Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Verhalen

​​

Vanuit het politieonderwijs en -onderzoek hebben medewerkers veel mooie verhalen over wat zij beleven in hun vak als docent of onderzoeker. Maar ook studenten delen graag hun verhaal en ervaring. Zo geven we een kijkje achter de schermen bij de Politieacademie.

Lector Annika Smit: Veiligheidsopgave potentieel gewelddadig

De politie dient de samenleving, maar is zij er om de samenleving veiliger te maken? Dat vraagt lector Weerbaarheid Annika Smit zich af.​ Lees meer»​

Lector Guus Meershoek: wat als we de strijd verliezen?

De kranten staan er vol van: de drugsproblematiek en de bijbehorende ondermijning voor de samenleving. Guus Meershoek, lector Politiegeschiedenis aan de Politieacademie, schotelt ons een gedachte-experiment voor: wat als we die strijd verliezen? Lees meer » 

Aspirant Erik: van kapper en ondernemer naar aspirant

Politiestudent Erik (56) is recent begonnen aan de basis politieopleiding niveau 4 in Eindhoven. Hiervoor heeft hij 41 jaar gewerkt als kapper en ondernemer met verschillende kapsalons. Waarom besloot hij een carrièreswitch te maken? En hoe ervaart hij tot nu toe de opleiding? Lees meer »


Aspirant Albert: Nijmeegse Vierdaagse lopen met collega's van de Politieacademie

Politiestudent Albert zit in het vierde jaar van de bachelor opleiding tot politiekundige en loopt in juli de Nijmeegse Vierdaagse 2022. Waarom besloot hij zich aan te melden voor het detachement (loopgroep) van de Politieacademie? En zijn er overeenkomsten met dit loopavontuur en het volgen van de politieopleiding? Lees ​meer »


Aspirant Joyce: politiestudent en voorzitter studentenraad Politieacademie Den Haag

​Politiestudent Joyce volgt de politieopleiding én is voorzitter van de studentenraad Politieacademie Den Haag. Iedere locatie van de Politieacademie heeft zo’n raad. Wat is haar taak als voorzitter van de raad en waarom heeft zij dit opgepakt? ‘Ik krijg energie van het voorzitterschap en vind het leuk om op zoek te gaan naar een oplossing.’ Lees meer »

Praktijkbegeleider Kim: hoe zij en studenten het basis politieonderwijs ervaren

Elke maand deelt een student, docent of begeleider van de basis politieopleiding zijn of haar ervaringen in een blog. Deze maand: Kim Roerig, praktijkbegeleider binnen de Eenheid Noord-Nederland en kwartiermaker voor de Leer- en Ontwikkelplek in Groningen. Ze vertelt over de komst van het LOP, haar ervaringen met het basis politieonderwijs en hoe haar studenten de veranderingen in het onderwijs meemaken. Lees meer »

Docent Cees: Maatwerk vervangt Vogel- en vleeskeuringswetten

Elke maand deelt een student, docent of begeleider van de basis politieopleiding zijn of haar ervaringen in een blog. Deze maand: Cees Sjouwerman, docent aan de Politieacademie in Amsterdam, over hoe maatwerk in de huidige opleiding in groot contrast staat met hoe het vroeger ging. Lees meer »

Aspirant Annemarieke: Van op de Albert Cuypmarkt naar aspirant

Na twintig jaar op de Albert Cuypmarkt werken als verkoper van onder andere telefoonhoesjes en ragegadgets gooit Annemarieke (41) het roer om. Sinds april 2022 volgt zij de basis politieopleiding niveau 4'Door de vele lockdowns kreeg ik het besef dat het nu tijd werd voor het politiewerk. Ik ben zo benieuwd naar mijn politiecarrière! ' Lees meer »

Docent Patrick: Niet meer voor een gat te vangen

Elke maand deelt een student, docent of begeleider van de basis politieopleiding zijn of haar ervaringen in een blog. Deze maand: Patrick, docent aan de politieacademie in Apeldoorn over hoe je als student je eigen opleiding kunt vormgeven door bijvoorbeeld gastcollege te regelen. Lees meer »

Mijn leerteam: collega’s voor het leven

Elke maand deelt een student, docent of begeleider van de basis politieopleiding zijn of haar ervaringen in een blog. Deze maand: Linda, student aan de politieacademie in Drachten, over het werken en leren in leerteams. Lees meer »

Lector Janine Janssen: Blinden en olifanten
'Geen zinnig mens is tegen samenwerken, maar het is het moeilijkste dat er is! En dan heb ik het niet alleen over de aanpak van klimaatproblemen, de coronacrisis en tal van andere zwaarden van Damocles die voortdurend boven ons hoofd hangen', vertelt Janine Janssen, lector veiligheid in afhankelijkheidsrelaties. Lees meer » 

Sectorhoofd Rik de Boer over 1 jaar vernieuwd Basis Politieonderwijs
Precies een jaar geleden startte de eerste lichting studenten met de vernieuwde basispolitieopleiding (PO21). Een jaar waarin er veel gebeurde en waarin er mooie stappen zijn gezet in het door ontwikkelen van de opleiding. Rik de Boer, sectorhoofd Basis Politieonderwijs, blikt terug op het afgelopen jaar en kijkt vooruit naar het komende jaar. Lees meer » 

