Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

'Hoeveel recht heeft de emotie?'

​Algemeen

RechtEmotie-195x300.jpg‘Kan het sluipenderwijs steeds meer toegeven aan ‘de totalitaire verleiding’ door burgers en politiek worden gekeerd of op zijn minst worden omgebogen naar een situatie waarin preventie en repressie, straf en verzoening weer meer in evenwicht worden gebracht?’ – Henri Beunders

Medio mei verscheen ‘Hoeveel recht heeft de emotie?’ van hoogleraar Henri Beunders. Thema: de grote ‘emotionele’ druk van burgers, politiek en (sociale) media op professionals die vervolgen en recht spreken. Beunders legt uit dat die druk in de 21e eeuw snel en stevig is toegenomen en schrijft over de gevolgen daarvan voor het strafrecht. Meer nog: hij bepleit onder meer het nadrukkelijker betrekken van burgers bij het werk dat tot nog toe aan professionals is voorbehouden.
‘Hoeveel recht heeft de emotie?’ onderzoekt de impact van de almaar luidere en snellere publieke en politieke opinie op de rechtsstaat. Een ontwikkeling die ook het politiewerk nadrukkelijk raakt. Het schrijf- en denkwerk van Beunders draagt bij aan voor ons actuele discussies als de relatie tussen politie en sociale media, de verschuiving van burgerparticipatie naar politieparticipatie en het spanningsveld tussen transparantie en zorgvuldigheid.
Henri Beunders is van huis historicus en nu hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. Meer informatie vind je op zijn website: www.henribeunders.com

Voor wie

Deze aflevering van ‘Nieuwlichterij’ is relevant voor leidinggevenden die nieuwsgierig zijn naar de relatie tussen de ‘nieuwe’ publieke opinie, het politiewerk en de rechtsstaat.

Opbouw

Deelnemers krijgen na inschrijving het boek van Beunders toegestuurd. Er wordt verondersteld dat je voor het programma het boek gelezen hebt.
Het programma bestaat in ieder geval uit de twee onderdelen:
- Een gezamenlijke kritische verkenning van het werk van Beunders.
- De betekenis van het werk en ideeën voor Beunders voor de politiepraktijk

Studieduur

‘Hoeveel recht heeft emotie’ telt 185 goed geschreven, inhoudelijk uitdagende pagina’s. De bijeenkomst duurt van 14.30 tot 18.00 uur. 

Startdatum

11 september 2018

Meer informatie

Neem contact op met het secretariaat op telefoonnummer 088-6622059 of mail naar politieleiderschap@politieacademie.nl

Inschrijven

Heb je interesse? Meld je dan aan via het inschrijfformulier.