Mogelijk probeert u toegang tot deze site te krijgen via een beveiligde browser op de server. Schakel scripts in en laad deze pagina opnieuw.
Meer toegankelijke modus inschakelen
Meer toegankelijke modus uitschakelen
Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Animaties uitschakelen
Animaties inschakelen
Naar
Mijn Politieacademie
Studenten
Docenten
Politiemedewerkers
Het lijkt erop dat er geen JavaScript is ingeschakeld bij uw browser. Schakel JavaScript in en probeer het opnieuw.
Home
Onderwijs
Kennis & Onderzoek
Thema's
Actueel
Momenteel geselecteerd
Politieacademie
English
Contact
Home
›
Actueel
Actueel
PA_Body
Politieonderwijsjaar geopend in Apeldoorn
Op de eerste maandag in september wordt traditiegetrouw het onderwijsjaar van de Politieacademie afgetrapt in Apeldoorn.
Podcast De Academie: ‘Mark Rutte stuurde de wijkagenten aan’
In podcast De Academie zegt Wouter Stol dat de aanpak meer had moeten gaan over de vraag hoe een dorp of stad lokaal door de coronaperiode had kunnen worden geholpen.
Podcast De Academie: ‘Crimescripting’ brengt mensenhandel beter in beeld
In de volgende aflevering van podcast De Academie hoor je meer over hoe crimescripting het proces van mensenhandel scherper in beeld brengt.
Help de wetenschap vooruit op Lowlands!
Inbreken in een woning en knuffelen met een onbekend persoon. Het is dit jaar mogelijk op festival Lowlands.
Podcast De Academie: ‘Met intelligence kan de politie criminelen een stap voor zijn’
In de aflevering van podcast De Academie over intelligence vertellen Ana Isabel Barros en Anne Jan Oosterheert hoe ver de politie al is met de inzet van intelligence.
Opsporing Verzocht voor jongeren? Politieacademie onderzoekt opsporingscommunicatie voor jonge doelgroep
Hoe kan de politie jongeren mee laten speuren en bereid vinden melding te maken van criminaliteit? Daar gaat de Politieacademie onderzoek naar doen.
‘Grote stap voorwaarts in openheid over geweld door politie’
De politie publiceerde deze week cijfers van gebruik van geweld door politieambtenaren in 2022. Het is de eerste keer dat zij zelf zo'n rapportage naar buiten brengt.
Criminoloog Fijnaut draagt collectie over aan Politieacademie
Criminoloog Cyrille Fijnaut heeft de Politieacademie duizenden titels over strafrecht en criminologie, georganiseerde misdaad en terrorisme, justitie en politie in Nederland en Europa geschonken.
‘Reconstrueer het verhaal en herken sneller je cognitieve valkuilen’
Criminoloog Chantal Epskamp bepleit een open blik en onbevangenheid in opsporingsonderzoeken in haar boek 'van watskeburt tot whodunit'om het scenariodenken in de opsporing te verbeteren.
Juist positief gevoel belangrijke drijfveer om te helpen zoeken naar vermist persoon
Uit onderzoek van de Politieacademie blijkt dat juist positieve gevoelens van het publiek een belangrijke drijfveer is om te helpen zoeken naar een vermist persoon.
Vernieuwd onderwijs Forensische Opsporing positief beoordeeld
De ervaringen van studenten met het vernieuwde onderwijs bij Forensische Opsporing van de Politieacademie zijn veelbelovend.
Hoe andere Europese landen bedreigde personen bewaken en beveiligen
Hoe beschermen Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Italië bedreigde personen? Dat hebben onderzoekers van o.a. de Politieacademie uitgezocht.
Politieacademie: we staan open voor debat over ons onderwijs
Gisteren werd op de website van EenVandaag een artikel geplaatst waarin rechtspsycholoog Peter van Koppen kritiek uitte op de kwaliteit van het verhoor door de Nederlandse politie.
‘We bieden juridische ondersteuning aan politiecollega’s, maar dan in begrijpelijk Nederlands’
Juridisch Blauw van de Politieacademie biedt juridische ondersteuning aan politiecollega's. De vraag naar juridisch advies en controle op juistheid neemt toe.
Geen spoor te verliezen: opsporing verbeteren met effectiever sporenonderzoek
Onderzoekers van de Politieacademie en Hogeschool van Amsterdam bekijken in een vierjarig onderzoek twee grote vraagstukken in forensisch onderzoek.
Intern onderzoek naar docent Politieacademie Den Haag afgerond
De Politieacademie wil haar studenten en medewerkers een veilig leer- en werkklimaat bieden. Dat gaat in de regel goed, maar vorig jaar gaven dertig studenten signalen af over ongewenst gedrag.
Leonard Kok geïnstalleerd als directeur Politieacademie
Op de concernlocatie van de Politieacademie in Apeldoorn is vandaag Leonard Kok geïnstalleerd als nieuwe directeur van de Politieacademie.
Primeur Politieacademie: testen van nieuwe techniek om chemische componenten te identificeren
De Politieacademie gaat als één van de eerste onderzoeksinstituten proeven doen met een nieuw ontwikkelde techniek om te zien of deze kan worden toegepast op bijvoorbeeld plaatsen delict voor het vas
Leonard Kok is nieuwe directeur Politieacademie
Leonard Kok wordt voorgedragen voor benoeming als directeur van de Politieacademie. De beoogde benoemingsdatum is 1 januari aanstaande. Leonard is momenteel lid van de korpsleiding van de politie
Teun Meurs lector Gebiedsgebonden Politiewerk
De Politieacademie stelt per 1 november Teun Meurs aan als lector Gebiedsgebonden Politiewerk (GGP), het werk van basisteams in de wijk en op het web.
