Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Columbus

​​

'Policing in a changing world'

Mondiaal – Euroregionaal – Lokaal

 

Algemeen

Het leertraject Columbus legt verbindingen tussen de globale en lokale veiligheidsvraagstukken. Aan de hand van actuele thema’s als terrorisme, migratie en cybercriminaliteit wordt de internationale arena verkend. We behandelen vragen zoals: Welke kansen en bedreigingen zijn er voor politiewerk? Hoe kan internationale samenwerking meerwaarde bewerkstelligen en welke competenties zijn daarvoor nodig? 
In samenwerking met Clingendael -Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen- onderzoeken we welke politieke en beleidsmatige voorwaarden zijn vereist om bij te dragen aan een veilige, duurzame en rechtvaardige  wereld. Aan het eind van het traject zijn de deelnemers aan zet. Zij nemen middels een position paper een eigen positie in over de vraag: Op welke manier(en) kan de politie internationaal een bijdrage leveren aan bijvoorbeeld de veiligheidsproblematiek en criminaliteitsbestrijding, maar ook aan strategische positionering en beïnvloeding?

Voor wie

  • (Strategisch) leidinggevenden bij de Nederlandse en Belgische politie en andere organisaties in het veiligheidsdomein als KMar en FIOD.
  • Beleidscoördinatoren in Den Haag/Brussel die verantwoordelijk zijn voor Europese coördinatie op het gebied van internationale politie- en justitiesamenwerking.

Aantal deelnemers: 12 - 16

Opbouw

Individuele intake  
Blok 1: De wereld
Blok 2: De spelers en de knikkers  
Blok 3: Blik op Brussel  
Blok 4: Het spel  
Blok 5: Presentatie van de position papers  

Resultaat

  • Mondiale ontwikkelingen kunnen relateren aan operaties en vice versa.
  • Sterkere competenties in internationaal opereren, zoals interculturele communicatie en diplomatieke vaardigheden.
  • Cognitieve kennisverdieping op internationale veiligheidsonderwerpen, onder meer op basis van zelfsturend leren (action learning).

Studieduur

6 ​maanden.
196 sbu.

Data

Bijeenkomst 1: 7 en 8 februari 2024
Bijeenkomst 2: 6 en 7 maart 2024
Bijeenkomst 3: 3 en 4 april 2024
Bijeenkomst 4: 7 en 8 mei 2024
Bijeenkomst 5: 18 en 19 juni 2024

Meer informatie

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met het secretariaat op telefoonnummer 088-6622059 of mail naar  politieleiderschap@politieacademie.nl

Inschrijven

Heb je interesse? Meld je dan aan via dit inschrijfformulier.