Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Vacature voorzitter examencommissie Vakspecialistisch Politie Onderwijs

Plaatsingsdatum:  

Laatste update: 9-11-2023 11:01

​​​De Politieacademie is op zoek naar een voorzitter van de examencommissie Vakspecialistisch Politie Onderwijs voor 0,5 - 0,7 fte. per medio 2024.


De Politieacademie heeft drie examencommissies(1): één voor Hoger Politie Onderwijs (HPO), één voor het Basis Politie Onderwijs (BPO) en één voor het Vakspecialistisch Politie Onderwijs (VPO).  Wegens het aflopen van de benoemingstermijn van de huidige voorzitter van de examencommissie VPO komt deze functie vacant.

Context

De Politieacademie kent momenteel zo'n 300 opleidingen voor vakspecialistisch politieonderwijs. Per jaar worden er ruim 30.000 examens afgenomen bij deze opleidingen. De examencommissie VPO borgt de kwaliteit van de examens. Zij doet onderzoek naar de kwaliteit van de examinering, wijst examinatoren aan, stelt examens vast, verleent vrijstellingen en ondertekent certificaten. De examencommissie speelt ook een belangrijke rol als studenten het oneens zijn met de uitslag van een examen of klachten hebben over de examinering.

De voorzitter vormt samen met een secretaris en een lid van de examencommissie het dagelijks bestuur van de commissie. De voorzitter zorgt voor goede structuur, afstemming en samenwerking binnen de examencommissie, en tussen de examencommissie en de onderwijsteams/lijn/staf/ondersteuning. De voorzitters van de drie examencommissies en de secretarissen trekken veel met elkaar op met het oog op eenheid en scherpte. Een secretariaat zorgt – aangestuurd door de secretarissen - voor de administratieve ondersteuning van de examencommissie.

Henny Bouwmeister (huidige voorzitter examencommissie VPO): “Bij de examencommissie VPO stáán we voor de kwaliteit van de vakspecialisten in onze organisatie!" 


De komende jaren vindt binnen de sector Vakspecialistisch Politie Onderwijs een aantal ingrijpende (onderwijs)vernieuwingen plaats, terwijl de kwaliteit van de examinering van het huidige onderwijs onverminderd aandacht vraagt. Dit vraagt van de examencommissie – en dus de voorzitter -  dat zij enerzijds mee kan bewegen en anderzijds bewaakt dat de kwaliteit van huidige examens buiten kijf blijft staan. De examencommissie en de 'lijn' (sectorhoofd en teamchefs) zijn hierbij sparringpartners van elkaar.

Taken voorzitter examencommissie

  • Naast de taken die ieder lid van de examencommissie heeft, heeft de voorzitter specifiek de onderstaande rol en taken:
  • Voorzitten van de bijeenkomsten van de examencommissie en het dagelijks bestuur;
  • Richting geven aan de verdere professionele ontwikkeling van de individuele leden van de examencommissie en de commissie als team;
  • Structuur, focus en richting geven aan de uitvoering van de taken van de examencommissie;
  • Zorgen voor navolgbare en consistente besluitvorming door de examencommissie;
  • Zorgen voor goede afhandeling van verzoeken en klachten van individuele studenten;
  • De conclusies van de examencommissie ten aanzien van de kwaliteit van de examinering verwoorden, en hierover in gesprek gaan met teamchefs, sectorhoofd en directie;
  • Bewaken en stimuleren van de samenwerking met de twee andere examencommissies van de Politieacademie;
  • Het verder ontwikkelen en beschrijven van beleid van de examencommissie, en adviseren over het examenbeleid van de Politieacademie;
  • In- en externe vertegenwoordiging van de examencommissie;
  • Gesprekspartner van directie, sectorleiding en staf op het gebied van examinering (visie, beleid, kwaliteit en organisatiekundige aspecten).

Wie zoeken we?

  • De ideale kandidaat voor de functie van voorzitter van de examencommissie:
  • Kan samenwerking stimuleren binnen de examencommissie, tussen de examencommissies onderling en tussen de examencommissie en andere stakeholders / ketenpartners;
  • Is een integer leidinggevende met verbindende kwaliteiten;
  • Is een stevige gesprekspartner voor directie en sectorleiding;
  • Kan kwaliteit van examinering vanuit verschillende (vernieuwende) manieren bezien;
  • Kan de aspecten van de kwaliteitsborging van examinering overzien en hun onderlinge samenhang doorgronden;
  • Is onderzoeksvaardig en analytisch;
  • Heeft goede gespreks- en adviesvaardigheden;
  • Voldoet aan de onderstaande inhoudelijke kenmerken:
    - Is goed op de hoogte van het onderwijsaanbod en de recente ontwikkelingen binnen het vakspecialistisch onderwijs van de Politieacademie;
    - Is goed op de hoogte van (nieuwe trends in) examinering en de rol van de examencommissie daarin;
    - Is goed op de hoogte van relevante wet- en regelgeving;
    - Heeft kennis van en/of affiniteit met juridische aspecten (onderwijs- en bestuursrecht).
  • Voldoet aan de onderstaande functie-eisen:
    - WO-niveau, bij voorkeur met juridische of onderwijskundige achtergrond;
    - Bereid om aanvullende relevante opleiding/cursussen te volgen (bijv. BKE en/of SKE);
    - Heeft kennis van en is bij voorkeur actief (geweest) in het beroepenveld.

Procedure

Kandidaten van zowel binnen als buiten de Politieacademie worden uitgenodigd om te solliciteren. De sollicitatiecommissie nodigt op basis van de brievenselectie een of enkele kandidaten uit voor een sollicitatiegesprek, waarna een arbeidsvoorwaardengesprek volgt. De eerste periode bestaat uit een inwerktraject, in samenwerking met de huidige voorzitter van de examencommissie.

De directie benoemt de voorzitter (op basis van deskundigheid en onafhankelijkheid) voor een periode van drie jaar met de mogelijkheid om deze periode eenmalig te verlengen. Een uitgebreide screening is  een voorwaarde voor de benoeming.  

Heb je interesse?

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met:
Kathelijne van Kammen, plv. directeur: kathelijne.van.kammen@politieacademie.nl

Wil je solliciteren?

Stuur uiterlijk 3 december 2023 een korte motivatiebrief en CV naar Petra Kanters (petra.kanters@politieacademie.nl). Selectiegesprekken zullen worden gepland in december 2023.   

(1) De examencommissies van de Politieacademie zijn op grond van de Politiewet (artikel 92) verplicht. Op de benoeming, samenstelling en de taken van deze onafhankelijke commissies is de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek (WHW) van toepassing (artikel 7.12a en 7.12b).

Trefwoorden