'Procedure na geweldgebruik door politiemensen meer gericht op verantwoorden dan op leren'
De politie moet leren leren van geweldgebruik. Dat concluderen onderzoekers van de Politieacademie en Rijksuniversiteit Groningen uit een onderzoek naar de nieuwe procedure van verantwoorden en lere
Scriptie zet spotlight op onderbelicht proces achter internationale mensenhandel
Hendrik van der Veen, teamchef Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) eenheid Noord-Nederland, kreeg tijdens de opening van het politie onderwijsjaar de Politieacademie s
Ana Barros geïnstalleerd als lector Intelligence
Ana Barros is op 26 september geïnstalleerd als lector Intelligence aan de Politieacademie. Zij sprak die dag haar lectorale rede 'De kracht van intelligence: Bezint eer ge moet bijsturen' uit.
Politie, Politieacademie en MBO Raad tekenen samenwerkingsconvenant
Op de Politieacademie in Apeldoorn hebben vertegenwoordigers van de politie, de Politieacademie en de MBO Raad een samenwerkingsconvenant ondertekend.
Genomineerden Politieacademie scriptieprijs 2022
Bij de Politieacademie reiken we jaarlijks de scriptieprijs uit. Met deze prijs krijgen talenten en hun onderzoeksresultaten een podium.
Stroomstootwapen: geweldig of gevaarlijk?
Het stroomstootwapen kan zowel geweldig als gevaarlijk zijn. Dat concluderen onderzoekers van de Politieacademie uit een analyse van stroomstootwapengebruik bij de politie.
Boerenprotesten: ‘Voorbereiden op een lange golf van openbare ordeverstoringen’
Lector Guus Meershoek verwacht dat de boerenprotesten het begin zijn van een lange golf openbare ordeverstoringen. 'Het zal uithoudingsvermogen van de politie vergen.'
Integriteit: ‘Kijk verder dan de oppervlakte, durf je te laten verrassen’
De onderzoekslijn rondom integriteit van het kenniscentrum houdt zich bezig met de betekenis van integriteit voor de politieorganisatie.
Hoe de politie in verbinding kan treden met burgers
Onderzoekers van de Politieacademie bekeken goede werkwijzen om als politie in verbinding met de samenleving te staan en komen. Een van de bekeken methoden is Bondgenoten.
Handboek Omgaan met onbegrepen gedrag voor politie
Bauke Koekkoek presenteert zijn handboek 'Omgaan met onbegrepen gedrag' voor basisteams en het basispolitieonderwijs.
Politieacademie blij met positief oordeel Inspectie Justitie en Veiligheid
De Politieacademie is blij met het positieve oordeel van de Inspectie Justitie en Veiligheid over het politieonderwijs, dat eind vorige week is gepubliceerd.
Onderzoek naar de gevolgen van criminaliteit voor slachtoffers
De Politieacademie, Open Universiteit en NHL Stenden Hogeschool doen onderzoek naar de gevolgen van online en traditionele criminaliteit.
Weerbaarheid: ‘Open blijven staan voor vragen over jouw eigen waarden’
De eerste onderzoekslijn van het nieuwe kenniscentrum Mens & politieorganisatie is gericht op professionele weerbaarheid. Hoe ben je wendbaar en weerbaar, en hoe kan je daar als organisatie voor zorg
Lectorale rede Jaap Knotter “Techniek voor de opsporingspraktijk”
Vandaag sprak Jaap Knotter zijn lectorale rede uit. Hij werkt aan technieken voor de opsporingspraktijk vanuit Hogeschool Saxion en de Politieacademie.
Politieacademie opent kenniscentrum Mens & politieorganisatie
De Politieacademie opent vandaag haar eerste kenniscentrum en de expositie I'm only human. Het kenniscentrum richt zich op kennis en onderzoek op het gebied van de mens achter het uniform.
Buddyhond heeft meerwaarde voor agent met PTSS
Uit een onderzoek van de Politieacademie en Radboud Universiteit blijkt dat een buddyhond helpt bij een posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Virtual Reality: een verrijking voor het politieonderwijs
Virtual reality wordt steeds meer dagelijkse realiteit in het onderwijs van de Politieacademie.
Strafzaken sneller oplossen met DNA-analyse op plaats delict
Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam en de Politieacademie concluderen dat strafzaken sneller opgelost kunnen worden door de inzet van een mobiel DNA-lab op de plaats delict.
Thuisbasis voor Centrum voor Veiligheid en Digitalisering in Apeldoorn
Het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD) krijgt vaste voet aan de grond. Vanaf 1 september 2022 vormt Wapenrustlaan 11 te Apeldoorn de nieuwe thuisbasis.
Nomi Stomphorst van Nederlands waterpoloteam naar ‘team’ politie
Met het Nederlands waterpoloteam was ze vorig jaar zomer nog actief op de Olympische Spelen in Tokyo, nu volgt ze de opleiding tot agent.
Politieacademie start pilot met podcast ‘De Academie’
De Politieacademie start een pilot podcastserie. In ‘De Academie: politiewerk in perspectief’ praten we met politiemensen uit de praktijk en wetenschappers van de Politieacademie.
Bauke Koekkoek wint Publicatieprijs 2021 van Stichting Maatschappij en Veiligheid
Bauke Koekkoek, lector Onbegrepen gedrag, veiligheid en samenleving aan de Politieacademie, heeft de Publicatieprijs 2021 van de Stichting Maatschappij en Veiligheid gewonnen.
‘Begin niet aan beanbags voor ordehandhaving’
Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus overweegt de politie in de strijd tegen relschoppers uit te rusten met nieuwe wapens, zoals beanbags en schuimballen.
