Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Zware misdaad dichtbij

Plaatsingsdatum:  

Laatste update: 31-1-2018 16:20

​Zware misdaad dichtbij, zo omschrijft Pieter Tops, lector politie en openbaar bestuur aan de Politieacademie, ondermijning. Er ontstaat, zeker bij de uit de hand gelopen drugscriminaliteit in Nederland, een aantrekkingskracht van misdaad op normale mensen. De verleiding is groot, omdat er enorm veel geld wordt verdiend en de pakkans en straffen laag zijn. 
In het net verschenen ‘Een ongetemde buurt’ beschrijft Pieter Tops de geschiedenis van de Vogeltjesbuurt, onderdeel van de wijk Broekhoven. Een wijk met een crimineel imago, waar de aantrekkingskracht van het grote geld op de loer lijkt te liggen. De Vogeltjesbuurt en de aanpalende Visserijbuurt werden in de jaren vijftig aangewezen als verzamelplek voor alle 'asociale' en 'antisociale' gezinnen uit Tilburg. Bewoners voelden zich al gauw aan hun lot overgelaten en ontwikkelden op die manier 'de kunst van het overleven', zo schrijft Tops in zijn boek. In deze wijken verzetten ze zich hardnekkig tegen opname in de normale, ‘burgerlijke’ samenleving. De wet wordt niet altijd zo serieus genomen en de autoriteiten krijgen er lastig vat op. Mensen in deze buurten zorgen voor elkaar.

Drugsindustrie

In de jaren tachtig en negentig doken veel wijkbewoners in de drugsindustrie. Sommigen gingen een leidende rol spelen bij de productie van synthetische drugs als xtc en amfetamine, vele tientallen bewoners lieten hun zoldertje ombouwen tot een wiethok. De welvaart in Broekhoven steeg zichtbaar, maar er ontstond ook tweespalt. ‘Een ongetemde buurt’ belicht zowel de positieve als de negatieve kanten van de wijk. Het schetst een beeld van een buurt die door de autoriteiten in de steek is gelaten en biedt inzicht, verklaringen en een breder perspectief in hoe een wijk zich ontwikkelt, inclusief zware misdaad dichtbij. Het boek, uitgegeven door Uitgeverij Balans, is hier te bestellen.

In de media

In de media verschenen recentelijk verschillende interviews met Pieter Tops, zowel over zijn nieuwe boek ‘Een ongetemde buurt’ als over de uit de hand gelopen drugscriminaliteit in Nederland en de enorme gevolgen daarvan voor de Nederlandse samenleving. Hieronder links naar een aantal van die mediaberichten. 
Brabants Dagblad: 'Tilburgse Vogeltjesbuurt beheerst 'de kunst van het overleven'
Elsevier Weekblad: ‘Politie: ‘Nederland is narcostaat geworden’
BNR Nieuwsradio: ‘Drugscriminaliteit uit de hand gelopen’
Reformatorisch Dagblad: 'Wees alert op infiltreren van misdadigers in de gemeenteraad'

Trefwoorden