Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Ondersteuning

Plaatsingsdatum:

Laatste update: 26-1-2017 10:08

Net als zoveel collega’s moet ik regelmatig naar een integrale beroepsvaardigheidstraining. Als je de burger optimaal wil dienen moet je immers vaardig en fit zijn. De laatste keer lag de nadruk op het laatste. We kregen een module ‘NP Fit’. De docenten leerden ons hoe we kort konden trainen en hamerden vooral op het belang van gezond leven. We moesten niet alleen meer bewegen, maar vooral verantwoorder gaan eten. Geen snacks dus. Veel groente. Minder vlees. Niet voor de verleiding van suiker vallen.

Na afloop gingen we in de kantine lunchen. Met de gezond-leven mantra nog in ons hoofd wilden we ons natuurlijk op de groente en fruit storten. Want anders leven moet je niet uitstellen. Binnen stond ons echter een teleurstelling te wachten. In de kantine was het ‘BBQ-week’. Op het menu hamburgers, je kon zelfs een BBQ winnen. De salade was op, het fruit zag er beroerd uit. Eigenlijk restte ons alleen ongezond eten. 

U zult zich wellicht afvragen wat dit verhaal met de vernieuwing van de opsporing te maken heeft. Maar voor mij is het een treffende metafoor voor een probleem waar de politieorganisatie, en dus ook de opsporing, mee worstelt. We hebben veel nieuwe ideeën, regelmatig worden er initiatieven gelanceerd, of ander beleid geformuleerd. Maar te vaak ontbreekt het vervolgens aan de ondersteuning die nodig is om  de organisatie duurzaam te verbeteren.

We willen bijvoorbeeld graag hoger opgeleiden en expertise binnenhalen. Maar wat doen we om dat mogelijk te maken? Gaan we werken met tijdelijke contracten om gebruik te maken met experts? Passen we de organisatie erop aan? Kan HRM flexibel zijn en ondersteunen in de behoefte van het moment? Kunnen de politiebonden er ook in meegaan?  

Een ander voorbeeld:  we gaan eindelijk gebruik maken van smartphones, mijn Nokia gaat met een verlaat pensioen. Met die smartphone zou je in principe van alles moeten kunnen. Maar de smartphones zijn voorlopig nog niet aangesloten op het informatievoorziening systeem SUMM-IT waar we in de opsporing mee werken. Deze koppeling zit nog in de ‘onderzoeksfase’…  Dan krijg ik straks een smartphone van de baas die mij niet helpt om slimmer en beter op te sporen. Dan is het een snoepje. Suiker om me zoet te houden. 

Mijn boodschap voor de vernieuwing van de opsporing is daarom: bedenk niet alleen nieuwe ideeën of nieuw beleid. Denk ook na over hoe je vanaf het begin ondersteuning organiseert. Anders loopt de vernieuwing spaak. 

 

Columnist van dienst: Anneli Kruimel
Programmadirecteur Herijking Opsporing

Reageren? Mail naar kwaliteitopsporing@politie.nl

Trefwoorden
Anneli Kruimel