Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Award voor Team Politieleiderschap

Plaatsingsdatum:  

Laatste update: 15-3-2017 16:50

​Van leidinggevenden bij de politie wordt veel verwacht. Ze moeten op allerlei vlakken goed leiderschap tonen en hun kennis en vaardigheden moeten perfect aansluiten bij de praktijk. Het team van de Politieacademie dat het leiderschapsonderwijs verzorgt, ontving 13 maart 2017 de WEP Team Award uit handen van directeur Leon Kuijs. Dat gebeurde op Huis ‘t Velde in Warnsveld. Deze locatie wordt al jaren door de politie gebruikt als studie- en congrescentrum. De circa 60 leden van het team, die voor een werkoverleg bijeen waren, werden totaal verrast door de uitreiking van de ‘cup met grote oren’.

Het team Politieleiderschap van Vakspecialistisch Politieonderwijs bestaat in deze vorm sinds eind 2015. Het team van docenten ontwikkelde de afgelopen jaren een nieuw onderwijsconcept (‘Schoolmaken in de praktijk’) dat veel meer en beter moest aansluiten op de praktijk. En dat werkt, aldus teamchef Gerard Snel. “Zo is het leren voor leiderschap niet alleen een kunstje dat je in de schoolbanken uitoefent, maar een beleving die samen met de praktijk wordt vormgegeven. En dus relevanter dan ooit.”

Ego voorbij

Het team was voor de award voorgedragen door Jaco van Hoorn, die zelf niet aanwezig was bij de uitreiking, maar via een videoboodschap zijn felicitaties aan het team verwoordde: “Onlangs mochten de eerste studenten hun diploma ontvangen. De reacties op het nieuwe onderwijsconcept vanuit de eenheden zijn positief, dus dat is prachtig.” Ook Oscar Dros, chef van de eenheid Noord Nederland en betrokken bij de stuurgroep nieuw leiderschapsonderwijs, liet in een video weten trots te zijn op het team. Directeur van de Politieacademie Leon Kuijs, zei dat het team goed omgegaan is met de spanningen die een verandering van werkwijze met zich meebrengt. “Jullie leveren leidinggevenden die hun ego voorbij zijn, niet onzeker zijn en open staan voor anderen. Daar heeft onze organisatie behoefte aan.”

Meer aandacht

Astrid van Gerwen, die binnen het team een adviserende rol heeft en zelf meewerkte aan een kritisch rapport over leiderschapsonderwijs, vindt de nieuwe opzet ook een grote verbetering. “Voor de docent is de praktijk het uitgangspunt geworden. Studenten nemen concrete situaties uit de praktijk direct mee naar de klas, waarna de casus met de docent wordt besproken. De student leert hiervan niet alleen zelf, maar zijn omgeving (zijn team) ook.” Docenten van de Master Tactisch Leidinggeven Lucienne den Duijf en Remco Brouwer noemen daarnaast als winstpunt van het nieuwe onderwijsconcept dat de studenten van meer verschillende mensen aandacht krijgen én dat de diverse eenheden nu meer samenwerken met de academie. 

Trots

Huub Strous, coördinator van het team, nam samen met zijn collega Heleen Siebert de trofee in ontvangst. Strous stond aan de basis van het leiderschapsonderwijs en was trots op het team. “Het is een groot succes geworden en het is mooi dat dit door anderen ook gezien wordt. Ik ben zo blij om deel uit te maken van dit team, als de stichting WEP de trofee niet had bedacht, had ik dat wel gedaan!” 

Over de WEP Team Award

Maandelijks ontvangt een politieteam in het land de Team Award, een wisseltrofee voor goed politiewerk. Met het uitreiken van deze ‘cup met grote oren’ wil Stichting WEP samen met politiecollega's en vertegenwoordigers uit de samenleving haar dankbaarheid en waardering uitspreken voor de inspanningen van de diverse politieteams om Nederland veilig en leefbaar te houden. Eind oktober wordt tijdens het grote WEP gala uit al deze teams een ‘overall’ winnaar gekozen, die zich een jaar lang Beste Politieteam van Nederland mag noemen.

Ook een team nomineren?

Dat kan via Stichting WEP: info@wep.nu
Collega’s, maar ook mensen van buiten de politieorganisatie kunnen een team, waarvan zij vinden dat ze iets bijzonders hebben gepresteerd, aandragen voor deze award.

Trefwoorden
Team Leiderschap WEP award