nu namelijk te horen via het noodnummer 112. 'Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en besloot om verder te kijken dan de mediawereld. In februari ben ik gestart met de opleiding tot centralist bij de Politieacademie en sinds kort werk ik als 112-centralist bij de Landelijke Eenheid.' Lees meer »


Lector Nicolien Kop: van start- naar vakbekwaam
"Enthousiaste, ambitieuze startbekwame collega’s, voorzien van 21e-eeuwse vaardigheden, maken hun opwachting om door te groeien naar vakbekwame collega’s gebiedsgebonden politie (GGP) en opsporing. Maar hoe? Dat is een vraag die de - of in ieder geval mijn - gemoederen bezighoudt. Hoewel deze kwaliteitsvraag natuurlijk altijd speelt, is hij nu extra prangend. Een groot aantal nieuwe collega’s zal in 2023 de basisteams instromen", vertelt Nicolien Kop, lector criminaliteitsbeheersing en recherchekunde. Lees meer »


Oefensimulaties via MS Teams: ‘Ik ben laaiend enthousiast over deze vorm!’
Maria Plekkenpol is gedragswetenschappelijk docent binnen het Team Thematische Opsporing van het Vakspecialistisch Onderwijs van de Politieacademie. In haar lessen werkt ze veel met simulaties om praktijkvoorbeelden te oefenen. Normaal gebeurt dit op locatie. Totdat begin 2020 corona uitbrak. Daarom ging ze enthousiast aan de slag met een alternatief via MS Teams. Lees meer »


Medewerkers over het vernieuwde Basis Politieonderwijs
​In week 5 van 2021 is de eerste groep studenten gestart met de vernieuwde Basis Politieopleiding op niveau 4. In een reeks interviews komen medewerkers van de Politieacademie aan het woord die nauw betrokken zijn bij dit proces.

Het verhaal van politiedocent Joyce

Voor de vierde keer is Joyce Zappeij eind 2020 afgereisd naar Bonaire voor het geven van Integrale Beroepsvaardigheid Training (IBT) aan de plaatselijke politie. Joyce, in het dagelijks leven IBT-docent aan de Politieacademie bij Team Hoger Onderwijs, vindt het een mooie en waardevolle klus. "Ik ben zeer vereerd dat ik dit mag doen. En de politie hier heeft echt stappen gemaakt." Lees meer »


Scriptie mede aanleiding voor verandering aanpak coldcasekalender
​Vanaf 2021 vraagt de politie burgers met een gerichtere aanpak om tips in cold cases. Dat betekent dat de coldcasekalender niet meer verschijnt. Een afstudeerscriptie naar het effect van de coldcasekalender, was mede de aanleiding voor de verandering in aanpak. Politiekundige Edwin Waterreus, die samen met collega Thari Esser dit onderzoek uitvoerde, is er trots op. "Hartstikke leuk. Daar doe je het voor, dit is waar je op hoopt." Lees meer »