Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Podcast De Academie over klimaatdemonstraties

Plaatsingsdatum:  

Laatste update: 6-11-2023 08:12

“Politiemensen zijn geen robots. Ook zij moeten kunnen afwegen of zij alleen achter marsorders aanlopen of ook mogen nadenken over wat het juiste handelen is". Dit zegt Teun Pieter de Snoo, onderzoeker naar morele weerbaarheid op de Politieacademie in podcast De Academie aanstaande maandag. Deze aflevering is gemaakt naar aanleiding van de demonstraties van Extinction Rebellion op de A12. 

De politie was tijdens die demonstraties vaak in beeld als handhavers: politiemensen die demonstraties wegdroegen of wegduwden en zelfs de waterwerper inzetten. Maar er waren ook agenten die de doelstellingen van XR steunden en vaak naar Den Haag kwamen om te demonstreren tegen de subsidiëring van de fossiele industrie. Aan de podcast werd ook meegewerkt door Amir Niknam (adviseur Technologie en Innovatie bij de politie) die 27 keer kwam aanmoedigen. Niet in uniform en herkenbaar, maar wel een keer met spandoek waardoor duidelijk werd dat hij bij de politie werkt. Amir vertelt in de podcast dat hij veel steun ontving van zijn collega's, maar dat sommigen kritiek hadden. Amir laat in zijn antwoord weten hoe trots hij is op Nederland. “We hebben 27 dagen lange elke dag demonstraties gehad, duizenden aanhoudingen, en geen enkel groot incident. Welk land doet ons dit na?"

Volgens Teun Pieter de Snoo wordt het gesprek hierover binnen de politie volop gevoerd. Zo kreeg hij een podium tijdens de opening van het onderwijsjaar op de Politieacademie. Op 6 november wordt bovendien een debat georganiseerd op de Politieacademie over dit thema. Politiemedewerkers kunnen zich daarvoor nog inschrijven. 

​​Deze podcast verschijnt op 6 november.

Podcast De Academie

Iedere eerste maandag van de maand om 12 uur vind je een nieuwe aflevering van podcast De Academie in je favoriete podcastapp. In deze podcastserie praten we met politiemensen uit de praktijk en wetenschappers van de Politieacademie over politiewerk in onze samenleving en hoe wetenschappelijk politieonderzoek bij kan dragen aan goed politiewerk. Direct luisteren? Dat kan hier​.​​

Trefwoorden