Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Nieuwlichterij met Kees van den Bos

​Algemeen 

Boek Elkaar eerlijk behandelen.jpgWaarom zijn burgers soms zo wantrouwend over wat er gebeurt in de samenleving? Waarom staan groepen burgers zo 'gepolariseerd' tegenover elkaar? Waarom vervallen sommige burgers tot complotdenken?​​

Het zijn vragen over de tijd waarin we leven waar al veel over gezegd en geschreven is. Kees van den Bos, hoogleraar in de sociale psychologie, introduceert in zijn boek 'Elkaar eerlijk behandelen' het 'eerlijk-proces-effect'.

​"Wanneer mensen op een beleefde manier en met respect worden behandeld, wanneer zij hun mening kunnen uiten, en wanneer naar hun mening wordt geluisterd door bevoegde en professionele autoriteiten, dan is het waarschijnlijk dat het eerlijk-proces-effect optreedt ... Wanneer mensen zich eerlijk en rechtvaardig behandeld voelen en weten dat zij als lid van hun groep, gemeenschap of samenleving ertoe doen, zijn zij eerder geneigd andere mensen te vertrouwen en te doen wat goed is voor de samenleving als geheel."

In het boek werkt Van den Bos nauwgezet uit wat een eerlijke behandeling betekent en wat het vraagt van betrokkenen. Van den Bos stelt onder meer dat er in deze samenleving veelvuldig sprake is 'procedurele onrechtvaardigheid' en dat dat de bron is van maatschappelijke spanningen.

Met zijn boek biedt Van den Bos een fundamenteel perspectief om te kijken naar spanningen, naar strijd in de samenleving, maar ook in de politie organisatie zelf. Dit boek gaat impliciet over het demonstratierecht, over etnisch profileren, over giftig gedoe op de werkvloer.

Kees van den Bos werkt aan de Universiteit van Utrecht. Hij publiceerde eerder 'Waarom mensen radicaliseren. Hoe waargenomen onrechtvaardigheid radicalisering, extremisme en terrorisme aanwakkert', een boek dat na verschijning in 2019 ook met hem besproken werd in Nieuwlichterij.

​Voor

De serie 'Nieuwlichterij' bieden we aan omdat we leidinggevenden de gelegenheid willen geven zich voorbij de kwesties in de dagelijkse praktijk te verdiepen in de wereld waarin zij leven en werken. Eerdere, goed beoordeelde programma's waren onder meer met Beatrice de Graaf, Sinan Çankaya, Hans Boutellier en Caroline Koetsenruijter.

Het boek en het gesprek met Kees van den Bos zijn relevant voor die tactisch en strategisch leidinggevenden die beter willen begrijpen waar sociale spanningen tussen (groepen) mensen, in de samenleving en in de organisatie, vandaan komen en wat zij daaraan kunnen doen.

​Opbouw

Deelnemers krijgen na inschrijving het uitdagende boek van Van den Bos toegezonden. Er wordt verondersteld dat je het voor de start van de bijeenkomst gelezen hebt. De bijeenkomst bestaat in ieder geval uit de volgende onderdelen:

- Een gezamenlijke openhartige bespreking van het boek.

- Het verkennen van de betekenis van het denkwerk van Van den Bos voor de politie en het leiding geven binnen de politie in het bijzonder.

​Datum en studieduur

'Elkaar eerlijk behandelen' telt 185 diepgravende pagina's. Het is geen makkelijke lectuur, maar biedt wel een zinnige verdieping in thematiek die binnen en buiten zeer herkenbaar is.
De bijeenkomst op 30 januari 2024 duurt van 14.00 uur tot 18.00 uur en heeft plaats in het midden van het land. 

Meer informatie

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met het secretariaat op telefoonnummer 088-6622059 of mail naar  politieleiderschap@politieacademie.nl

Inschrijven

Het maximum aantal deelnemers is bereikt. Inschrijven is niet meer mogelijk.




​​​