Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Het belang van lezen voor de politiepraktijk

Plaatsingsdatum:  

Laatste update: 31-1-2018 14:54

"Ondertussen gaat de ellendige toestand van het korps mij aan het hart. Het is dan ook om die reden dat ik Erik Akerboom en zijn collegae dringend aanraad deze bundel te lezen.
Elk hoofdstuk getuigt van een literair werk dat een veel scherper inzicht in het politiewerk biedt dan de beleidsfantasieën van ambtenaren die hele dagen vergaderen en van managers die zich toch tooien met de titel chef operatien. Wie de Hofstadgroep wil begrijpen, leze De Duivels van Fjodor Dostojewski. Wie wil weten hoe de Nationale Politie werkt, leze een thriller van Simon de Waal. Vraag verder Janine maar om advies.” (Guus Meershoek, voorwoord bij ‘Uitgelezen’).

Allerlei boeken kunnen van waarde zijn voor de hedendaagse politiepraktijk en veiligheidszorg. Niet alleen de meest recente wetenschappelijke literatuur kan een rol van betekenis spelen, ook oudere studies, romans en zelfs een Bijbelverhaal. In de bundel ‘Uitgelezen’ brengt Janine Janssen een tiental besprekingen samen die eerder in het Tijdschrift voor de Politie verschenen. In haar inleiding tot deze ode aan het lezen gaat ze onder andere in op het inhoudelijke belang van boeken.

Janine Janssen is hoofd onderzoek van het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld van de nationale politie. Tevens is zij lector Veiligheid in afhankelijkheidsrelaties bij het Expertisecentrum Veiligheid aan Avans Hogeschool. Het eerste exemplaar werd woensdag 24 januari jl. gepresenteerd aan Peije de Meij (Directeur Operatiën, Staf Korpsleiding nationale politie).
Guus Meershoek, lector Politiegeschiedenis aan de Politieacademie hield bij deze gelegenheid een inleiding. Tevens schreef hij een voorwoord voor deze bundel. Beide bijdragen zijn hieronder bijgevoegd.
De bundel is te bestellen bij uitgeverij Boom Criminologie.

Inleiding presentatie
Voorwoord bundel 'Uitgelezen'

Trefwoorden