Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Lector Guus Meershoek: wat als we de strijd verliezen?

Plaatsingsdatum: 20-9-2022 15:45

Laatste update: 20-9-2022 15:46

Voor Blauw, vakblad voor alle professionals bij de Nederlandse politie, schrijven de lectoren van de Politieacademie columns over uiteenlopende onderwerpen. In het septembernummer de column van Guus Meershoek, lector Politiegeschiedenis.

Wat als we de strijd verliezen?

Een jaar is verstreken sinds Peter R. de Vries werd vermoord. Knap politiewerk wist twee belangrijke verdachten al voor de rechter te brengen. Terwijl ik dit schrijf, lijkt zelfs de aansturing aan het licht te worden gebracht. Een prestatie van formaat. En de afgelopen jaren zijn er, mede dankzij onderschept telefoonverkeer, meer strafrechtelijke successen geboekt. Toch wordt bij mij de blijdschap van recht doen, getemperd door de inschatting dat de moord niet het beloofde keerpunt in de aanpak van de drugscriminaliteit is geworden. Want we weten toch dat het oppakken en vastzetten van drugshandelaren, hoe onmisbaar ook, het probleem niet verkleint? En werd ondertussen niet het Strategisch Beraad Ondermijning ontbonden en het MIT opgedoekt? 

Geconfronteerd met trots aangekondigde deelprojecten, overvalt mij soms de gedachte, dat de drugsproblematiek zo moeilijk te reduceren is. Niet vanwege de verslaving van de consumenten, en ook niet vanwege de geldzucht van de criminele handelaren maar door een wijdverbreide, onbewuste vrees dat doortastend terugdringen te veel overhoop zou halen. Een vaag besef dat het probleem maatschappelijk te diep is geworteld. 

Als er zich straks weer een schokkend, drugsgerelateerd incident voordoet, wordt het publiek dan niet gewoon weer gerustgesteld met grote woorden? Gevolgd door een aankondiging dat de opsporing wordt geïntensiveerd en zwaardere straffen zullen worden uitgedeeld, terwijl de handel alsmaar toeneemt? En als dan opnieuw wordt voorgesteld sommige drugs maar vrij te geven, wie verstoort dan die idylle met de les uit de ohheffing van het bordeelverbod? Dat het reguleren van criminogene markten meer inspanning van handhavers vergt dan het bestrijden van criminaliteit. En dat nu niet te verwachten valt dat bestuur en samenleving die inspanning duurzaam zullen opbrengen. Wordt niet gretig veel verwacht van optreden tegen zogeheten facilitators: de notarissen, advocaten en banken? Alsof die voor ons het probleem gaan oplossen. Waarom worden de consumenten niet krachtiger aangesproken: de managers op de Zuidas, de festivalgangers, de studenten? En waarom zijn we niet wat vasthoudender in de aanpak van ondermijning in achterstandswijken? Dat we wat meer overhebben om jongens daar een werkelijk alternatief te bieden voor snel geld verdienen als drugskoerier? 

Toekomstscenario 

Bij de aanpak van de opwarming van de aarde maken toekomstscenario’s aan velen duidelijk dat er iets moet gebeuren. In tegenstelling tot stoer beleid en dito taal, scheppen deze toekomstschetsen het onmisbare, maatschappelijke draagvlak om instanties doortastend te laten optreden. Heeft daarom de samenleving om echt weerbaar te worden niet vooral een concrete inschatting nodig hoe het drugsvraagstuk uit de hand zou kunnen lopen?

Reageren? Mail naar guus.meershoek@politieacademie.nl 

Trefwoorden