Zijn we nog anders? Over de rellen van afgelopen week
Otto Adang, lector Openbare Orde & Gevaarbeheersing aan de Politieacademie, plaatst uit de hand gelopen demonstraties in breder perspectief.
Promotieonderzoek toepassing van training in de praktijk
Hoe passen professionals vaardigheden die zij leren in een training toe in hun werk? Jolanda Botke deed onder andere onderzoek naar de training Mentale Kracht.
Vingersporen onthullen wat dader gedaan heeft
Vingersporen onthullen niet alleen wie de mogelijke dader is, ze geven ook informatie over de handelingen verricht op een plaats delict. Dat blijkt uit onderzoek van Anouk de Ronde, verbonden aan de
Annika Smit benoemd als bijzonder hoogleraar Universiteit voor Humanistiek
Annika Smit is benoemd als bijzonder hoogleraar ‘Weerbaarheid bij de politie’ aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Zij is lector Weerbaarheid aan de Politieacademie.
Essaybundel ‘In naam der wat?’ houdt de politie een spiegel voor
Met de essaybundel ‘In naam der wat? - reflecties op politie en politiewerk’ geven lectoren en onderzoekers van de Politieacademie nieuwe voeding aan het doorlopende gesprek over dit onderwerp en hou
Hackathon als lijmmiddel tussen de binnen- en buitenwereld van de politie
Hackathons kunnen fungeren als lijmmiddel dat de binnenwereld en buitenwereld van de politie met elkaar verbindt.
Centrum voor Veiligheid en Digitalisering van start
In Apeldoorn vond vandaag de bestuurlijke start van het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD) plaats.
Samen voor de SDG’s, samen voor een meer duurzame en inclusieve samenleving
Door deze week massaal de SDG-vlag te hijsen tonen organisaties dat ze deel uitmaken van een mondiale beweging.
Drones als innovatief middel bij opsporing van drugslaboratoria
Drugslaboratoria opsporen met de inzet van drones. De techniek daarvoor is inmiddels in een vergevorderd stadium.
Werkbezoek Commandant der Strijdkrachten aan Apeldoorn
De in april aangetreden Commandant der Strijdkrachten, generaal Onno Eichelsheim, bracht op woensdag 22 september een werkbezoek aan Apeldoorn.
De kenniswerker in niemandsland
Hoger opgeleide professionals (niveau 6 en 7 aan de Politieacademie) worden gevraagd kennis en vernieuwing toe te voegen aan de politie, maar worstelen met hun positie in de organisatie.
Lodewijk Asscher benoemd als aanjager voor het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering
Lodewijk Asscher is benoemd tot aanjager van het nieuwe Centrum voor Veiligheid en Digitalisering in Apeldoorn.
Locaties Apeldoorn en Warnsveld geopend voor publiek tijdens Open Monumentendag
Op 11 en 12 september 2021 tijdens Open Monumentendag, zijn onze locaties in Apeldoorn en Warnsveld geopend voor publiek. Elk jaar in het tweede weekend van september openen duizenden monumenten hun
Politie onderwijsjaar 2021-2022 officieel geopend
Het politie onderwijsjaar 2021-2022 is op maandag 6 september officieel geopend.
‘Peter R. de Vries heeft de politie helpen innoveren’
Peter R. de Vries is slachtoffer geworden van een gerichte aanslag op zijn leven. De afgelopen week werd eens te meer duidelijk hoeveel publieke waardering hij genoot.
Politiestudenten Den Haag organiseren bijeenkomsten over diversiteit en inclusie
Politiestudenten Nikki en Salih vinden dat er meer aandacht mag zijn voor diversiteit en inclusie tijdens de politieopleiding. Daarom organiseerden ze drie bijeenkomsten voor hun klas.
Nieuw onderzoek naar impact van encryptie op zaken in de strafrechtketen
Encryptie is in onze samenleving een belangrijke tool om digitale informatie te beschermen en privacy te kunnen verzekeren.
Zorgprofessional op de 112-meldkamer waardevolle hulp bij meldingen over verwarde personen
De toevoeging van een zorgprofessional aan de meldkamer kan een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van de problematiek rondom 112-meldingen over verwarde personen.
Vernieuwde opleiding Wijkagent-senior
Onderwijs en praktijk nog beter op elkaar aan laten sluiten. Dat is hét uitgangspunt van de vernieuwde opleiding Wijkagent-senior (WASr).
'Meer aandacht voor reflectie maakt politiekorps weerbaarder’
Meer, gerichtere en structurele aandacht voor reflectie binnen de politie zou een belangrijke rol kunnen spelen bij het weerbaarder maken van het korps.
Kennis voor iedereen: Zelfstudiebundel FinEC vernieuwd
Om in onderwijs te voorzien en aan te sluiten op de veranderende wet- en regelgeving, is de zelfstudiebundel Financieel Economische Criminaliteit (FinEC) volledig vernieuwd.
Politieacademie biedt studenten Universiteit Leiden binnenkort stageplaatsen
Stage lopen bij de Politieacademie is vanaf september 2021 structureel mogelijk voor studenten van Universiteit Leiden.
Hoe de politie haar innovatiekracht kan versterken
Acht factoren zijn van grote invloed op de mate van succes van technologische innovatieprojecten binnen de politie.
Janine Janssen lector Veiligheid in afhankelijkheidsrelaties
Hoe ga je als politieprofessional om met geweld in relaties van afhankelijkheid? Dat is waar Janine Janssen zich als lector Veiligheid in afhankelijkheidsrelaties aan de Politieacademie op gaat focus
Nieuwe training voor AVIM-medewerkers
In juni 2021 gaat de nieuwe training Kennis Actualisatie AVIM (Afdeling Vreemdelingen Identiteit en Mensenhandel) van start. De training is speciaal bedoeld voor de AVIM-medewerker die al even geen o
‘Cijfers agressie tegen de politie vragen om betere duiding’
De politie maakte onlangs de jaarcijfers GTPA (Geweld Tegen Politie Ambtenaren) bekend. In 2020 werden in totaal 12.543 gevallen geregistreerd.
