Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Wat is dan betekenisvol?

Plaatsingsdatum:

Laatste update: 26-1-2017 10:06

Wat zou je zelf willen als bij je drugsverslaafde zoon of dochter op een dag alle stoppen doorslaan en je huis in een ravage verandert?  Zou je eerste behoefte zijn dat de politie snel een proces verbaal opmaakt? Zou je tevreden zijn als je kind vervolgens een boete of een andere straf krijgt? Is dat de reden dat je de politie belt?

Ik denk dat ieder van ons die vragen met een nee zal beantwoorden. Wat je in zo'n geval als ouder vooral wilt, is dat er iets aan die allesvernielende drugsverslaving wordt gedaan. Een straf kan goed zijn, maar wat vaak uiteindelijk echt helpt om uit een negatieve verslavingsspiraal te komen, is hulpverlening.

Binnen de politie en het OM hebben we het vaak over 'betekenisvolle interventies'. Het woord werd geïntroduceerd toen we met de ZSM-aanpak begonnen. En het is ook een term dat tijdens de vergaderingen van het programmateam Herijking Opsporing wordt gebruikt. Ik moet bekennen dat het een begrip is waarin ik aanvankelijk licht kregelig werd. Het klinkt wel erg ambtelijk. En wat wordt er dan precies mee bedoeld? Dat veel van het dagelijks werk dat mensen in de opsporing niet betekenisvol is?

Maar een paar weken nadat we met het programmateam begonnen, werd ik in mijn dagelijkse werk op een heel praktische manier geconfronteerd met de vraag waar het om gaat. Op een avond dat ik als hulpofficier van justitie dienst draai, komt er een melding binnen van zo'n wanhopige moeder van een verslaafde zoon. Als ik later, als ze haar verhaal vertelt, even opkijk naar een collega zie ik dat die al bezig is een proces-verbaal op te maken.

Ho, denk ik dan. Laten we eerst eens aan die moeder vragen wat zij wil.  Nogmaals: ik vind echt niet dat een aangifte, en een vervolg via het strafrecht per definitie slecht is. Het kan helpen om dingen aan het rollen te krijgen. Maar wat we moeten leren is beter en vaker stil te staan bij de vraag waarmee het slachtoffer het meest is gediend.

Columnist van dienst: Anneli Kruimel
Lid Programmateam Herijking Opsporing

Reageren? Mail naar kwaliteit.opsporing@politie.nl 
Trefwoorden
Anneli Kruimel