Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Tentoonstelling 'Zwart Wit Grijs' verfilmd

Plaatsingsdatum:  

Laatste update: 4-3-2020 16:14

De tentoonstelling 'Zwart Wit Grijs' was in 2018 en 2019 te zien en is nu verfilmd. De film wordt op de Politieacademie gebruikt om studenten en docenten te laten spreken over morele dilemma's in het politiewerk.

In de film worden vijf fasen van de oorlog onderscheiden. De film is zowel in zijn geheel als per fase te bekijken op het Youtube-kanaal van de Politieacademie. Daarnaast zijn vijf korte interviews met agenten over morele dilemma’s in hun werk te zien die ook op de tentoonstelling werden getoond.

Bezetting

De tentoonstelling ‘Zwart Wit Grijs' gaat over de dilemma's van de politie tijdens de bezetting van Nazi-Duitsland. De bezetting bracht veel politiemensen in een moeilijke situatie. Aan de ene kant moesten zij Duitse bevelen opvolgen, aan de andere kant was er het belang van het Nederlandse volk.

Dilemma's

Dat bracht lastige dilemma’s met zich mee. Welke keuzes maak je dan als agent? Welke rol spelen omstandigheden en welke rol speelt je eigen morele kompas? Tussen collaboratie (Zwart), verzet (Wit) en aanpassing (Grijs) komen heel wat gradaties voor. Wat kun je leren van deze lastige morele dilemma’s in je werk hier en nu?

De tentoonstelling 'Zwart Wit Grijs: de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog' kwam mede tot stand door onderzoekers politiegeschiedenis van de Politieacademie.Eerder was de tentoonstelling te zien in het PIT Veiligheidsmuseum en op politielocaties.

 


Trefwoorden