Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Teun Meurs in lectorale rede: 'Investeer ondubbelzinnig in de ontwikkeling van lokale politieprofessionaliteit'

Plaatsingsdatum:  

Laatste update: 31-10-2023 17:29

​"Het grote aantal openstaande vacatures voor de functie van wijkagent is ronduit zorgwekkend. De grote verantwoordelijkheid, hoge verwachtingen en zichtbaarheid in contrast met beperkte tijd, prioriteit, middelen en honorering lijken politiemedewerkers te weerhouden om de stap te maken." Dit zegt Teun Meurs, lector Gebiedsgebonden Politiewerk op de Politieacademie, tijdens zijn lectorale rede op 31 oktober.

In zijn rede 'Hernieuwde relevantie: actieonderzoek vanuit een gebiedsgebonden politiefilosofie​'​​​ kijkt hij terug op de ontwikkeling van de functie van wijkagent. Daarbij signaleert Meurs spanning tussen de theorie en de beleidsmatige intenties, en de praktijk van alledag waarbij wijkagenten meedraaien in de reguliere politiediensten. Meurs zegt dan ook dat de politie voor een keuze staat: waar gaat ze voor? “Een halfbakken, quasi-generalistische invulling die weliswaar van het papier spat, maar in werkelijkheid weinig om het lijf heeft? Of een ondubbelzinnige investering in de ontwikkeling van lokale politieprofessionaliteit, die geworteld is in web, wijk en wereld?"

Zichtbare politie leidt tot meer vertrouwen

Meurs stelt dat de politie altijd nog een uitzondering is op de algemene trend van dalend vertrouwen in de overheid. Oorzaak daarvoor is volgens hem onder meer de herkenbare aanwezigheid op straat. “Gaan we dan echt beknibbelen op degenen die deze rechtvaardigheid en aanwezigheid op straat symboliseren en personificiëren? Juist in deze tijd van digitalisering en individualisering is de behoefte aan verbanden groot. Een afgehaakte, ontheemde, wantrouwende burger vraagt om digitaal vaardige lokaal gewortelde politie, die staat voor procedurele rechtvaardigheid."

Onderzoek naar politiezorg in buitengebieden

Teun Meurs gaat onderzoek doen naar lokale politiezorg in de uithoeken van Nederland en het ontwikkelen van lokale politieprofessionaliteit. Hij richt zich daarbij op vijf gebieden die achterstanden hebben op het gebied van sociale voorzieningen, gezondheid, inkomen en opleidingsniveau en waar sprake is van maatschappelijk onbehagen en institutioneel wantrouwen: de Achterhoek, Noord-Oost-Groningen, Zuid-Limburg, Zeeuws-Vlaanderen en de kop van Noord-Holland.

Dit onderzoek wordt gedaan met onder meer Saxion Hogelscholen, de Hogeschool Utrecht en Andersson Elffers Felix. Ook wordt er samengewerkt met andere onderzoekers van de Politieacademie, die werken onder de vlag van het nieuwe kenniscentrum Lokaal Politiewerk​. ​

Meurs is na zijn rede geïnstalleerd als lector Gebiedsgebonden Politiewerk door directeur Politieacademie Leonard Kok.

​​​Meer informatie

Trefwoorden