Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Nieuwlichterij met Hans Boutellier

Het seculiere experiment

Algemeen

Boutelier'De westerse cultuur staat bol van de statusdruk en achterstandswoede, maar heeft nauwelijks tekst en structuur om die in goede banen te leiden. De eis tot erkenning verklaart veel van de problemen van vandaag de dag.' – Hans Boutellier

In 2015 publiceerde hoogleraar Hans Boutellier 'Het seculiere experiment: hoe we van God los gingen samenleven'. Boutellier was in mei 2016 de eerste gast in 'Nieuwlichterij', de serie boekbesprekingen die door het team Politieleiderschap sindsdien georganiseerd wordt.

Boutellier voegde dit voorjaar een hoofdstuk aan zijn boek toe omdat het onderlinge venijn in de Nederlandse samenleving sinds 2015 alleen maar lijkt te zijn toegenomen. Hij werkt daarin onder meer de begrippen 'erkenning' en 'identiteit' nader uit om zo beter te begrijpen waarom verschillende standpunten elkaar zo 'naar het leven' lijken te staan. En gaat bijvoorbeeld in op de vraag of de huidige democratische rechtsstaat, waar ook de politie haar legitimiteit en rol op baseert, daar afdoende inbedding aan biedt. Wat betekent 'waakzaam en dienstbaar aan de waarden van de rechtsstaat' in een superdiverse samenleving?

Professor Hans Boutellier bekleedde de leerstoel 'Veiligheid en Burgerschap' aan de Vrije Universiteit, mede ingesteld door het toenmalige politiekorps Amsterdam-Amstelland. Hij is nu hoogleraar 'Veiligheid en Veerkracht'. Boutellier is bovendien wetenschappelijk directeur van het Verwey-Jonker Instituut dat onafhankelijk onderzoek doet naar maatschappelijke vraagstukken. Boutellier publiceerde eerder 'De Veiligheidsutopie' en 'De improvisatiemaatschappij'.

Voor wie

De serie 'Nieuwlichterij' bieden we aan omdat we leidinggevenden de gelegenheid willen geven voorbij de kwesties in het dagelijks werk, voeling te laten houden met maatschappelijke ontwikkelingen die hun werk raken, nationaal en internationaal. Eerdere, goed beoordeelde programma's waren onder meer met René ten Bos, Rinus Otte, Anousha Nzume en Bas Heijne.

Opbouw

  • Deelnemers krijgen na inschrijving het boek van Hans Boutellier toegezonden. Er wordt verondersteld dat je voor het programma het boek gelezen hebt.
  • Het programma zelf bestaat in ieder geval uit de volgende onderdelen:
  • Een gezamenlijke, openhartige bespreking van het werk van Boutellier
  • Het verkennen van de betekenis van het boek voor de politiepraktijk in Nederland.

Studieduur

'Waarom mensen radicaliseren' telt een kleine 260 uitdagende, maar helder geschreven pagina's. De bijeenkomst zelf op 2 oktober aanstaande duurt van 14.00 uur tot 17.30 uur, gevolgd door een drankje en een hapje.

Datum

2 oktober 2019 (locatie centraal gelegen).