Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

‘We bieden juridische ondersteuning aan politiecollega’s, maar dan in begrijpelijk Nederlands’

Plaatsingsdatum:  

Laatste update: 13-3-2023 09:28

​​​​​​​​​​​​​​Juridisch Blauw van de Politieacademie biedt juridische ondersteuning aan politiecollega's. De vraag naar juridisch advies en controle op juistheid neemt toe. Het is essentieel dat wat politiecollega's doen of opschrijven juridisch klopt, want bij fouten neemt de kans op een veroordeling af. Maar het recht verandert constant. Hoe blijft de juridische kennis dan up-to-date? Strafrechtjurist Renate Warries: “Eigenlijk zou er op ieder basisteam een (strafrecht)jurist moeten zitten, die dan allemaal samenwerken in een verband."


Juridisch Blauw biedt sinds 2017 juridische ondersteuning aan politiecollega's. “Wij zijn er om collega's op de hoogte te houden van belangrijke juridische ontwikkelingen. Dat doen we bijvoorbeeld door rechterlijke uitspraken te scannen op politierelevante thema's. Wij maken daar  begrijpelijke en korte samenvattingen van. Dat overzicht versturen we maandelijks naar zo'n 11,500 collega's", vertelt strafrechtjurist en coördinator van Juridisch Blauw Renate Warries.

Ook maakt Juridisch Blauw wetsanalyses waarin wetsartikelen naar begrijpelijk Nederlands worden vertaald en de bedoeling van het artikel wordt uitgelegd. Warries: “Stel je hebt het wetsartikel diefstal. Daar zitten bestandsdelen in. De wetsgeschiedenis en rechterlijke uitspraken leggen het wetsartikel uit en vullen het verder in. Bijvoorbeeld, de vraag of een pincode een 'goed' is en of dat dus kan worden gestolen. Deze informatie is over het algemeen te vinden in Tekst&Commentaar, maar dat is een bron die is geschreven voor juristen. Wij maken daar een analyse van die relevant en begrijpelijk is voor de politiecollega."

Advies op maat

Daarnaast kunnen politiecollega's Juridisch Blauw om juridisch advies vragen. “Dat vergt soms best wat werk om uit te zoeken. Collega's vragen bijvoorbeeld of een minderjarige afstand kan doen van rechtsbijstand. Of een casus waarbij twee mensen al zeventien jaar samenwonen, maar nu uit elkaar zijn. De politie wordt gebeld omdat iemand het huis niet wil verlaten: wat kan en mag de politie dan doen?", zegt Warries. Om deze vragen te kunnen beantwoorden is het belangrijk dat een goed beeld bestaat van het politiewerk. Het is daarom handig dat collegastrafrechtjurist Victor Hartog zelf politieagent is geweest, hij kent de praktijk dus.

Juridisch juist?

Er is steeds meer vraag naar juridisch advies binnen de politie. Ook vanuit verschillende projecten wordt Juridisch Blauw steeds vaker gevraagd voor ondersteuning of input. En één van de grootste veranderingen die effect heeft op zowel onderwijs als de praktijk: de modernisering van het Wetboek van Strafvordering. Warries: “Wil je weten hoe je het onderwijs over het nieuwe Wetboek van Strafvordering moet updaten en alle collega's kunt bijscholen, dan moet je wel eerst weten wat er in het nieuwe wetboek komt te staan. Dus moet je eigenlijk overal begrijpelijke wetsanalyses van maken." Daarnaast moest de toets geweldsbeheersing dit jaar inhoudelijk worden aangepast doordat de Ambtsinstructie is gewijzigd. Juridisch Blauw werd hiervoor gevraagd en heeft in samenwerking met de Actualisatie Groep een nieuwe toets geweldsbeheersing ontwikkeld.

Juridisch platform

Juridisch Blauw heeft de ambitie om vanuit de Politieacademie een juridisch platform op te zetten. “Eigenlijk zou er op ieder basisteam een strafrechtjurist moeten zitten, die net als Juridisch Blauw politiecollega's ondersteunt. Er werken best wel veel afgestudeerde juristen bij de politie, maar die werken fulltime in bepaalde operationele functies, zoals brigadier of operationeel expert. Het zou fantastisch zijn als er meer juridische functies komen binnen de polities die werken aan strafrechtelijke ondersteuning en professionalisering. En dat zij met elkaar verbonden kunnen zijn via een platform om juridische kennis te delen en creëren. Dat we  op die manier één juridische gevalideerde basis krijgen  waarop je bijvoorbeeld onderwijs, workshops, en toetsen kunt baseren. Zodat we binnen de politieorganisatie juridische kennis begrijpelijk, maar vooral ook gevalideerd en eenduidig maken", concludeert Warries.

Meer informatie

Trefwoorden