Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Prijs voor lector Jaap Knotter

Plaatsingsdatum:  

Laatste update: 8-11-2019 13:18

Het lectoraat Advanced Forensic Technology van lector Jaap Knotter (Politieacademie/Saxion) is donderdag tijdens het NWO-innovatiefestival 'TEKNOWLOGY' in de prijzen gevallen.

Het onderzoeksteam ontvangt 25.000 euro 'kiem-geld' voor het ontwikkelen van een systeem waarmee lopende zaken en cold cases in rechercheonderzoek sneller kunnen worden opgelost. Zij passen bestaande microbiologische technieken als single cell amplificatie (vermeerdering) toe om de problemen van mengprofielen en ‘te weinig DNA’ weg te nemen. Door gebruik te maken van een lab-on-a-chip systeem wordt het proces minder arbeidsintensief en is de kans op contaminatie miniem.

Lector Jaap Knotter: "De sporen op een plaats delict leveren vaak te weinig DNA materiaal of een gemengd profiel op van bijvoorbeeld dader en slachtoffer. Met deze techniek kunnen wij met individuele cellen werken en deze opwaarderen naar een volledig DNA profiel. Wij verwachten hiermee in de toekomst bij te kunnen dragen aan de oplossing van meer zaken en ook cold cases."

Lees hier meer over het NWO-innovatiefestival.

Trefwoorden