Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Pieter Tops vanaf 1 juli bijzonder Hoogleraar Ondermijningsstudies Universiteit Leiden

Plaatsingsdatum: 1-7-2020 12:55

Laatste update: 2-7-2020 10:44

​Pieter Tops, lector politie en openbaar bestuur aan de Politieacademie bekleedt vanaf 1 juli 2020 de bijzondere leerstoel Ondermijningsstudies aan de Universiteit Leiden. Daarmee verbindt de Politieacademie zich met de academische wereld en ondersteunt dit haar onderzoeksfunctie. Pieter doet onderzoek naar (lokale) democratie en naar ondermijnende criminaliteit. 


'Ik kijk er naar uit om mijn kennis met studenten te delen en om daarmee ook de relatie tussen de politie en de universitaire wereld te versterken. Mijn onderzoek zal zich vooral gaan richten op een internationale vergelijking van ondermijnende (drugs)criminaliteit: wat is ondermijning en welke specifieke vorm en omvang heeft die in Nederland?', zegt Pieter over zijn aanstelling.
 
De bijzondere leerstoel die Pieter vervult, vestigt zich in het Instituut Security and Global Affairs. In dit instituut vindt onderzoek en onderwijs plaats met een sterk nationaal en internationaal profiel op het gebied van veiligheid, (contra)terrorisme, cyberveiligheid en inlichtingendiensten.
 
Edwin Bakker, sectorhoofd van de kennis en onderzoekspoot van de Politieacademie is zeer content met de benoeming van Pieter als hoogleraar Ondermijningsstudies. "Allereerst is dit natuurlijk een heuglijk feit voor Pieter zelf, waarmee we hem van harte feliciteren. Daarnaast is de Politieacademie hier ook erg blij mee. Doordat Pieter hoogleraar is, kunnen promovendi, op zijn vakgebied, nu bij de Politieacademie promoveren zonder dat zij verbonden hoeven te zijn aan een reguliere universiteit. Daarmee versterkt de Politieacademie haar basis voor fundamenteel en praktijkgericht onderzoek. Uiteraard blijven we hierbij samenwerken met andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen.'
 
Vanaf 2013 werkt Pieter als lector politie en openbaar bestuur aan de Politieacademie. Hij kreeg in 2017 landelijke bekendheid na de publicatie van het boek “De achterkant van Nederland. Hoe onder- en bovenwereld verstrengeld raken”, dat hij samen met journalist Jan Tromp van de Volkskrant schreef. Hier volgde in januari 2018 het boek "Een ongetemde buurt. Achterstand, ondernemingszin en criminaliteit in een volksbuurt" over de Vogeltjesbuurt in Tilburg. Ook publiceerde hij in 2018 het onderzoeksrapport “Waar een klein land groot in kan zijn. Nederland en synthetische drugs in de afgelopen 50 jaar”. 
(Lees deze publicaties via de mediatheek)  
 
Lees ook het persbericht van de Universiteit Leiden.


Trefwoorden