Lector Jaap Knotter: Hospitality gedachte
'Wetenschapsdragers, zoals getuigen en verdachten, zijn bij een gepleegd delict zeer waardevol voor de politie. Ze bezitten immers cruciale informatie. De aangifte- en verhoorkamers in een gemiddeld politiebureau nodigen echter niet uit om in een ontspannen sfeer te vertellen over wat je hebt gezien of wat er is gebeurd', vertelt Jaap Knotter, lector technische en specialistische opsporing. Lees meer »

Lector Guus Meershoek: Locker room talk
'Ik ben beslist geen early adopter van sociale media. Al snel, nadat jaren geleden een collega mij aan een LinkedIn-account had geholpen, vergat ik mijn wachtwoord en verloor ik de connectie. Sindsdien zwerft het account als onbemande raket door het digitale universum, her en der verwarring stichtend', vertelt Guus Meershoek, lector politiegeschiedenis. Lees meer »

FO-student Nancy: 'Het vak is een grote-mensen-puzzel'

​Nancy van Maanen (42) volgt sinds april de basisopleiding FO in Apeldoorn. 'Forensisch onderzoeker worden is mijn droom. Twaalf jaar geleden kwam ik als aspirant hoofdagent in het Haagse in contact met forensisch onderzoekers. Toen is mijn passie voor dit vak ontstaan.' Lees meer »

Lector Otto Adang: Leren van geweldgebruik
'De Nederlandse politie heeft de ambitie om ‘een lerende organisatie’ te zijn. Dat blijkt in de praktijk nog niet zo gemakkelijk, blijkt keer op keer uit onderzoek naar bijvoorbeeld klachtbehandeling, integriteitsonderzoeken en een sterkte-zwakteanalyse van de opsporing', vertelt Otto Adang, lector openbare orde en gevaarbeheersing. Lees meer »

Lector Annika Smit: Wijs omgaan met wantrouwen
''Fake news’, ‘virus- en 5G-wappies’: complotdenken kan gemakkelijk worden gediskwalificeerd. Maar wantrouwen van informatiebronnen is op zich niet gek. Wetenschappers en politiemensen doen dat ook. Cruciaal voor politiemensen is om wijs met wantrouwen om te gaan: het eigen wantrouwen en dat van een ander, burger of collega', vertelt Annika Smit, lector weerbaarheid. Lee​s meer »

Docent Tijs over Engels in het basis politieonderwijs
Studenten die een basis politieopleiding op mbo-niveau doen, krijgen tijdens de opleiding ook Engels. Omdat het op 23 april de 'Dag van de Engelse Taal' is, vertelt docent Tijs hier meer over. Hij is docent Engels op de Politieacademie in Apeldoorn. Lees meer »

Van radiomaker naar centralist: Het verhaal van Erik
Na acht jaar lang radiomaken gooit voormalig Qmusic Dj Erik van Roekel het roer om. Zijn stem is nu namelijk te horen via het noodnummer 112. 'Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en besloot om verder te kijken dan de mediawereld. In februari ben ik gestart met de opleiding tot centralist bij de Politieacademie en sinds kort werk ik als 112-centralist bij de Landelijke Eenheid.' Lees meer »

Lector Nicolien Kop: van start- naar vakbekwaam
"Enthousiaste, ambitieuze startbekwame collega’s, voorzien van 21e-eeuwse vaardigheden, maken hun opwachting om door te groeien naar vakbekwame collega’s gebiedsgebonden politie (GGP) en opsporing. Maar hoe? Dat is een vraag die de - of in ieder geval mijn - gemoederen bezighoudt. Hoewel deze kwaliteitsvraag natuurlijk altijd speelt, is hij nu extra prangend. Een groot aantal nieuwe collega’s zal in 2023 de basisteams instromen", vertelt Nicolien Kop, lector criminaliteitsbeheersing en recherchekunde. Lees meer »

Oefensimulaties via MS Teams: ‘Ik ben laaiend enthousiast over deze vorm!’
Maria Plekkenpol is gedragswetenschappelijk docent binnen het Team Thematische Opsporing van het Vakspecialistisch Onderwijs van de Politieacademie. In haar lessen werkt ze veel met simulaties om praktijkvoorbeelden te oefenen. Normaal gebeurt dit op locatie. Totdat begin 2020 corona uitbrak. Daarom ging ze enthousiast aan de slag met een alternatief via MS Teams. Lees meer »

Medewerkers over het vernieuwde Basis Politieonderwijs
​In week 5 van 2021 is de eerste groep studenten gestart met de vernieuwde Basis Politieopleiding op niveau 4. In een reeks interviews komen medewerkers van de Politieacademie aan het woord die nauw betrokken zijn bij dit proces.

Het verhaal van politiedocent Joyce

Voor de vierde keer is Joyce Zappeij eind 2020 afgereisd naar Bonaire voor het geven van Integrale Beroepsvaardigheid Training (IBT) aan de plaatselijke politie. Joyce, in het dagelijks leven IBT-docent aan de Politieacademie bij Team Hoger Onderwijs, vindt het een mooie en waardevolle klus. "Ik ben zeer vereerd dat ik dit mag doen. En de politie hier heeft echt stappen gemaakt." Lees meer »

Scriptie mede aanleiding voor verandering aanpak coldcasekalender
​Vanaf 2021 vraagt de politie burgers met een gerichtere aanpak om tips in cold cases. Dat betekent dat de coldcasekalender niet meer verschijnt. Een afstudeerscriptie naar het effect van de coldcasekalender, was mede de aanleiding voor de verandering in aanpak. Politiekundige Edwin Waterreus, die samen met collega Thari Esser dit onderzoek uitvoerde, is er trots op. "Hartstikke leuk. Daar doe je het voor, dit is waar je op hoopt." Lees meer »