Online informatiebijeenkomst traject Ervaringscertificaat op 28 april
Via MS Teams wordt op 28 april van 10.30 tot 12.00 uur een informatiebijeenkomst gehouden over het traject Ervaringscertificaat.
Verkeerstechnisch begeleiden: Een vak apart
Verkeerstechnisch begeleiders worden als motorrijders onder meer ingezet bij het begeleiden van VIP's en hulpdiensten. Maar wat komt er allemaal bij dat eerste kijken?
Lector Otto Adang in taskforce ‘Onze hulpverleners veilig’
Op initiatief van demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus is vandaag de taskforce ‘Onze hulpverleners veilig’ van start gegaan.
Politieacademie start experiment met dramaturgie als hulpmiddel bij opsporing
De Politieacademie start binnenkort een experiment naar de toegevoegde waarde van dramaturgie binnen de opsporing.
Nieuw practoraat Divers Vakmanschap verbindt onderzoek, onderwijs en praktijk
Binnen de Politieacademie wordt in 2021 het practoraat Divers Vakmanschap opgericht. Het doel is het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs en studenten en docenten toerusten met dat wat nodig is
Training aanpak Huiselijk geweld en Kindermishandeling vernieuwd
De training Huiselijk geweld en Kindermishandeling is vernieuwd. De nadruk ligt nu niet alleen op het overbrengen van kennis, maar ook op de bevordering van onderlinge samenwerking. 'We leren nu van
Avondklokrellen zetten weerbaarheid agenten verder onder druk
De recente avondklokrellen leiden ertoe dat de weerbaarheid van agenten nog verder onder druk komt te staan.
Nieuw Basis Politieonderwijs van start
Op maandag 1 februari is het vernieuwde Basis Politieonderwijs PO21 gestart. Bijna alle eenheden verwelkomden hun eerste lichting PO21-studenten voor nadere kennismaking.
Erkenning Ervaringscertificaat Politieacademie voor drie jaar verlengd
De erkenning van het Ervaringscertificaat (EVC) van de Politieacademie is verlengd voor de komende drie jaar. Met de erkenning door het Nationaal Kenniscentrum EVC voldoet de Politieacademie aan de K
Ana Isabel Barros lector Intelligence bij de Politieacademie
Intelligence gestuurd politiewerk is een belangrijk thema binnen de politie en de Politieacademie. Daarom is per 1 oktober 2020 Ana Isabel Barros begonnen als lector Intelligence aan de Politieacadem
Vernieuwing zedenonderwijs 2021
In augustus 2021 gaat de vernieuwde opleiding Handelen in Zedenzaken (HZZ) van start. Gezien de grote instroom van nieuwe zedenrechercheurs en daarmee de groeiende vraag naar opleidingsplekken was h
Motorvlogger 'Itchy Boots' rijdt mee met motoropleiding PA
Noraly trekt met haar motor de hele wereld over. Van alle reizen doet zij verslag op haar YouTube-kanaal genaamd ‘Itchy Boots’. Om haar rijkwaliteiten verder aan te scherpen, reed Noraly een dagje me
Coldcase project wint Computable Award
Het project ‘Coldcase Solved & Unsolved’ heeft tijdens de Computable Awards 2020 een Award gewonnen in de categorie Onderwijsproject.
Snellere misdaadopsporing door mobiele DNA-techniek
Binnen enkele uren de verdachte van een misdaad in beeld krijgen door snelle DNA-analyse? De mobiele DNA-techniek RapidHIT200 maakt het mogelijk.
Scriptie ‘A moral compass’ genomineerd voor Jan Gmelich Meijling-prijs
De scriptie ‘A moral compass’ van Pascal Martens is genomineerd voor de Jan Gmelich Meijling-prijs, een jaarlijks initiatief van de stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV).
De zoektocht naar vingersporen via chemische analyse
In potentie kan forensisch relevante informatie worden afgeleid uit de chemische samenstelling van vingersporen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Ward van Helmond.
Mondkapjes verplicht op alle onderwijslocaties van de Politieacademie
Sinds dinsdag 6 oktober is het op alle onderwijslocaties van de Politieacademie verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen.
Uitgebreid overzicht (politie)kennis burgerparticipatie
Op zoek naar wetenschappelijk onderbouwde kennis over burgerparticipatie in het veiligheidsdomein? De themapagina Burgerparticipatie op deze website geeft een uitgebreid overzicht.
Opening politie onderwijsjaar 2020-2021: ‘gewoon politiewerk is niet gewoon’
Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus opende op maandag 7 september het politie onderwijsjaar 2020-2021 in Apeldoorn.
Ontwikkeling grootste slimme moorddatabase kanshebber voor prijs
Ict-vaktitel Computable heeft het coldcase onderzoek van lector dr. Jaap Knotter genomineerd voor de Computable Awards 2020.
Politieonderzoek en -praktijk wetenschappelijk versterken
Politie, ministerie van Justitie en Veiligheid en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zijn een samenwerkingsovereenkomst aangegaan.
Pieter Tops vanaf 1 juli bijzonder Hoogleraar Ondermijningsstudies Universiteit Leiden
Pieter Tops, lector politie en openbaar bestuur aan de Politieacademie bekleedt vanaf 1 juli 2020 de bijzondere leerstoel Ondermijningsstudies aan de Universiteit Leiden.
