Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Pitches

 

Vervolging moet de laatste optie zijn

Inge Philips (Plv. Diensthoofd Dienst Landelijke Recherche, Landelijke Eenheid)

 

 

Cybercrime kan niet met repressie worden beteugeld. Vervolging van daders is noodzakelijk om het signaal af te geven dat het plegen van cybercrime delicten kan leiden tot strafoplegging. Daadwerkelijke beteugeling van het probleem kan hier echter niet mee gerealiseerd worden. Om daadwerkelijk impact te hebben op cybercrime is preventie en disruptie effectiever. Opsporing zal zich dus meer moeten richten op het krijgen van zicht op preventieve maatregelen en verstoringmaatregelen van criminele netwerken. Daadwerkelijke opsporing ten behoeve van vervolging dient het laatste middel te zijn.

 

Supersnel specialistische kennis delen dankzij nieuwe instroom

Theo Derksen (Teamleider Thematische Opsporing a.i. Politieacademie)

Digitaal opsporen heb je bij alle vormen van cybercrime nodig. Spijtig genoeg veroudert kennis per week. De technieken in smartphones veranderen ingrijpend bij elke nieuwe versie, zowel de hardware als de software en wat denk je van de ontwikkelingen op Facebook en andere Social Media.
De eenheden hebben te weinig mensen met kennis van digitaal opsporen. Mijn droom is om het opleiden op locatie te versterken. Dit jaar stromen er 100 mensen voor Finec en Cybercrime in. Zij lopen een half jaar stage in de praktijk. Hoe kunnen we daar een wederkerige relatie opbouwen: gezel in de opsporing en meester op het digitale domein. Denk u mee met mijn experiment?

Wake up call: politie, wordt voor cybercrime niet de 'slappe arm'!

Bart de Koning, journalist van de Correspondent

 

 

Al twintig jaar schrijf ik over de politie. Soms ben ik trots op de Nederlandse politie. Dan kijk ik naar ‘t klassieke blauw dat in de haarvaten van de samenleving zit,. Daar kunnen Frankrijk en België een puntje aan zuigen.  Maar als ik naar de opsporing kijk, dan ben ik verbijsterd over ‘de slappe arm’.  Ik ben bepaald niet de enige, ook politiemensen spreken van hoog tot laag over een crisis in de opsporing. Ik hoor al twintig jaar verhalen van politici over afpakken, dat ze criminelen nu echt ‘gaan raken waar het pijn doet: in hun portemonee.’ De resultaten zijn nog steeds niet indrukwekkend: we pakken hoogstens een fractie aan de misdaadmiljarden af.  Voor het daadwerkelijk bestrijden van  georganiseerde misdaad is meer nodig dan het jagen op ‘kilo’s en kerels’, daarvoor is zitvlees nodig, geduld, analytisch vermogen. Ik hoop dat cybercrime slagvaardiger wordt opgepakt. Vermors geen tijd met stuur- en weegploegen: kant- en klare dossiers liggen er genoeg, ga daar mee aan de slag. 
Ik houd een wake up call. Als de politie cybercrime niet goed oppakt, verlies je op een cruciaal gebied je informatiepositie én je maatschappelijke gezag. Dan zet het bedrijfsleven zelf zijn security afdelingen op. Dan organiseren de inlichtingendiensten zonder de politie de terrorismebestrijding. En de gewone burger, die gehackt is doet niet eens meer aangifte, omdat het toch geen zin heeft. Maar die burger heeft jullie nodig, omdat hij nergens anders terecht kan. De politie moet niet alleen op straat waakzaam en dienstbaar zijn, maar ook in cyberspace.

Overheid, aan jou de taak om burgers en bedrijven  te beschermen en weerbaar te maken tegen cyberattacks.

