Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Boekpresentatie Politiechefs

Plaatsingsdatum:  

Laatste update: 26-1-2017 14:58

"Er is weinig mis met de ambitie een goede uitvoeringsorganisatie te zijn, in tegendeel zelfs." Aldus Pieter Tops maandag 28 november tijdens de doop van het boek 'Politiechefs' van Piet van Reenen.

Tops (hoogleraar bestuurskunde, Universiteit van Tilburg), was met Jaco van Hoorn (hoofd operatien/plv. politiechef, eenheid Zeeland-West-Brabant), de gelukkige het rijke denk- en schrijfwerk van Van Reenen al te mogen lezen. Beiden prezen het boek, maar waardeerden door de van Van Reenen geschetste ontwikkeling van de politiechef duidelijk anders. Waar Tops de positieve kanten van de 'verambtelijke uitvoeringsmanager' benadrukte, had Van Hoorn gaandeweg het lezen last gekregen van enige somberheid.  "Het is geen vrolijk boek, wat Piet van Reenen heeft geschreven."

Van Hoorn onderstreepte punten die Van Reenen maakte over het gebrek aan elite-vorming en gezamenlijke waardeoriëntatie onder politiechefs. En constateerde dat de beroepstrots ter discussie staat. "Hoe zorgen we er in de top voor dat we weer zo over politiewerk praten dat onze collega's in de uitvoering zeggen: ja, dat raakt mijn werk en dat raakt aan wat mij drijft? Hoe geven we het vak weer waarde, hoe komen we weer tot trots op ons vak en onze bijdrage in de samenleving?"

Piet van Reenen zelf benadrukte onder meer de rol die de medialogica in het werk van de politiechef is gaan spelen. En constateerde dat tegenwoordig anderen veel spreken over de politie, maar dat de politie zelf weinig aan dat gesprek deelneemt, laat staan dat zij zich uitspreekt over de samenleving waarin zij haar werk doet.

Het eerste exemplaar van Politiechefs werd in de congreszaal van de Politieacademie in ontvangst genomen door Leon Kuijs, directeur Politieacademie.

Boek lezen?
Download het boek hier of (gratis) via de catalogus van de mediatheek en (à 40,50 euro) te bestellen bij uitgeverij Boom Criminologie (uitgave in de Politieacademie reeks).

Trefwoorden
boek Politiechefs