Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

We gaan weer meer onderwijs geven

Plaatsingsdatum:  

Laatste update: 25-5-2020 10:00


Persconferentie

Het kabinet heeft op 19 mei bevestigd dat het hoger en middelbaar beroepsonderwijs vanaf 15 juni de gebouwen weer beperkt mogen openstellen voor onderwijsactiviteiten. In het bijzonder gaat het dan om toetsing, tentamens en de noodzakelijke praktijklessen. We krijgen hierdoor in het onderwijs steeds iets meer bewegingsvrijheid.

Ruimte voor politieonderwijs

Dat betekent ook voor de Politieacademie dat er de komende maanden meer ruimte ontstaat. Ruimte om het fysieke onderwijs weer op te pakken. De doorgang van het fysieke onderwijs wordt zo snel mogelijk in gang gezet om studievertraging te voorkomen, te beperken en waar nodig in te halen. Dat zal stapje voor stapje gebeuren. Vanaf 1 juni aanstaande gaan we zoveel mogelijk al het onderwijs weer proberen te geven zoals we dat gewend zijn.

Alternatieve manieren van onderwijs

Vanaf het begin van de uitbraak van het virus hebben de medewerkers van de Politieacademie hard gewerkt aan alternatieve manieren van onderwijs. Er zijn in deze periode al veel mooie initiatieven ontstaan. Hierdoor konden we een deel van ons onderwijs blijven verzorgen en verschillende manieren van alternatief onderwijs uitproberen. Nu duidelijk is dat we voorlopig rekening moeten blijven houden met anderhalve meter afstand, wordt gekeken naar structurele manieren om nog meer onderwijs mogelijk te maken.

Coronabestendig onderwijs

De Politieacademie heeft een projectgroep ingericht die alle bestaande alternatieve methodes combineert, andere mogelijkheden onderzoekt, hier eenduidigheid in brengt en die de voorwaarden vast legt voor wat wij noemen coronabestendig onderwijs. Deze voorwaarden betreffen niet alleen de uitvoering van het onderwijs zelf, maar ook alles wat hier omheen moet worden georganiseerd. Zoals bijvoorbeeld het inrichten van ruimtes, loopbewegingen, veiligheidsvoorschriften, gedrag van docenten en studenten, etc.
Ondanks de versoepeling van maatregelen zal het aantal studenten en medewerkers dat gelijktijdig in onze gebouwen aanwezig mag zijn, fors minder zijn dan voor de coronacrisis. Dit heeft onder andere te maken met de richtlijnen voor wat betreft afstand tussen mensen, het nu door ons toegestane aantal mensen per vierkante meter en met de landelijke vervoersrichtlijnen om de belasting op het openbaar vervoer zoveel mogelijk te spreiden. Daardoor zullen veel activiteiten nog niet gelijktijdig in onze gebouwen passen en blijft onderwijs deels online en op alternatieve tijden en dagen plaatsvinden. 

Vitaal beroep

Het is voor de capaciteit en inzetbaarheid van de politie van essentieel belang dat we nu weer meer onderwijs gaan verzorgen zodat voldoende nieuwe politiemensen worden opgeleid en dat er voldoende gecertificeerd personeel beschikbaar blijft. Samen met de Korpsleiding van de politie heeft de Politieacademie besloten om vanaf 1 juni weer zoveel mogelijk onderwijs door te laten gaan. Binnen de RIVM richtlijnen, maar waar het echt niet anders kan, op basis van een nieuw politieonderwijs-protocol, soms ook daarbuiten. Dit doen we op basis van een positief advies van de landelijke kwaliteitsgroep COVID19 en in goed overleg met de ondernemingsraad. Samen moeten we ervoor zorgen dat we weer zoveel mogelijk het onderwijs kunnen geven zoals we dat gewend zijn. Altijd met zorg voor de gezondheid van onze medewerkers en studenten.  En in verbinding met de politiepraktijk.