Genomineerden Politieacademie scriptieprijs 2020
Carien Koopmans, Pascal Martens, Sophie Molenaar en Maarten Spoel zijn genomineerd voor de Politieacademie scriptieprijs 2020.
Blijvend risico op Dirty Harry-probleem drugsbestrijding
De koers die politieleiding, OM en openbaar bestuur vaart, bepaalt of zich opnieuw Dirty Harry-problemen bij de bestrijding van drugs voordoen.
Jaarverantwoording Politieacademie 2019
2019 was een mooi jaar vol uitdagingen voor de PA. Lees er alles over in de jaarverantwoording Politieacademie 2019.
Het basispolitieonderwijs wordt gemoderniseerd
Om nu en in de toekomst beter op de praktijk aan te sluiten, werkt de politie aan hervormingen van het politieonderwijs.
We gaan weer meer onderwijs geven
Vanaf 1 juni gaan we zoveel mogelijk al het onderwijs weer proberen te geven zoals we dat gewend zijn.
Wat betekenen de huidige maatregelen voor de Politieacademie?
Update 28 april 2020: De meeste maatregelen blijven van kracht. Dat geldt dus ook voor ons onderwijs .
‘Integriteit onder druk’ – film over goed politiewerk in moeilijke tijden
‘Integriteit onder druk’ is een nieuwe film over (de geschiedenis van) de Nederlandse politie.
Nieuw kenniscentrum veilige digitale samenleving
De Politieacademie gaat samen met diverse partners een kenniscentrum ontwikkelen dat bijdraagt aan veiligheid in een steeds digitalere samenleving.
Verlenging onderwijs op afstand t/m 28 april
We blijven de getroffen maatregelen voor het politieonderwijs continueren totdat het onderwijs weer op een veilige wijze hervat kan worden.
Continuering van politieonderwijs tijdens de coronacrisis
Afgelopen maandag heeft het kabinet besloten dat evenementen en samenkomsten tot 1 juni verboden zijn. Hierdoor zijn er veel vragen gekomen wat dit nu betekent voor het onderwijs.
Politieonderwijs opgeschort
Net als bij alle andere scholen in het land, worden vanwege het coronavirus geen lessen gegeven op de locaties van de Politieacademie. Dit zal in elk geval tot maandag 6 april duren.
Gerrit den Uyl geïnstalleerd als directeur Politieacademie
Vandaag werd op de concernlocatie in Apeldoorn Gerrit den Uyl geïnstalleerd als nieuwe directeur van de Politieacademie.
Accreditatie voor Master of Science in Policing (MScP)
De Master of Science in Policing is door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) geaccrediteerd.
Leren van de (inter)nationale verhoorpraktijk
Op 3 maart was het seminar over ontwikkelingen in verhoor. Sprekers uit de wetenschap, de politie- en internationale praktijk deelden hun bevindingen.
Tentoonstelling 'Zwart Wit Grijs' verfilmd
De tentoonstelling 'Zwart Wit Grijs' was in 2018 en 2019 te zien en is nu verfilmd.
Politie moet burgerparticipatie meer omarmen
'Meer omarmen van burgerparticipatie', dat is een conclusie die valt te trekken uit de vermissing van Anne Faber. Jerôme Lam en Nicolien Kop brachten de lessen uit deze zaak samen in een publicatie.
Gerrit den Uyl nieuwe directeur Politieacademie
Gerrit den Uyl wordt door minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid voorgedragen als directeur van de Politieacademie. De beoogde benoemingsdatum is 16 februari a.s.
Interview Leon Kuijs in de Volkskrant
Afgelopen vrijdag, 13 december nam Leon Kuijs afscheid als directeur van de Politieacademie.
Jeugdgevangenis wordt politieschool
De politie heeft er sinds vandaag een nieuwe opleidingslocatie bij. Het gebouw en het terrein van de voormalige jeugdinrichting Almata in Den Dolder is aangekocht als zevende locatie van de Politieac
Studenten gevolgd in serie ‘Dienders’
In de documentaireserie 'Dienders' kregen de regisseurs de vrije hand om acht aspiranten van de Politieacademie in Rotterdam op de voet te volgen tijdens het eerste jaar van hun opleiding.
Prijs voor lector Jaap Knotter
Het lectoraat Advanced Forensic Technology van lector Jaap Knotter (Politieacademie/Saxion) is donderdag tijdens het NWO-innovatiefestival 'TEKNOWLOGY' in de prijzen gevallen.
'Burgerparticipatie is samen discussieren over rol politie en burgers'
Burgerparticipatie en de relatie met het publiek is een belangrijk onderdeel van de politiestrategie community policing. Waarom participeren burgers in het politiedomein en hoe kun je dat beïnvloeden
Stroomstootwapen ook in eerste helft 2019 effectief
De Politieacademie monitort, onder leiding van Lector Openbare Orde & Gevaarbeheersing Otto Adang, de inzet van het stroomstootwapen. De cijfers van februari tot augustus zijn nu ook bekend.
Politieacademie vlagt op Coming Out Day
Het is vandaag Coming Out Day, waarbij aandacht wordt besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender (LHBTI) openlijk voor een seksuele voorkeur uitkomt.
Bauke Koekkoek schrijft boek 'De kwestie verwarde personen'
'Het probleem met de zogenoemde 'verwarde personen' los je niet op met extra geld en zorg.', stelt Bauke Koekkoek in zijn nieuwste boek.
Opening politieonderwijsjaar 2019
Het politieonderwijsjaar 2019-2020 is maandag 2 september op de concernlocatie in Apeldoorn officeel geopend door minister Grapperhaus.
