Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Opening Politieonderwijsjaar

Plaatsingsdatum:  

Laatste update: 22-1-2018 15:23

​Korpschef Erik Akerboom laat onderzoeken hoe de politie barrières kan wegnemen om teamchefs hun grote verantwoordelijkheid te kunnen laten waarmaken. Dit zei hij tijdens de opening van het Politieonderwijsjaar 2017 -2018 in Apeldoorn.

Naast Erik Akerboom, spraken onder meer directeur Leon Kuijs van de Politieacademie, minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie en Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen.
Akerboom sprak over veranderingen in de samenleving. ‘Technologie, geopolitiek, migratie en veranderde onveiligheidsgevoelens beïnvloeden ons werk en de gevraagde capaciteit ingrijpend’. De komende jaren stromen 14.000 collega’s uit. ‘Het zal het nodige crowdmanagement vragen op deze academie om de vervanging hiervan te verwerken’, zei Akerboom. Volgens hem dragen nu steeds minder (jonge) collega’s de lasten van de zware diensten.

Technologie

Gelukkig is er technologisch nog meer mogelijk, schetste Akerboom, zoals nieuwe mogelijkheden om mobiel te werken en aangiften op locatie op te nemen. En vernieuwingen als het stroomstootwapen, de bodycam en de uitschuifbare wapenstok. De politie moet geld flexibeler kunnen besteden, pleitte de korpschef. ‘Het helpt niet dat de budgetten voor personeel en materieel redelijk onwrikbaar vaststaan.’

Frustraties

Akerboom sprak de afgelopen maanden honderden teamchefs. Zij ervaren vaak onvoldoende ruimte om lokale oplossingen te vinden. Een teamchef bijvoorbeeld wilde graag fietsen kopen in plaats van auto’s, maar ontdekte dat dat door verschillende budgetten niet kan. En een uitstekende cyberexpert kon maar net voor het korps behouden blijven nadat hij steeds voor zijn boa-examen zakte. Het werk op straat kon hij niet. ‘Hij kon wel een internationaal opererend crimineel samenwerkingsverband op het dark web opsporen.’ De korpschef laat uitzoeken welke bureaucratische belemmeringen teamchefs in de weg zitten.

Diversiteit

Verder wil Erik Akerboom voor het einde van het jaar vijf vrouwen in de politietop-17 hebben, richting de vijfentwintig procent diverse instroom gaan en veertien plaatsen voor nieuw en divers talent in de top werven. ‘Onze sterke en gesloten cultuur zal ruimte en veiligheid moeten geven voor collega’s die anders zijn.’
Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie vindt dat de politie ‘ongelooflijk veel heeft om trots op te zijn’. Ook hij waarschuwde dat een sterke teamgeest een kracht, maar ook een zwakte kan zijn. Voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen, ook lid van de Eerste Kamer, pleitte eveneens voor meer lokale vrijheid en wil daarbij een krachtiger rol voor burgemeesters.

Praktijkmensen

Directeur Politieacademie Leon Kuijs benadrukte dat de academie mensen opleidt voor de veranderende politiepraktijk.  Studenten kwalificeren zich en kunnen in de bestaande praktijk invoegen, maar ontwikkelen zich ook tot ‘autonoom politiemens’ dat zelfstandig kan beslissen wat goed politiewerk is. Kuijs: ‘Wij leiden studenten op tot praktijkmensen, die over een protocol heen durven te stappen op het moment dat de situatie daar om vraagt.’
Melissa Dikkes en Rosa Hoppenbrouwer kregen van Peije de Meij en minister Blok de eerste prijs voor hun scriptie ‘Hello from the other side’ over de kwaliteit van en verbeteringen voor het Proces-verbaal. Kim van den Bogaert werd tweede met haar ‘scriptie ‘Gerichte DNA-bemonstering na greepspoorvisualisatie op kleding’.

Trefwoorden
Erik Akerboom