Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Eremedaille voor lector Otto Adang bij afscheid

Plaatsingsdatum: 7-3-2024 17:30

Laatste update: 8-3-2024 09:17

​​Lector Otto Adang van de Politieacademie ontving vandaag een eremedaille voor verdienste Politie. Hij nam afscheid na twintig jaar lector Openbare orde en gevaarbeheersing te zijn geweest. Korpschef Janny Knol reikte de medaille uit aan Adang als erkenning voor zijn bijzondere inzet voor het politievak. ​


A
dang is gedragswetenschapper en was sinds 2004 lector Openbare orde en Gevaarbeheersing. HIj is de eerste wetenschapper die deze eremedaille ontvangt. Korpschef Janny Knol: 'Wij gaan afscheid nemen van een icoon, dat heel veel voor ons betekend heeft. Niet alleen voor Politie Nederland, maar ook ver daarbuiten. Hier staat wat mij betreft een uitmuntend wetenschapper. Die ons soms een kritische spiegel voorhield. Maar ons altijd verder hielp door theoretische kennis te vertalen naar praktische toepassingen.'

Uitreiking eremedaille Otto Adang.jpg
'Je hebt veel aandacht gevraagd voor het leren. De door jouw ontwikkelde methoden om in de praktijk te leren, zoals peer reviews of kennis mobilisaties, zijn voorbeelden waarmee je de afgelopen decennia voor de politie van levensbelang bent geweest. Niet alleen het onderzoek, maar ook jouw bijdrage aan het onderwijs zijn van grote waarde geweest voor de verbetering van ons vak. Je permanente passie voor de politiepraktijk is onmiskenbaar. En daarom ontvang jij de hoogste onderscheiding bij de politie, de eremedaille', zei korpschef Janny Knol.

​Afscheid met symposium 'Met alle geweld leren'

Zijn afscheid werd gevierd met een symposium genaamd ‘Met alle geweld leren’ op de Politieacademie in Apeldoorn. Met (politie)professionals uit binnen- en buitenland stonden we stil bij waar Adang zich als gedragswetenschapper op richtte: de verbinding en relaties, om conflicten en tegenstellingen te begrijpen en de-escaleren. In een talkshow geleid door journaliste Merel Westrik schoven vertegenwoordigers uit de politiepraktijk, onderwijs, onderzoek en de buitenwereld aan. Daarnaast richtten ook Leonard Kok, directeur Politieacademie, en politiechef Frank Paauw een dankwoord aan Adang.​ En collega's en vrienden boden Adang een Liber Amicorum 'Met alle geweld geleerd', een bundel van persoonlijke verhalen net zo veelzijdig als het werk van Adang. 
Symposium Met alle geweld leren.jpg

Voetbal, demonstraties en de inzet van de Mobiele Eenheid

Adang zette tijdens zijn carrière met zijn onderzoeken verschillende maatschappelijke vragen op de kaart. In het begin van zijn carrière als lector aan de Politieacademie, nam Adang geweldsuitbarstingen bij voetbalwedstrijden onder de loep. De conclusies en aanbevelingen die daaruit voortkwamen voor crowd management worden nog steeds gebruikt. Niet alleen bij voetbalwedstrijden, maar ook bij andere evenementen zoals demonstraties. Deze strategische principes voor het handhaven van de openbare orde tijdens risico-evenementen maken de aanpak van de politie preventief en proactief. Daarnaast was het onderzoek later ook aanleiding om de inzet van de Mobiele Eenheid te veranderen. De ME werd flexibeler in hun werkwijze, waardoor ze in meerdere situaties kunnen werken. 

Onderzoeken om te leren

Adang wilde met zijn onderzoeken aanzetten tot leren. Met het onderzoek dat hij deed naar de aanpak van de politie tijdens de jaarwisseling, veranderde bijvoorbeeld de gedachte dat die geweldsuitbarstingen ‘erbij hoorden’. Het leren kwam ook terug in het onderzoek naar grootschalige escalatie. Waarom kent Nederland bijvoorbeeld geen dagenlange etnische rellen? Adang beschreef in het Adang/Horowitz-model de vier factoren die zorgen voor grootschalige escalatie van spanningen in de wijk. Daarmee identificeerde hij ook wat de Nederlandse politie zo goed doet in de verbinding op lokaal niveau. In de laatste jaren deed Adang naar het leren van gebruik van geweld door politiemensen. 

‘Het was niet alleen een baan’

Adang neemt afscheid, maar zal het onderwerp niet radicaal loslaten. ‘De verbondenheid met het onderwerp zal wel blijven. Het is voor een deel ook jezelf, wat ik al die jaren gedaan heb. Het was niet alleen een baan.’ De wens van Adang voor de toekomst van de politie is: ‘De beste politie van de hele wereld is de politie die leert. Die wil leren en blijft leren. Dat is nog steeds mijn wens. Er is nog een wereld te winnen’, concludeerde Adang.

Meer informatie

Lees ook de eerdere verhalen over onderzoeken van Otto Adang:
Trefwoorden