Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Besturen van een VRT-voertuig

Algemeen

In deze opleiding krijg je instructies om een VRT-voertuig goed te kunnen besturen. Een VRT-voertuig is een opvallend voertuig met bepantsering in de zwaarste categorie B7, die vanwege zijn massa een aangepaste rijstijl van de bestuurder vraagt. In het kader van de algemene veiligheid van politiemedewerkers en de omgeving dienen voor het besturen van dit voertuig medewerkers te worden ingezet die over de juiste kwalificaties beschikken.

Je leert de vaardigheden, kennis en inzicht om veilig en verantwoord een VRT-voertuig te besturen, waarbij rekening gehouden wordt met de voertuigbeperkingen en de technische (on-)mogelijkheden van het VRT-voertuig. De nadruk ligt op voertuigbediening, voertuigbeheersing, verkeersinzicht, anticiperen, veiligheid en inzichtelijk handelen. Belangrijk is het leren omgaan met de grotere massa van het pantservoertuig en de hieraan verbonden risico's. Veiligheid is daarom een speciaal aandachtspunt.

Voor wie

Politiemedewerkers die beveiligingsopdrachten met een VRT-gepantserd voertuig uitvoeren.

Opbouw

De opleiding wordt verzorgd vanaf het Centrum voor Handhaving en Mobiliteit in Lelystad en duurt drie dagen. Eén dag voer je oefeningen uit op het CHM, de andere dagen op de openbare weg.

Resultaat

Aan het einde van de opleiding bezit je de volgende competenties:

  • (her)kenning van de verschillen tussen een standaard auto en een gepantserd VRT-voertuig
  • (her)kenning van de verschillende beveiligingsclassificaties
  • beheersing van de extra krachten tijdens het rijden, die veroorzaakt worden door het hogere massa gewicht
  • beheersing van het voertuig onder alle omstandigheden.

Praktische informatie

Code: 4100272.002
Type: Cursus
Examineringtype: Certificaat

Studielast totaal: 28 sbu
Instituut: 26 sbu
Proeve: 2 sbu

Duur: < 1 week
Geen locatie gevonden
Totaalprijs: € 1.898,00

Overige informatie

De rijopleiding wordt in een opvallend VRT-voertuig gegeven. Je dient dan ook in uniform deel te nemen, inclusief veiligheidsvest.

Startdata

Voor deze opleiding is momenteel geen startdatum beschikbaar.

Algemene instroomeisen

Je hebt de competenties van de Rijopleiding Initieeel (ROI, voorheen de Basis Rijopleiding Auto (BROA), de Politie Rijvaardigheids Training (PRVT) met goed gevolg afgelegd, of een andere rijopleiding gevolgd bij de Politieacademie.

Vrijstellingen

Lees de algemene informatie over vrijstelling op basis van EVC.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? Dan is het niet mogelijk om deze opleiding individueel aan te vragen. Neem voor meer informatie contact op met je leidinggevende. De contactpersoon CCB van je eenheid verzorgt de aanmelding.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met de afdeling Werving van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.