Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Basis politieopleiding op niveau 4

​De basis politieopleiding op niveau 4 is een praktijkgerichte opleiding, die 2 jaar duurt. In de opleiding leren studenten alles over intake, handhaven en noodhulp verlenen. Je wordt allround opgeleid voor het brede politievak door vakspecialisten op één van onze eigen opleidingslocaties. Je leert en werkt in kleine groepen van 8 studenten. Daarbij begeleiden en coachen we je intensief en doorlopend, maar word je ook uitgedaagd om zelfstandig te werken en je eigen studieloopbaan vorm te geven.

Inhoud van de opleiding

Bij politiewerk komt heel veel kijken. Daarom zitten er verschillende vakken in deze opleiding, zoals:

  • aangiften opnemen
  • wetten, regelgeving en protocollen
  • aanhoudingstechnieken
  • wapenbehandeling en schieten
  • procesverbaal opmaken
  • bemiddelen bij conflicten
  • slecht nieuws gesprekken voeren

In de studiegids vind je hier meer informatie over. De studiegids is het opleidingsspecifieke deel van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van de Politieacademie. 

Fysiek fit?

Het goed kunnen uitvoeren van het politievak vraagt een goede fysieke fitheid. In de politieopleiding is daarom veel aandacht voor het ontwikkelen van een goede fysieke conditie. Studenten moeten tijdens hun opleiding aantonen dat hun fysieke fitheid op het juiste niveau zit. Ze moeten aantonen dat ze op een bepaald niveau kunnen roeien en hardlopen en squats, push-ups, sit-ups, burpees en pull-ups kunnen uitvoeren. Voor elk onderdeel gelden verschillende normen voor mannen, vrouwen en verschillende leeftijden. Je gaat hier tijdens de opleiding voor trainen, maar het is zeker aan te raden om al voordat je start een goede conditie op te bouwen en ook wat krachttraining te doen. Daarnaast komen boksen, zelfverdediging, (reddend) zwemmen, conditietraining en aanhoudingsvaardigheden aan bod in de opleiding.

Ook krijgen studenten lessen om met geweldsmiddelen om te gaan en een politierijopleiding. Dit is dus heel divers. Dat komt doordat je met deze opleiding veel verschillende kanten op kunt. Na de opleiding ben je vooral actief in de surveillance en noodhulpdiensten. Samen met collega's zorg je voor een goede afwikkeling van incidenten. Van vernieling tot verkeersongeval, van woninginbraak tot geweldsmisdrijf. 

Voorbereiding op het politievak

We proberen studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op het echte politievak. Want politiewerk is uniek. We leren studenten wat het werkelijk betekent je in te zetten voor andere mensen. Je leert over de rol van de politie in de samenleving en wat dat voor jou als agent betekent. Je leert razendsnel vooruitdenken, hoe je moet omgaan met weerstand en je wordt geconfronteerd met geweld en heftige situaties. Kortom, agent zijn is onvoorspelbaar en dynamisch. En dat doet wat met je.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

In de opleiding gaan leren en werken hand in hand. Het eerste studiejaar starten studenten op school, met een oriëntatie op het politievak. Daarbij lopen ze af en toe een dag mee in de praktijk. Je leert in een kleine groep van 8 studenten de basisvaardigheden die voor het politievak belangrijk zijn. Na negen maanden loop je een praktijkstage van 3 maanden, gecombineerd met enkele dagen op school. 

In het tweede jaar van de studie lopen studenten grotendeels in de praktijk, in de eigen eenheid, mee. Naast het lerend werken in de praktijk volg je met je eigen leergroep lessen in de eenheid. Docenten komen daarvoor naar de eenheid toe.

Per week moet je rekenen op 36/39 uur werk- of studie-uren. In de praktijkperiodes word je voor diensten ingeroosterd. Dit kunnen ook
avond-, weekend- en nachtdiensten zijn.

Het onderwijs op de Politieacademie loopt voorop in Europa. Dat komt omdat inzichten uit de dagelijkse praktijk snel en professioneel worden toegepast in het onderwijs. Je krijgt op verschillende manieren les. Je volgt een programma met leerbijeenkomsten en trainingen, afgewisseld met e-learnings, webinars en online video's. Dit gebeurt in een leergroep, maar ook zelfstandig. 

Begeleiding

Tijdens de gehele opleiding worden studenten begeleid door 3 vaste personen: een docent, een praktijkbegeleider en een trajectbegeleider. De praktijkbegeleider is de politieman of -vrouw met wie je samen de straat op gaat. Bij de trajectbegeleider kun je terecht met vragen over de opleiding en hij/zij houdt contact met je docenten en begeleiders op de Politieacademie. Loop je tijdens de opleiding tegen problemen aan, dan zijn de praktijk- en trajectbegeleider er om te helpen. Als het nodig is, kunnen zij ook zorgen voor extra ondersteuning.

Meer weten of inschrijven?

Wil je meer weten over salaris, toelatingseisen, het werk na de opleiding of het inschrijven voor de opleiding? Kijk dan op www.kombijdepolitie.nl

Vragenvideo's

In vier vragenvideo's geven politiedocenten Ramon, Mounir, Ibrahim en Gabriëlle antwoord op de meest gestelde vragen over de vernieuwde basis politieopleiding op niveau 4. Bekijk de video's.

Vragenvideo's N4.jpg


 Direct naar