Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Opening politieonderwijsjaar 2019

Plaatsingsdatum:  

Laatste update: 3-9-2019 14:57

Het politieonderwijsjaar 2019-2020 is maandag 2 september op de concernlocatie in Apeldoorn officeel geopend door minister Grapperhaus. Naast speeches van de minister, korpschef en de directeur van de politieacademie werd er ook de scriptieprijs 2019 uitgereikt. Daarnaast was er veel te zien en leren over actuele ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en politie.

 

Om op een leuke manier een beeld te krijgen van de politieacademie waren er diverse experiences opgezet. Zo kon de Virtual Reality Game 'Danger Zone' gespeeld worden. Met deze game, ontwikkeld door ICT-studenten in opdracht van de Politieacademie, kunnen collega's hun schiet- en dekkingsvaardigheden trainen en verbeteren. Daarnaast was het ook mogelijk om voorbeelden te bekijken van het 'teruggaan naar een Plaats Delict 'met behulp van een VR-bril en kon er gekeken worden naar de mogelijkheden van virtuele verkenning ter voorbereiding op grote evenementen.

Verder konden diverse nieuwe tools bekeken worden die tegenwoordig gebruikt worden in de digitale opsporing, waren er nieuwe technieken te zien om DNA zichtbaar te maken op een plaats delict en lagen er diverse scripties van studenten om door te bladeren. 

Voor het gebouw stond een ME-bus die was omgebouwd tot een escape-room en een stand van Automotive. Daar werd toelichting gegeven op hoe in het politieonderwijs samengewerkt wordt met Automotive HBO-opleidingen om de ontwikkeling op het gebied van digitale technieken in voertuigen goed te kunnen blijven volgen.

Masterclasses

Ook was er de mogelijkheid om deel te nemen aan masterclasses. Er viel te kiezen uit vijf uiteenlopende thema's. Van flexibel politieonderwijs, snelle kennismobilisatie, kracht van het compliment, weet wat je koopt (Fair Trade) tot aan een documentaire over de geschiedenis van de politie.

Speeches minister, directeur PA en korpschef

Minister Grapperhaus opende het academisch jaar met een speech. Naast dat hij de inzet en moed van politiemensen benoemde kwamen in zijn speech diversiteit, het aansluiten van het politieonderwijs bij digitale ontwikkelingen en de verhoogde instroom aan de orde. Uiteraard ging de minister ook kort in op het geweld tegen politiemensen en de media-aandacht die daar dezelfde dag voor was.

Nadat de minister aan het eind van zijn speech het onderwijsjaar had geopend nam Leon Kuijs het woord. Ook hij sprak over het vakmanschap van politiemensen in een wereld die steeds ingewikkelder wordt. En daar komt voor het politieonderwijs nog een uitdaging bij. "Het komend onderwijsjaar is een jaar waarin kwantitatief, maar ook kwalitatief de lat op recordhoogte wordt gelegd. Nog nooit werden er gelijktijdig zoveel politiemensen opgeleid als het komend jaar en nog nooit was de kwaliteitseis en uitdaging zo groot als nu," aldus Leon.

Tot slot kwam korpschef Erik Akerboom aan het woord. Ook hij ging in op het geweld tegen politiemensen en kondigde  aan op korte termijn verder acties te ondernemen op dit gebied.

Scriptieprijs

Tijdens de opening van het onderwijsjaar wordt ook elk jaar de scriptieprijs uitgereikt. Uit de drie genomineerden werd Stan Duijf door de jury verkozen tot winnaar met zijn scriptie 'Modern Sherlock Holmes. How will the police respond?'

Het onderzoek van Stan richt zich op burgerparticipatie in de opsporing. Volgens de jury was het een origineel thema en heeft zijn scriptie grote toegevoegde betekenis voor het politievak. "Ik ben blij met de waardering die ik heb gekregen voor het onderzoek dat ik heb gedaan. Daarnaast wil ik benadrukken dat het winnen van de scriptieprijs heel mooi is. Het belangrijkste van het doen van onderzoek zijn de conclusies en aanbevelingen die voortuitgang creëren in het dagelijks politiewerk, aldus Stan."

De genomineerden van 2019:

Trefwoorden