Peter Duin, wetenschappelijk onderzoeker  Zeehaven politie Rotterdam

Hoe maken we onze Rotterdamse zeehaven weerbaar tegen cyberaanvallen? Nu al worden bedrijven gegijzeld, zijn er goederentreinen die niet kunnen vertrekken door manipulatie van sensoren. Digitalisering neemt zo’n grote vlucht dat alle betrokken partners varierend van de burgemeester, havenbedrijf,  ondernemingen , douane en politie een roadmap gaan ontwikkelen. Als eerste haven in de wereld nemen zij het voortouw om vanuit awareness van de mogelijke dreigingen verschillende acties in  te  zetten om online weerbaar (resilence) te worden. Deze roadmap komt er dankzij publiek-private samenwerking.  Rotterdam wil staan voor de continuiteit in de industriele processen in haar haven. Zich niet klein laten krijgen door criminelen in de virtuele wereld. Niet meer machteloos toekijken omdat  een goederentrein naar Duitsland niet kan vertrekken. Dit nieuwe streven heet Cyberresilence (weerbaarheid).
Peter van Duin stelt:
Voor mij is deze preventie bij uitstek een overheidstaak, gewoon omdat de virtuele wereld een nieuwe wereld  is waar we nog veel moeten uitvinden. We weten nu nog onvoldoende hoe we burgers en bedrijven kunnen adviseren hoe zij zich kunnen beschermen tegen een cyberattack. Er is niemand anders die op dit moment deze rol op zich kan nemen. Maar ik  heb ook een moreel argument. Wat krijg je  als belastingbetaler eigenlijk terug van de huidige overheid die lean en mean hoog in haar vaandel heeft staan? Neem een identiteitsfraude. Dat oplossen kost een burger of bedrijf tussen de 35.000€ en de  60.000€.  Burgers en bedrijven hebben na jaren belasting betaald te hebben er gewoon recht op om beschermd te worden.  Cyber security dus.

Prepareer je op het nieuwe criminaliteitsbeeld

Petra Haandrikman, Teamleider Team High Tech Crime  

Het tempo waarmee internet is doorgedrongen tot in de haarvaten van ons bestaan beangstigt mij. Natuurlijk is het een fantastische verworvenheid dat je nieuwe Tesla auto volledig computer gestuurd is, maar wat als deze gehackt wordt terwijl je op de snelweg rijdt en een eigen leven begint te leiden. De eerste ziekenhuizen zijn al gegijzeld door 'ransomware' waardoor de MRI-scan en de CAT-scan niet meer functioneert en de arts jouw medisch dossier niet meer kan inzien. En hoe zit het met de pacemakers die digitaal worden uitgelezen? Hoe gaan wij als politie burgers beschermen in de digitale wereld? Het criminaliteitsbeeld veranderd razendsnel en we pakken eenvoudige cyberzaken niet op omdat we de impact ervan niet doorzien. Moet er dan eerst een ramp gebeuren? Moet iemand de computer van de sluizen in de Flevopolder eerst hacken en de sluizen open zetten voordat wij gaan leren hoe het eigenlijk werkt? Is een TGO in staat een moord op te lossen wanneer iemand het medisch dossier heeft veranderd, door een hack, en de insuline hoeveelheid van de patiënt heeft aangepast?
Ik kom graag in uw eenheid over dit onderwerp praten met recherche chefs. Het antwoord op deze 'cyber' vraagstukken is, JA! dat kunnen wij! Wij kunnen kennis delen en onze achterstand inhalen. Maar eerst moeten we inzien dat er echt wat moet gebeuren, wanneer de politie wil blijven functioneren op het gebied van opsporing.

Van informatiepositie naar intelligence in cybercrime

Wietse van der Schaaf (Dienst Landelijke Informatie Organisatie, Hoofd afdeling Analyse en Onderzoek) en Godfried Klerkx (Platform Intensivering Aanpak Cybercrime en Team Herijking Opsporing)

Samen zijn we hard aan het werk om de informatiepositie in cybercrime te verbeteren. Veel eenheden hebben nog geen informatiepositie opgebouwd in cybercrime. Soms zijn er wel initiatieven. Noord-Holland heeft een systeem met daarin BOSZ verwerkt en Limburg ontwikkelde het Settenmodel. Deze twee experimenten hebben we gebundeld in een systeem. Voor alle eenheden is er nu een mooi overzicht en een dashboard met alle managementinfo! Dit helpt bij het grensoverschrijdend samenwerken tussen eenheden. Wij willen doorpakken en een intelligencemodel voor cybercrime ontwikkelen – toewerken naar een fingerprint van elke cybercrimezaak. Dit is te realiseren maar kan alleen met jullie hulp en input. Hoe gaan we dat doen? Schuif bij onze tafel aan, denk mee en werk met ons samen...!

Nederland is een populair doelwit voor cyberaanvallen

Patricia Zorko (plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en directeur Cyber Security)

Ons land hoort tot de top tien van de meest concurrerende kenniseconomieën in de wereld. Er valt hier dus veel te halen. Het nieuwste Cyber Security Beeld Nederland (CSBN) bericht dat digitale economische spionage door buitenlandse inlichtingendiensten en cybercriminaliteit samen de grootste bedreigingen vormen voor de digitale veiligheid in Nederland. En dus voor onze economie. Om onze positie als koploper te kunnen behouden, is publiek-private samenwerking van groot belang. Omdat het internet van niemand en dus van iedereen is, hebben we een gedeelde verantwoordelijkheid om het veilig te houden. We moeten de samenwerking met overheden, bedrijfsleven, wetenschap en maatschappelijke organisaties dan ook verder verstevigen.

