Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Het verhaal van politiedocent Joyce

Joyce op Bonaire.jpgVoor de vierde keer is Joyce Zappeij eind 2020 afgereisd naar Bonaire voor het geven van Integrale Beroepsvaardigheid Training (IBT) aan de plaatselijke politie. Joyce, in het dagelijks leven IBT-docent aan de Politieacademie bij Team Hoger Onderwijs, vindt het een mooie en waardevolle klus. "Ik ben zeer vereerd dat ik dit mag doen. En de politie hier heeft echt stappen gemaakt."


In 2016 was er de wens vanuit het ministerie om de IBT-vaardigheden van de politie op de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba te trainen en hen te certificeren. Rob Appelhof, teamchef Caribisch politieonderwijs bij de Politieacademie, kreeg de opdracht dit te verwezenlijken. Hij stelde de vraag binnen de Politieacademie wie interesse had om IBT lessen te gaan geven in het Caribisch gebied. Joyce: "Mooi dat de vraag vanuit de overheid aan de Politieacademie werd gesteld. Wij zijn natuurlijk van het opleiden. Ik werd getipt door een collega, heb mij ingelezen, toestemming gekregen van mijn toenmalige teamchef en daarna heb ik me gelijk aangemeld. Ik vind het opleiden van verschillende groepen mensen heel erg leuk en interessant. Ik ben zelf van Surinaamse afkomst en samenwerken met andere culturen spreekt me heel erg aan. Mijn voordeel hier is: ik zie er hetzelfde uit, ze trekken makkelijk naar mij toe."

Z
elf regelen

De politie op de eilanden bestaat uit ongeveer 130 politieagenten. De afgelopen jaren zijn zij op allerlei onderwerpen verder opgeleid en bijgeschoold. Op IBT-gebied is er in Nederland een poule van twaalf docenten, waarvan er vier keer per jaar twee docenten per keer afreizen. "Je zit drie weken op elkaars lip, dus je moet wel een klik met elkaar hebben. Aan de andere kant heb je hier wel meer rust dan in Nederland. Mijn werk op de Politieacademie is ook heel erg leuk, maar hier heb je minder last van ruis. Je kunt je eigen planning aanhouden, alles zelf regelen en helemaal zelf de lessen voorbereiden. Het is wat relaxter. Het IBT-onderwijs op Bonaire is hetzelfde als het IBT-onderwijs in Nederland. Alleen de Fysieke Vaardigheidstoets doen we niet op dezelfde manier, daar zijn de middelen nog niet voor. We doen veel praktijkgerichte trainingen en werken vanuit de behoefte en vragen van het korps, omdat de context hier uiteraard anders is. Omdat er van Sint Eustatius en Saba nu in verband met corona niet gevlogen mag worden, nemen we nu de Ambtsinstructie af via video conferencing."

Onderzoek

Joyce op Bonaire schiettraining.jpg
Het werk van Joyce op Bonaire beperkt zich niet alleen tot het geven van onderwijs. Tijdens haar vorige bezoek in november 2019 voerde ze samen met een IBT collega uit Den Haag (Martin Dorre) een onderzoek uit. "Dat ging over de vraag of je in de praktijk wel of niet een doorgeladen vuurwapen bij je draagt. In Nederland loop je tijdens je dienst te allen tijde geladen, maar op de eilanden hebben sommigen agenten daar andere gedachten over. Zij redeneren dat een half geladen wapen in een gevecht niet gelijk af kan gaan. Maar als je het wapen dan moet gebruiken, moet je eerst een extra handeling verrichten. Daar worden juist de meeste fouten gemaakt. Voor het onderzoek hebben we interviews gedaan met mensen uit verschillende vakgebieden en daarna heb ik alle uitkomsten samen met mijn collega goed op papier gezet. Dat onderzoek willen we volgend jaar aanbieden, om te kijken of de regelgeving daarover moet veranderen."

V
ooruitgang

Joyce blijft op Bonaire tot en met 28 november, dan zit het verblijf van drie weken er weer op. Het vierde verblijf in vier jaar tijd. "Ik zie een groot verschil met de eerste keer dat ik hier kwam. Ze gaan beter met hun wapen om, hebben meer vertrouwen in wat ze doen. Ook vanuit het ministerie zien ze de vooruitgang, zijn ze blij met het onderwijs dat wordt gegeven."

Na de eerste vier jaar, is het project op de eilanden dan ook verlengd. "Het gaat heel goed hier en om ervoor te zorgen dat het goed blijft gaan, gaan we door. Misschien dat ze hier in de toekomst zelf IBT-docenten gaan opleiden. Dan hoeven wij misschien alleen nog maar te komen voor het afnemen van de toetsen. Het is een goed korps geworden, ze hebben heel hard gewerkt. We moeten ervoor zorgen dat dit niveau gewaarborgd blijft, door te blijven trainen en te professionaliseren."