Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Peer review

Het lectoraat Criminaliteitsbeheersing en recherchekunde biedt de eenheden dit jaar zes keer een peerreview aan. Collega's kijken naar aspecten van het samenwerken met partners. Werkvoorbereiding wordt bijvoorbeeld zo onder de loep genomen door collega's.

Een pilot peerreview is uitgevoerd in Eenheid Oost Nederland. Lees hoe het is bevallen door sectorhoofd Aart Garsen.

Peerreview

De politie werkt al langer met het concept van de peerreview. Bij grote evenementen zoals voetbalwedstrijden loopt er bijvoorbeeld regelmatig een collega van een ander korps mee. Een leerzame ervaring voor de peer zelf. Want nu ziet hij of zij hoe de collega's de problemen wellicht op een andere (betere?) manier aanpakken. Maar ook leerzaam voor de collega's die gastheer of gastvrouw zijn. Want hen wordt misschien wel een spiegel voorgehouden, of er worden kritische vragen gesteld die een naaste collega niet zo snel zal stellen. Onder leiding van Nicolien Kop, lector criminaliteitsbestrijding en recherchekunde, wordt komend jaar onderzocht hoe je peerreview ook kunt inzetten bij de ontwikkeling van de speelveldgedachte.

"Je kunt het idee niet zomaar kopiëren," vertelt Kop. Nicolien Kop"Bij evenementen gaat het veelal om een peerreview van een gebeurtenis op één dag. Wij hebben het over de aanpak van (ondermijnende) criminaliteit en samenwerkingstrajecten die jaren kunnen duren. Maar ik ben van mening dat de principes van peer review heel bruikbaar zijn. Het idee is dat je met de blik van buiten andere dingen ziet, het levert een win-win situatie op. Geïnteresseerden kunnen zich met hun eenheid inschrijven om aan één van de zes peer reviews in 2015 mee te doen", vertelt Kop."De focus moet daarbij liggen op de aanpak van criminaliteit en het speelveldmodel. In Oost Nederland zijn we al begonnen met het thema 'werkvoorbereiding'. Dan gaat het dus om de vraag hoe je samen met partners het probleem analyseert en hoe je vervolgens de verantwoordelijkheden, werk en taken verdeelt. Daarin komt de vraag aan de orde hoe je daarin op een effectieve en gelijkwaardige manier met elkaar omgaat."

De peer reviews zullen verschillende doelen dienen. Het moet bijdragen aan de ontwikkeling van de teams en leden van de teams. Maar ook moeten er lessen worden getrokken voor de organisatie als geheel. Kop: "En voor de peers is het kijken in de keuken van een ander natuurlijk ook heel leerzaam." Cruciaal is, zo zegt Kop alvast, dat de peerreview blame-free is. "Leden van de teams moeten zich veilig kunnen voelen, ook als er dingen nog minder goed gaan. Alles is gericht op ontwikkeling, niet op een oordeel.

Wie met zijn team wil meedoen kan mailen met: nicolien.kop@politieacademie.nl