Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Verhoren van kwetsbare getuigen in zedenzaken

Algemeen

De opleiding Verhoren van kwetsbare getuigen leert je om kwetsbare getuigen te verhoren in met name zedenzaken. Dit zijn getuigen tussen de 4 en 12 jaar, getuigen met een verstandelijke beperking of getuigen met een cognitieve functiestoornis. Dit leer je in een kindvriendelijke verhoorstudio. Ook leer je om deze verhoren technisch te registreren.

Voor wie

Je bent zedenrechercheur die in de praktijk de verhoren in de kindvriendelijke studio afneemt.

Opbouw

Tijdens de opleiding word je voorbereid op het verhoren van kwetsbare getuigen door theorielessen op het opleidingsinstituut, korpsopdrachten en zelfstudie. Daarnaast is er een praktische oefening in communiceren met kinderen op locatie. Vervolgens voer je minimaal 6 praktijkverhoren in strafrechtelijke onderzoeken uit. Deze vinden plaats in diverse kindvriendelijke verhoorstudio’s in het land en onder begeleiding van docenten van de Politieacademie. Bij elk verhoor wordt uitgebreid aandacht besteed aan het voorbereiden, analyseren en nabespreken. Ook moet je een dag stage lopen in een instelling voor verstandelijk beperkte mensen.

De opleiding wordt afgesloten met een examen die uit twee examenonderdelen bestaat en twee portfolio-opdrachten. Het 1e examenonderdeel bestaat uit het uitvoeren van een basis getuigenverhoor met een actrice. Dit examen is voorwaardelijk voor examenonderdeel 2. De portfolio-opdrachten bestaan uit het maken van een vertaalslag van een rapportage en een stageverslag. Het afsluitende 2e examen is een volledig getuigenverhoor met een actrice. Na de opleiding volgt nog een follow-up bijeenkomst in groepen waarin een praktijkverhoor wordt besproken.

Resultaat

Na het afronden van deze opleiding voldoe je aan de vereiste competenties om kwetsbare getuigen te verhoren in zedenzaken. Je bent gecertificeerd als verhoorder in de kindvriendelijke studio.

Praktische informatie

Code: 4300061.004
Type: Cursus
Examineringtype: Certificaat

Studielast totaal: 252 sbu
Instituut: 84 sbu
Korps: 125 sbu
Zelfstudie: 20 sbu
Proeve: 23 sbu

Duur:
Locatie: Politieacademie Concernlocatie
Totaalprijs: € 19.760,00

Indeling van het onderwijs

De opleiding bestaat uit 15 contactdagen, korpsopdrachten, 1 stagedag, zelfstudie, twee examens en een follow-up bijeenkomst. Het geheel aan activiteiten is verspreid over een periode van 10 tot 12 maanden. Na de eerste 7 lesdagen en het behalen va examen 2 voer je de praktijkverhoren in strafrechtelijke onderzoeken uit in diverse kindvriendelijke verhoorstudio’s in het land. Het moment van deze praktijkverhoren is afhankelijk van wanneer zich een zaak aandient.

 Examineringtype: Certificaat

Overige informatie

Je beschikt over een lijnchef die verantwoordelijk is voor de begeleiding tijdens het werkend leren.

Startdata

Deze opleiding start op ondergenoemde data.

Per startdatum staan de beschikbare opleidingsplaatsen en -data vermeld.

Opleidingsdagen zijn normaal gesproken van maandag tot en met vrijdag, van 9.00 uur tot 17.00 uur. 

Deze informatie wordt dagelijks bijgewerkt.

Vanwege een inconsistentie op de onderwijsaanbodsite is het aantal beschikbare plekken per startmoment momenteel niet beschikbaar. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing.
Voor de goede orde: het aantal beschikbare plekken dat wordt getoond bij het aanmelden van studenten in Osiris docent/begeleider is correct!

Startdatum: 06-09-2021

Locatie: Politieacademie Concernlocatie
Beschikbare opleidingsplaatsen: Momenteel niet beschikbaar (zie opleidingsdata weergeven).
Opleidingsdata weergevenOpleidingsdata:
6-9
20-9, 21-9
7-10, 8-10
13-10
18-10, 19-10
25 t/m 27-10
1-11, 2-11
9-11, 12-11 (ex)
29-11, 30-11 (hex)
2022:
24-1, 25-1
7-2, 8-2
14-2, 15-2
28-2, 1-3
ex2 + hex2 worden iom studenten gepland

Code: S001

Vanwege een inconsistentie op de onderwijsaanbodsite is het aantal beschikbare plekken per startmoment momenteel niet beschikbaar. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing.
Voor de goede orde : het aantal beschikbare plekken dat wordt getoond bij het aanmelden van studenten in Osiris docent/begeleider is correct!Opleidingsdata sluiten

Algemene instroomeisen

  • Diploma Allround Politiemedewerker (mbo 4)
  • Diploma Politiemedewerker (mbo 3) in combinatie met een regulier MBO-4 diploma en een certificaat CAR, BOR of VOO
  • Diploma basispolitiezorg (POMB, HPO, politie A) in combinatie met een certificaat CAR, BOR of VOO
  • Diploma mbo-4 in combinatie met een certificaat CAR, BOR of VOO en een certificaat BOA- Bijzonder Opsporingsambtenaar.

Om in te stromen in deze opleiding, moet je voldoen aan de competenties van de kernopgave Handelen in zedenzaken. Daarnaast ben je voor tenminste 24 uur per werkweek belast met zedenzaken conform Politie-instructie Zeden, Kinderpornografie en Kindersekstoerisme. Een jaar werkervaring met zeden is gewenst.

Vrijstellingen

Lees de algemene informatie over vrijstelling op basis van EVC.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? Dan is het niet mogelijk om deze opleiding individueel aan te vragen. Neem voor meer informatie contact op met je leidinggevende.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met de afdeling Werving van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.