Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Nieuwe training voor AVIM-medewerkers

Plaatsingsdatum:  

Laatste update: 21-5-2021 10:07

In juni 2021 gaat de nieuwe training Kennis Actualisatie AVIM (Afdeling Vreemdelingen Identiteit en Mensenhandel) van start. De training is speciaal bedoeld voor de AVIM-medewerker die al even geen opleiding of nascholing heeft gehad. Het doel? 'De training zo dicht mogelijk bij de praktijk van de deelnemers te brengen', aldus docent Thijs van Schijndel. 


'Na het volgen van de training gaan collega's naar huis met nieuwe actuele juridische inzichten of mogelijkheden met betrekking tot het realiseren van het vertrek van de vreemdeling.'

Tijd voor verandering

Omdat de verouderde TKVA-training niet meer aan de onderwijsbehoefte voldeed, was het tijd voor verandering. 'Als docententeam hebben we de evaluatie uitkomsten geanalyseerd en daaruit geconcludeerd dat de TKVA onvoldoende aansluit bij de onderwijsbehoefte van de AVIM-medewerkers. De training was te breed en ging te diep in op onderwerpen die niet voor iedereen relevant waren. Denk hierbij aan onderwerpen met betrekking tot uitbuiting of de complexe materie die komt kijken bij de maatregel van inbewaringstelling die een Hulpofficier van Justitie (hOvJ) op maakt', aldus Thijs.

'Als docenten willen we onderwijs en praktijk juist dicht bij elkaar willen brengen. Daarom hebben we de bestaande lesinhoud herschreven en op basis daarvan twee pilot klassen gedraaid. Dit leverde positieve evaluatie uitkomsten op. Daarna hebben we de TKVA doorontwikkeld naar een nieuw onderwijsproduct. Het nieuwe onderwijsproduct heet Kennis Actualisatie AVIM (TH&I), afgekort als KAAVIM.'

Juridische voortraject

De nieuwe training KAAVIM legt voornamelijk de focus op het vreemdelingenwerk. 'We zoomen in op het juridische voortraject dat vooraf gaat aan de uiteindelijke inbewaringstelling van de vreemdeling. Met het juridische voortraject krijgt iedere AVIM-medewerker uit het domein Handhaven, Toezicht & Identiteit te maken. Daarom is deze training ook relevant en interessant voor alle deelnemers', aldus Thijs. 'Vreemdelingenwerk is enorm afhankelijk van jurisprudentie. Omdat de samenleving verandert, verandert natuurlijk ook de rechtspraak mee. Het is daarom van groot belang dat AVIM-medewerkers die al een tijdje geen opleiding of nascholing hebben gehad op de hoogte worden gesteld van deze veranderende jurisprudentie. Daarbij komt deze training om de hoek kijken.'

Vragen die tijdens de KAAVIM aan bod komen zijn: hoe is die vreemdeling nu onder de macht van de politie gekomen? Is hem wel terecht om een document gevraagd en is hier de Wet op de identificatieplicht (WID) goed toegepast? Welke bevoegdheden in het kader van identiteitsvaststelling of vreemdelingenwet zijn er op straat of het bureau toegepast?

Tweedaagse training

De training duurt twee dagen en kan gegeven worden op de Politieacademie in Apeldoorn, waarbij de deelnemer lesdagen volgt samen met collega's uit andere AVIM-eenheden. Ook is er de mogelijkheid om deze training 'incompany" af te nemen, waarbij de docent(en) naar de eenheid toe komen om zo in een keer een grote groep van een AVIM te bedienen.

Op de tweede lesdag wordt ingegaan op de terugkeerrichtlijn en vertrekmaatregelen die aan een vreemdeling kunnen worden opgelegd. Deze lesdag kan mede uitgevoerd worden door een gastdocent van een relevante ketenpartner, Dienst Terugkeer & Vertrek, die behulpzaam kunnen zijn bij het uitvoeren van onderzoeken in het buitenland of het organiseren van het bijzondere vertrek van de vreemdeling.

Trefwoorden