Intensievere samenwerking Politieacademie en IFV
Extremer weer, nieuwe energiebronnen, onverwachte dreigingen, technologische ontwikkelingen: enkele voorbeelden van ontwikkelingen die van invloed zijn op de veiligheid in Nederland.
Stan Duijf winnaar scriptieprijs 2019
Stan Duijf heeft met zijn scriptie ‘Modern Sherlock Holmes. How will the police respond?’ de scriptieprijs 2019 gewonnen.
Op maandag 2 september 2019 vindt de opening van het Politieonderwijsjaar 2019-2020 plaats
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat het onderwijsjaar officieel openen.
Laatste genomineerde scriptieprijs bekend
Gert Jan de Jonge & Gerard van Haaften zijn vanuit de Politiekundige Bachelor één van de drie genomineerden voor de scriptieprijs 2019. Zij zijn als duo genomineerd met hun scriptie 'We hebben een fe
Tweede genomineerde scriptieprijs bekend
Stan Duijf is vanuit de Master of Science in Policing één van de drie genomineerden. Stan is genomineerd met zijn scriptie ' Modern Sherlock Holmes. How will the police respond?’
Eerste genomineerde scriptieprijs bekend
Tialda de Wolff is genomineerd voor de scriptieprijs 2019 van de politieacademie. Sinds 2015 reikt de politieacademie deze jaarlijkse prijs uit bij de opening van het politie onderwijsjaar (2 septem
VR Danger Zone van Politieacademie en Windesheim gaat voor winst
Het trainingsmiddel VR Danger Zone heeft de laatste ronde behaald voor de Computable Award in de categorie ‘ICT-project van het Jaar in het Onderwijs’. Vanaf vandaag gaan de stembussen open en kun ji
Strategische onderzoeksagenda legt scherpe focus op behoefte politie
Een gedrukt exemplaar van de strategische onderzoeksagenda Politie 2019-2022 is vanaf 26 juni 2019 opvraagbaar via onderzoek@politieacademie.nl.
Betrokkenheid tonen belangrijk bij aanpak problematische jeugdgroepen
Bestuurskundige Anne van Uden deed onderzoek naar de aanpak van problematische jeugdgroepen door de politie. Ze concludeert dat er meer aandacht moet komen voor betrokkenheid tonen, een goede analyse
Bauke Koekkoek nieuwe lector ‘Onbegrepen gedrag, veiligheid en samenleving’
Hoe kunnen politie en zorg elkaar beter begrijpen en effectiever samenwerken? De inspanning van Bauke Koekkoek op dit gebied heeft geleid tot zijn aanstelling als lector aan de Politieacademie.
Accreditatie hoger politieonderwijs
De opleidingen op bachelor- en masterniveau worden eens per zes jaar door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) geaccrediteerd.
Onderzoeken naar innovatie DNA-opsporingstechnologie
Nieuwe technologie laat middels groen fluorescentie licht zien welke vingerafdrukken DNA bevatten. Studenten van de opleiding Forensisch Onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) gaan de bruikb
Strategische Onderzoeksagenda Politie 2019-2022
Deze is door de minister van Justitie & Veiligheid vastgesteld en bevat de belangrijkste onderzoeksthema's voor de komende vier jaar
Jubileumcongres Tijd voor digitale veiligheid
De onderzoeksgroep Cybersafety maakt, met lector Wouter Stol, deel uit van de Politieacademie. Op 9 en 10 mei organiseert zij het jubileumcongres Tijd voor digitale veiligheid.
Politieacademie verbindt zich aan 17 duurzame VN-ontwikkelingsdoelstellingen
Een duurzame, rechtvaardige en inclusieve samenleving, met daarin een centrale rol voor kwalitatief goed, toegankelijk en innovatief onderwijs
Oorzaak lekken vaak onachtzame politiemedewerker
Het lekken van vertrouwelijke politie-informatie is altijd een ernstige zaak en wordt vaak direct in verband gebracht met georganiseerde criminaliteit.
Wat is er gebeurd op de plaats delict?
Onderzoekers van het lectoraat Forensisch Onderzoek (HvA en Politieacademie) deden experimenten op festival Lowlands 2016. Recentelijk publiceerden zij het eerste artikel over deze data in het gereno
'Rijker verantwoorden’ door de politie
De politie verdiept zich in ‘rijker verantwoorden’, een werkwijze die ook voor het onderwijs interessant kan zijn.
Gebiedsgebonden politie: hervorming is broodnodig
Op 11 december 2018 werd het seminar ‘De bazen en de basis’ gehouden. Naar aanleiding van dit seminar is een notitie opgesteld over gebiedsgebonden politie.
ICT in het leiderschapsonderwijs versnelt de ontwikkeling van onze talenten
Microlearnings worden de hefbomen van innovatie.
Boek over synthetische drugs: toelichting op enkele reacties
Op zaterdag 25 augustus 2018 publiceerde de Politieacademie een onderzoek naar synthetische drugs. De auteurs geven toelichting op enkele reacties.
Hanneke de Bruyne wint scriptieprijs 2018
Hanneke de Bruyne heeft de Politieacademie scriptieprijs 2018 gewonnen met haar thesis ‘Omgaan met PTSS, de bijdrage van de teamchef’. Dat werd bekend tijdens de opening van het politieonderwijsjaar
Nederland toppositie in synthetische-drugsproductie
Nederland produceerde voor 18.9 miljard euro aan xtc en amfetamine.
Wat heeft de MTL jou opgeleverd?
Hanneke de Bruyne voltooide begin 2018 de Master Tactisch Leidinggeven (MTL). Hier vertelt Hanneke wat het heeft opgeleverd.
