Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Cybercafe 13 april 2016

Voor het Opsporingscafé Cybercrime is Rob van Bree (foto) de opdrachtgever. Rob van Bree bepaalt als themahouder en sectorhoofd Noord Holland wat hij komend jaar wil bereiken.

Rob van Bree: "Wij worden steeds afhankelijker van internet: het bepaald ons dagelijks leven; onze sociale interactie, onze economie en onze vrijheid.  Nieuwe technologieën zijn vaker direct verbonden met het internet (Internet of things).

Dit biedt zowel kansen als bedreigingen op het gebied van veiligheid. Er ontstaan er nieuwe mogelijkheden om verdachten van misdrijven digitaal op te sporen. De keerzijde is dat Gedigitaliseerde criminaliteit en specifiek cybercrime enorm sterk toenemen. Als politie moeten we ons beraden op onze positie als politie in de digitale samenleving, samen komen tot een toekomstvisie.  Gezien de snelheid van de ontwikkelingen moeten we ook onze organisatie richten op deze 'nieuwe' wereld.  Dus 'van de kant' gaan. Dit vergt van de elf eenheden om per direct (meer) (tactische)capaciteit te investeren om daadwerkelijk zaken op te pakken in plaats van er enkel over te praten! Papier is geduldig maar de verdergaande digitalisering van de samenleving niet. Anders staan we over 5 jaar op hetzelfde punt als 5 jaar geleden. Ik hoop dat het cybercafe aan dit voornemen een bijdrage aan kan leveren!"

Minilezing door Peter Zinn: Waar is de sheriff?
Het Wilde Westen staat model voor hoe de ontdekking van nieuwe gebieden in zijn werk gaat. Eerst komen de pioniers, dan de gelukzoekers en de ontginners, dan het uitschot. En zo ontstaat er behoefte aan recht en stabiliteit. Tijd voor een sheriff.
Op het internet gaat dat niet anders. De ontdekkingsfase is zo onderhand wel voorbij en het inwonerstal blijft maar groeien. Maar waar blijft de sheriff toch?

Peter Zinn Peter Zinn is adviseur van Team High Tech Crime. Hij staat in binnen- en buitenland bekend als een bevlogen spreker over de aanpak van cybercrime. Een aanpak waarin we volgens hem elk onze rol moeten pakken om effectief te kunnen zijn. Peter heeft na een informatica-opleiding in het bedrijfsleven gewerkt voor hij de overstap maakte naar de politie. Daar draagt hij sinds 2007 zijn steentje bij aan de opbouw van een gedegen en gedreven opsporing in het digitale domein.  

 

 

Special guests
In dit cafe kunt u speciale gasten ontmoeten: Bart de Koning als onderzoeksjournalist van de Correspondent. Of Patricia Zorko, plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding en Veiligheid en tevens directeur Cybersecurity.

 

 

Meer lezen

​Column Bernard Welten met de oproep om ons niet als struisvogels te gedragen ten opzichte van  cybercrime en vooral ook de kansen te benutten. Lees verder…

Het Nederlandse cybersecuritybeeld 2014-2015. Lees verder…

Schets van het werk van Operationeel Expert Intelligence van Team High Tech Crime in Opportuun januari 2016. Lees verder….

'Cybercrime kinderspel', een artikel in De Telegraaf met Rob van Bree en Inge Philips. Lees verder...