Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Wat is er gebeurd op de plaats delict?

Plaatsingsdatum:  

Laatste update: 23-1-2019 10:50

​Onderzoekers van het lectoraat Forensisch Onderzoek (HvA en Politieacademie) deden in de zomer van 2016 experimenten op festival Lowlands 2016. Recentelijk publiceerden zij het eerste artikel over deze data in het gerenommeerde tijdschrift ‘Forensic Science International’.

Promovendus Anouk de Ronde: ‘We hebben onderzocht of de locatie van de vingersporen op een 2-dimensionaal voorwerp informatie kan geven over de activiteiten die zijn uitgevoerd. Op Lowlands vroegen we deelnemers verschillende handelingen uit te voeren met een kussen: het smoren van een pop met een kussen en het opmaken van een kussen. Op basis van de locatie van de vingersporen op de kussenslopen hebben we een model ontwikkeld waarmee de kussenslopen onderverdeeld kunnen worden in de twee verschillende klassen (smoren en opmaken) met een nauwkeurigheid van 98,8%. Het resultaat van de studie is een model waarmee de locatie van vingerafdrukken op 2-dimensionale voorwerpen geanalyseerd kan worden in relatie tot mogelijke activiteiten die ter discussie staan. Dit model kan, verder ontwikkeld, ondersteuning bieden om scenario’s op een PD te ontkrachten of bevestigen en zo van waarde zijn voor politie en justitie in waarheidsvinding.”

 

Het artikel is hier te vinden in de catalogus (NB: ivm rechten is de pdf alleen te zien met een extranet account!) van de Mediatheek van de Politieacademie

 

Anouk de Ronde, Marja van Aken, Marcel de Puit, Christianne

J.de Poot, A study into fingermarks at activity level on pillowcases, Forensic Science

International https://doi.org/10.1016/j.forsciint.2018.11.027

Trefwoorden