Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Column Nicolien Kop: van start- naar vakbekwaam

nicolienkop.jpgVoor Blauw, vakblad voor alle professionals bij de Nederlandse politie, schrijven de lectoren van de Politieacademie columns over uiteenlopende onderwerpen. In het februarinummer de column van Nicolien Kop, lector criminaliteitsbeheersing en recherchekunde.

Van startbekwaam naar vakbekwaam

Enthousiaste, ambitieuze startbekwame collega’s, voorzien van 21e-eeuwse vaardigheden, maken hun opwachting om door te groeien naar vakbekwame collega’s gebiedsgebonden politie (GGP) en opsporing. Maar hoe? Dat is een vraag die de - of in ieder geval mijn - gemoederen bezighoudt. Hoewel deze kwaliteitsvraag natuurlijk altijd speelt, is hij nu extra prangend. Een groot aantal nieuwe collega’s zal in 2023 de basisteams instromen.

Er is veel instroom vanwege de grote uitstroom. Om er (onder andere) voor te zorgen dat nieuwe mensen snel inzetbaar zijn, is er een nieuwe, kortere, opleiding ontwikkeld. Deze basispolitieopleiding, PO21, start dit jaar. Het is een tweejarige opleiding met de uitstroomvarianten GGP en opsporing. De uitstroomvariant GGP bestaat al sinds jaar en dag. Die van opsporing is nieuw*. Het mooie van deze variant is dat er hiermee een rechtstreeks pad naar het werken in de opsporing ontstaat.

Medio 2023 ronden de eerste nieuwe collega’s hun opleiding af. Startbekwame medewerkers zijn (nog) niet volledig inzetbaar. Zij dienen de mogelijkheid te krijgen om zich verder te ontwikkelen. En daar zit mijn vraag en een zekere zorg.

Want basisteams zijn dé plek waar startbekwame collega’s terechtkomen en hun politiecarrière beginnen. En laat dat nou net de plek zijn waar de komende jaren een groot deel van de vakbekwame medewerkers de politieorganisatie gaat verlaten. En daarmee ook een hoeveelheid ervaring, kennis en expertise. Hierdoor ontstaat een vacuüm in de basisteams tussen start- en vakbekwaam. Op een plek waar de werkdruk al zo hoog is door onderbezetting.

Hoe kunnen deze startbekwame collega’s zich ontwikkelen tot vakbekwame medewerkers GGP of opsporing? Hoe komt kennis bij hen terecht? En waarin onderscheidt startbekwaam zich dan van vakbekwaam?

Tot op heden is er - voor zover ik kan overzien - geen concrete uitwerking van het leer- en ontwikkeltraject van start- naar vakbekwaam. Terwijl dit juist nodig is om de kwaliteit van het politiewerk op (middel)lange termijn vast te houden en te verbeteren. Daar zit de uitdaging.

Het antwoord zal liggen in een combinatie van formeel en informeel leren. Formeel leren via opleiding en vervolgstudie. Hiervoor moeten onderwijs, beleidsmedewerkers en leidinggevenden aan de slag. Informeel leren daarentegen, gebeurt ‘on the job’. En daar ligt een taak voor iedereen in de basisteams. Deel je eigen geleerde lessen – gevraagd en ongevraagd – volop met je nieuwe collega’s. Deze kennis hebben zij hard nodig om de stap van start- naar vakbewaam te maken. Zo kunnen we het vacuüm hopelijk doorbreken.

En wat we nu precies onder vakbekwaam verstaan? Mooi moment om daar nu gezamenlijk over na te denken. Voor je het weet is het 2023.

Reageren? Mail naar nicolien.kop@politieacademie.nl.

*Noot van de redactie: Het is nog in ontwikkeling of en hoe de afstudeervariant opsporing vorm gaat krijgen. 

Dr. Nicolien Kop (54) / is psycholoog en lector aan de Politieacademie. Zij probeert door het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek bij te dragen aan de ontwikkeling van de politiefunctie. Actuele thema's waar zij zich nu mee bezighoudt: inzet van burgerparticipatie in de opsporing, de (on)mogelijkheden van televerhoor in de praktijk en de kansen van technologie voor het politiewerk.