Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Onderzoeken naar innovatie DNA-opsporingstechnologie

Plaatsingsdatum:  

Laatste update: 18-4-2019 13:42

Nieuwe technologie laat middels groen fluorescentie licht zien welke vingerafdrukken DNA bevatten. Studenten van de opleiding Forensisch Onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) gaan de bruikbaarheid van de technologie testen in de praktijk. Met dit onderzoek en andere uitdagingen gaan studenten aan de slag in het DNA-afstudeeratelier van de opleiding en het lectoraat Forensisch Onderzoek. De afstudeeronderzoeken sluiten aan bij of vormen een onderdeel van grotere onderzoekslijnen van het lectoraat Forensisch Onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam en de Politieacademie.

Sporen op een plaats delict helpen de politie uit te vinden wie de mogelijke dader is en wat er is gebeurd. Hoe meer sporen, hoe nauwkeuriger het beeld. Alleen een vingerafdruk zegt vaak niet genoeg. Vingerafdrukken en DNA-sporen samen bieden meer opsporingsmogelijkheden en vormen  een sterkere bewijslast. Die sporen wil de politie dus graag vinden. Innovatieve onderzoeksmethodes die eenvoudig zijn in gebruik, helpen daarbij.

Vingersporen met DNA

Zo’n veelbelovende onderzoeksmethode is de digitale fluorescentie microscoop. ‘Het is al mogelijk om vinger- en aanraaksporen zichtbaar te maken op een plaats delict. Poeder toont de vingerlijnen of aanraaksporen, maar niet het DNA. De nieuwe technologie werkt met een spray die DNA laat oplichten’, vertelt Peter Wielinga, onderzoeker en docent bij de HvA. ‘Nu moet de politie nog gokken welke sporen DNA bevatten. Daar nemen ze een monster van en sturen het op naar het laboratorium.’ Met de nieuwe techniek kan in het laboratorium ook het DNA zichtbaar gemaakt worden. ‘Studenten gaan deze technologie onderzoeken op bruikbaarheid in de praktijk’, vertelt Wielinga. ‘In een lab kan alles, maar met windkracht tien en loeiende sirenes om je heen, is het toch een heel ander verhaal.’ Met dit onderzoek en andere uitdagingen gaan studenten aan de slag in het DNA-afstudeeratelier van de opleiding en het lectoraat Forensisch Onderzoek. Het nieuwe afstudeeratelier is net gestart en verbindt onderwijs met onderzoek en de praktijk.

 Vingerspoor.png
Een uitvergroot deel van een vingerspoor. De groene fluorescerende stipjes geven de locatie van het DNA in het vingerspoor aan.

Vernieuwend bezig zijn

Een van de initiatiefnemers, docent-onderzoeker Jeanine Joling: ‘Studenten, onderzoekers en partijen uit de praktijk werken in dit afstudeeratelier nauw samen. Partners uit de praktijk zoals de politie of het Nederlands Forensisch Instituut brengen zaken in. Op dit moment onderzoeken twee studenten, een van de HvA en een van de UvA, in het lab of er tijdens het maken van vals geld bruikbare DNA-sporen achterblijven in de biljetten.’
‘Studenten analyseren en valideren nieuwe onderzoekstechnieken. De inzichten en resultaten komen terecht bij de praktijkpartners. Ook vloeit de opbrengst terug in het onderwijs in projecten en colleges. We kunnen zo heel vernieuwend bezig zijn’, zegt Joling. ‘De studenten die na hun afstuderen op de arbeidsmarkt komen, zijn goed op de hoogte van alle nieuwe ins-en-outs van het vakgebied.’

Trefwoorden