Meedenkers gevraagd: hoe te groeien van specialistische kennis naar generieke kennis 

Lourens Witteveen, Projectleider Aanpak Cybercrime Noord Holland

Criminelen dwingen ons acte de préséance te geven. Ons experiment is een half jaar oud. De flow zit  er goed in en nu al willen we anticiperen op ons cyberteam versie 2.0. In deze startfase; 1.0 stomen we centraal een groep collega’s klaar zodat ze zelf zaken kunnen draaien. Dankzij enthousiaste lijnmanagers die capaciteit afstonden, kunnen we nu ervaringen en kennis van 20 mensen delen. In versie 2.0 gaan we uitvinden hoe we met succes een olievlekwerking bereiken; dus kennis delen met de staande organisatie. Het voordeel van een nieuw team is dat je vogels van verschillend pluimage krijgt; jonge nerds uit de basisteams, zeer ervaren collega's en een enkele specialist. Wat ik wil uitvinden komend jaar? Hoe kunnen we met succes doorgroeien naar de volgende fase: specialistische kennis integreren in de staande organisatie. Denk u mee? Wie weet zijn we dankzij dit experiment over een jaar toe aan een team versie 3.0. 

Morgen hoort digitaal opsporen en aanpak cybercrime tot het dagelijkse werk.

Gert Veurink, senior officier justitie en teamleider Landelijk Parket

Statement Vandaag zien we digitaal opsporen en cybercrime als een specialisatie, maar morgen hoort het tot het dagelijkse werk. De sluizen staan open op het world wide web en we anticiperen daarop  absoluut onvoldoende op. Sterker zelfs in de Contourennota Herijking Opsporing zijn Cybercrime en digitaal rechercheren onderbelicht. In ons team werken we gericht aan problemen dankzij samenwerking met partners. Zo is het kinderlijk eenvoudig om ongezien een illegaal wapen of drugs  via het darkweb te bestellen. We zijn bezig met de oprichting van een publiek privaat ‘postteam’ samen met politie, douane en post- en pakketbedrijven zoals post.nl, UPS en DHL internetbestellingen moeilijker maken.

Ondernemers in Limburg actief in Cybercrime-beheersing

Jeroen Duijsens (Programmamanager Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Limburg)

De politie wil een speler worden bij de bestrijding van cybercrime. Dat is prima maar welke rol heeft ze daarbij? Heeft de politie de capaciteit, tijd, middelen en expertise? De bestrijding van cybercrime bestaat niet alleen uit optreden van politie en justitie maar ook (en vooral) ondernemers zelf hebben een belangrijke rol.
De cybersecurity gaat in de toekomst een nog duidelijkere rol spelen in de bedrijfsvoering van ondernemingen. Verlies en diefstal van persoonsgevens door cybercrime kan immers grote gevolgen hebben.

Papier is geduldig maar de digitalisering van de samenleving niet.

Rob van Bree (Sectorhoofd Dienst Regionale Recherche, Eenheid Noord-Holland - Themahouder Cybercrime in TAO)


Wij worden steeds afhankelijker van internet: het bepaalt ons dagelijks leven; onze sociale interactie, onze economie en onze vrijheid. Nieuwe technologieën zijn vaker direct verbonden met het internet (Internet of Things).
Gezien de snelheid van de ontwikkelingen moeten we ook onze organisatie richten op deze 'nieuwe' wereld. Dus 'van de kant' gaan. Dit vergt van alle eenheden om per direct (meer en tactische) capaciteit te investeren om daadwerkelijk zaken op te pakken in plaats van er enkel over te praten!

Waar is de sheriff?

Peter Zinn (Senior Adviseur Team High Tech Crime)

Het Wilde Westen staat model voor hoe de ontdekking van nieuwe gebieden in zijn werk gaat. Eerst komen de pioniers, dan de gelukzoekers en de ontginners, dan het uitschot. En zo ontstaat er behoefte aan recht en stabiliteit. Tijd voor een sheriff.
Op het internet gaat dat niet anders. De ontdekkingsfase is zo onderhand wel voorbij en het inwonerstal blijft maar groeien. Maar waar blijft de sheriff toch?

Sprekers

  • ​Inge Philips
    Theo Derksen
  • Bart de Koning
  • Peter Duin
  • Petra Haandrikman
  • Wietse van der Schaaf en
    Godfried Klerkx
  • Patricia Zorko
  • Lourens Witteveen
  • Gert Veurink
  • Jeroen Duijsens
  • Rob van Bree
  • Peter Zinn