Persbericht: Informatie stuurt technisch rechercheurs soms de verkeerde kant op
Psychologe Claire van den Eeden promoveert op haar onderzoek naar het werk van technisch rechercheurs. Het onderzoeksproject was een samenwerking tussen de Vrije Universiteit Amsterdam en de Politiea
Werkbezoek koning Willem-Alexander
Koning Willem-Alexander maakte woensdag 18 april kennis met de onderwijspraktijk in Apeldoorn.
Een nieuwe generatie leiders
Op vrijdag 16 maart ontvingen de eerste studenten van de Master Tactisch Leidinggeven (MTL) het diploma uit handen van Oscar Dros, voorzitter van de stuurgroep Nieuw Leiderschapsonderwijs.
Examencommissie presenteert jaarverslag 2017
De Examencommissie Politieacademie borgt onder meer de kwaliteit en de organisatie van examens. Het jaar 2017 stond in het teken van de overgang naar drie zelfstandige Examencommissies.
Politieacademie geassocieerd lid van de Vereniging Hogescholen
Op 7 maart ondertekenden Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen en Leon Kuijs, directie Politieacademie, het certificaat van lidmaatschap.
Elfde Politiedebat: 'Ruimte voor lokaal'
Teamchefs en collega’s in de teams in het land moeten meer ruimte krijgen om samen met lokale partners te gaan bepalen hoe zij hun werk willen doen.
Zware misdaad dichtbij
In het net verschenen ‘Een ongetemde buurt’ beschrijft Pieter Tops de geschiedenis van de Vogeltjesbuurt, onderdeel van de wijk Broekhoven.
Het belang van lezen voor de politiepraktijk
In de bundel ‘Uitgelezen’ brengt Janine Janssen een tiental besprekingen samen die eerder in het Tijdschrift voor de Politie verschenen.
Aanpak ondermijning vraagt breder perspectief en samenwerking
Dat concluderen Jerôme Lam, Ronald van de Wal en Nicolien Kop, onderzoekers van de Politieacademie in het boek Sluipend Gif, gemaakt in opdracht van de Nationale Politie.
Promotieonderzoek naar valorisatie en (doorwerking in) politieprofessionaliteit
In het promotietraject ‘Valorisatie’ koppelt onderzoeker Teun Meurs het thema van valorisatie aan de rol van hoger opgeleiden bij het kennisintensiever maken van politiewerk in de uitvoering.
Internationaal onderzoek naar Dark Web gestart
Een internationale onderzoeksgroep bundelt in nauwe samenwerking met politie de krachten in het project ‘Police detectives on the Tor Network’ (PDTOR). Het doel: digitale criminaliteit bestrijden.
Beslismodel kan snelle DNA-analyse van sporen dichterbij praktijk brengen
Snelle, mobiele DNA-analyse van sporen is al jaren een ‘standaard’-procedure in de bekende misdaadserie CSI. De serie is duidelijk fictie, maar is mogelijk een serieuze blik naar toekomstig forensisc
Snelle identificatie op de plaats delict: hoe sneller, hoe beter?
Madeleine de Gruijter promoveerde op een onderzoek dat aantoont dat snelle identificatie informatie invloed heeft op de conclusies die door rechercheurs op de plaats delict worden getrokken.
Ik weet wat voor jou
Een publicatie op initiatief van het voormalig lectoraat Intelligence van het team Onderzoek.
Christianne de Poot hoogleraar aan de VU
De inaugurale rede op 4 oktober jl. bekrachtigde haar benoeming tot bijzonder hoogleraar Criminalistiek aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Humberto blijkt een snelle leerling
RTL-presentator Humberto Tan draaide een dag mee in een politiedienst en oefende een aantal vaardigheden op de Politieacademie in Amsterdam.
Politiedebat #10: 'Het is tijd voor deltaplan aanpak ondermijning'
Lokale overheid, recherche, politie, bedrijfsleven en wetenschap waren tijdens het tiende politiedebat opvallend eensgezind over de noodzaak de aanpak van ondermijning verder te intensiveren.
Onderzoek aanpak woninginbraken met veiligheidsstrategie B3W
Het Politieacademieonderzoeksrapport ‘Íntegraal werken loont’ beschrijft hoe B3W in de politie-eenheden wordt toegepast om woningbraken aan te pakken en welke factoren hierop van invloed zijn.
Opening Politieonderwijsjaar
Nederland - Korpschef Erik Akerboom laat onderzoeken hoe de politie barrières kan wegnemen om teamchefs hun grote verantwoordelijkheid te kunnen laten waarmaken.
Meer aandacht internationalisering door CEPOL voorzitterschap
Op 1 juli droeg Nederland, in persoon van Frederike Everts van de directie Politieacademie, het voorzitterschap van de Management Board van CEPOL over aan Oostenrijk.
Politie zoekt naar meest waardevolle interventie
Wil de burger wel écht aangifte doen of is dat niet de oplossing van hun probleem? In negen politieteams is samen met onderzoekers van de Politieacademie, geëxperimenteerd met ‘betekenisvol handelen
Mentale weerbaarheid van kinderporno- en forensisch rechercheurs onderzocht
Politierechercheurs die dagelijks met choquerende beelden of situaties te maken krijgen, leren daar mee omgaan met dank aan hun collega’s en hun team. Concludeert organisatiepsycholoog Henk Sollie.
'Veiligheid bij jaarwisselingen'
Rapport Politieacademie over Veiligheid bij jaarwisselingen. Gepresenteerd op de Multidisciplinaire conferentie 'Vijf voor twaalf, veilig werken tijdens de jaarwisseling' op 19 juni 2017.
9e Politiedebat: Capaciteit aanpak ondermijning te karig én 'morele herbewapening' nodig
'We spreken over slechts 12.000 rechercheurs in Nederland die de meeste tijd kwijt zijn aan terreuronderzoeken, migratieproblematiek en High Impact Crime. Dat vraagt om ‘morele herbewapening’.
Onderzoek: politie heeft baat bij verzoening met burger
Verzoening heeft een belangrijke functie in het onderhouden, bouwen en versterken van relaties tussen mensen. Voor de politie en burgers lijkt dit niet anders, concludeert Stronks in haar onderzoek.
Lokale politie (basisteams): een groot gebrek aan rechercheurs
'De lokale betekenis van basisteams. Over het werk van geüniformeerde agenten en het gebrek aan rechercheurs.’ Dit is de tweede studie in een meerjarig onderzoeksprogramma van de Politieacademie.
Jaarbericht 2016
De belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar op het gebied van onderwijs, programma's, kennis en onderzoek, werving en selectie, transitie, financiën en personeel.
De aantrekkingskracht van het grote geld
Vijftien politiemensen gingen in gesprek met Pieter Tops, lector politie en openbaar bestuur n.a.v. zijn boek ‘De achterkant van Nederland. Hoe onder- en bovenwereld verstrengeld raken’ (2017, Tops &
Geslaagd voor de internationale minor
Veertien studenten uit Nederland, Polen, Hongarije en Engeland kregen dinsdag 25 april hun certificaat voor de internationale minor uitgereikt.
Video praktijkonderzoek naar opsporingstechnieken
Het lectoraat Forensisch Onderzoek van de Hogeschool Amsterdam doet onderzoek naar de ontwikkeling en het gebruik van nieuwe technologische mogelijkheden in de opsporing.
Kennism@g nr. 12
'Simpele aanpassingen maken een groot verschil in de briefing' en andere voorbeelden van onderzoek, onderwijs en praktijk in Kennism@g nr. 12.
Examencommissie presenteert jaarverslag 2016
De Examencommissie Politieacademie stelde op 5 april 2017 de definitieve versie van het jaarverslag 2016 vast.
Studenten ontvangen diploma Master of Crisis and Public Order Management
Twaalf studenten van de opleiding Master of Crisis and Public Order Management (MCPM) namen op 30 maart 2017 hun diploma in ontvangst.
Crisismanagement Academie: nieuwe naam samenwerkingsverband multidisciplinaire opleidingen IFV/Politieacademie
Crisismanagement Academie: nieuwe naam samenwerkingsverband multidisciplinaire opleidingen IFV/Politieacademie.
Redt de politiekundige master de strategie?
De Master of Science in Policing bestaat dit jaar 10 jaar. Maandag 3 april vierde de Politieacademie dit met een bijeenkomst in Warnsveld.
Politie staat op een keerpunt
"De politie staat met informatiegestuurd werken op een keerpunt", betoogde Mariëlle den Hengst 22 maart jl.
Evaluatie predictive policing: sturen op voorspellingen?
Bas Mali, Carla Bronkhorst-Giesen en Mariëlle den Hengst beschrijven in “Predictive policing: lessen voor de toekomst” hun onderzoek naar de invoering van predictive policing bij vier pilotteams.
Lector politie en openbaar bestuur
De Politieacademie heeft hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops aangesteld als lector politie en openbaar bestuur. Hij was eerder lid van het College van Bestuur en deed de laatste jaren verschillende
Award voor Team Politieleiderschap
Het team Politieleiderschap van de Politieacademie ontving 13 maart 2017 de WEP (Stichting Waardering Erkenning Politie) Team Award.
Politiedebat: 'Politie moet vernieuwen'
Vernieuwing is noodzakelijk om ontwikkelingen in de maatschappij en criminaliteit bij te houden. Dat is de conclusie van het 8e Politiedebat.
Welkom bij de vernieuwde politieacademie.nl
Politieacademie.nl is vernieuwd. De site sluit nu aan bij de website van de politie, zowel in opbouw als in vormgeving.
Officiële start pilot Teenage Crimefighters
Op 31 januari jl. was de officiële start van de pilot Teenage Crimefighters. De pilot is gericht op het betrekken van jongeren bij de aanpak van criminaliteit.
Lector Adang nu ook professor aan de RUG
De inaugurale rede op 24 januari jl. van Otto Adang bekrachtigde zijn benoeming (per 1 april 2016) tot bijzonder hoogleraar Veiligheid en collectief gedrag aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Politieonderwijs in het Klokhuis
Dinsdag 10 januari zond tv programma het Klokhuis een aflevering uit over de politieopleiding.
Boekpresentatie Politiechefs
Pieter Tops presenteerde maandag 28 november 2016 het boek 'Politiechefs' van Piet van Reenen.
Instructiefilm samenwerking politie en BOA's
Waarom en hoe moeten politie en BOA's samenwerken? En wat levert het op?
Betere vooropleiding politie
De opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid Politie (HTV-P) gaat veranderen. De veranderingen moeten leiden tot een optimale verkorte leerroute naar het politieonderwijs.
Wijziging toegangsbeleid concernlocatie Politieacademie
Per 1 januari 2017 is de Politieacademie onderdeel van de Nationale politie en wijzigt het toegangsbeleid. Vanaf die datum is de Politieacademie niet meer toegankelijk voor onbevoegden.
Studentenstatuut 2017
Op 1 januari 2017 is het nieuwe Studentenstatuut in werking getreden. Hiermee vervalt de voorgaande versie van 2016.
Spanningen en oplossingen Aanvalsprogramma Informatievoorziening
Hoe stuur je de uitvoering van het Aanvalsprogramma aan? Wat gaat dat betekenen voor de Nationale politie? In oktober is in de Tweede Kamer het Aanvalsprogramma informatievoorziening Nederlandse poli
Direct naar
Verhalen
Persinformatie