Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Podcast De Academie: Politie weet door goede verbindingen in de wijk, spanningen in de wereld in goede banen te leiden

Plaatsingsdatum: 1-12-2023 09:00

Laatste update: 1-12-2023 09:58

​​​Door haar sterke verbinding met diverse groeperingen in de samenleving, heeft de Nederlandse politie een effectief middel om conflicten in een vroeg stadium te herkennen en te dempen. Podcast De Academie gaat maandag 4 december over toenemende spanningen in Nederland naar aanleiding van de oorlog in en om de Gazastrook. Deze zijn in wijken in Nederland te voelen en het is aan onder meer de politie om dit in goede banen te leiden. Ronald van der Wal (onderzoeker Politieacademie): "Nederlandse politie heeft inmiddels een traditie in het leggen van verbinding met de wijk. Wijkagenten, netwerken, een goede verankering in de wijken. Daarmee haal je veel kennis en informatie binnen; je kunt bij spanningen snel acteren."

Of dat een verklaring is dat het ondanks de spanningen niet is gekomen tot grootschalige ordeverstoringen, gaat misschien wat ver. Maar het is wel een belangrijk middel. Erwin Pieplenbosch, hoofd Handhavend Netwerken van de politie in Amsterdam, vertelt in de podcast over de manier van werken van de hoofdstedelijke politie. Ook in kalme periodes zijn er regelmatig ontmoetingen van de politie met diverse groepen in de samenleving. Dat komt van pas in periodes dat de spanningen toenemen: “Als de maatschappelijke onrust er is, dan brengen politie en gemeente sleutelfiguren bij elkaar en krijgen we ook seintjes uit de gemeenschappen. Bij de Joodse en moslimgemeenschappen hebben we goede contacten. We weten wat er leeft of wie invloed kan uitoefenen. Door in verbinding te blijven en begrip te hebben voor alle standpunten, door geen partij te kiezen, kunnen we demonstraties veilig en ordelijk laten verlopen."

Bondgenoten: contact leggen met burgers

De Amsterdamse politie is daar overigens niet uniek in; de zogenaamde 'Bondgenoten'-aanpak wordt toepast bij de gehele Nederlandse politie. Onderzoeker Van der Wal zegt dat het cruciaal is in deze aanpak dat er vooral contact gelegd wordt met burgers. En niet zozeer met professionals uit de zorg of de hulpverlening. “We zoeken dan vooral mensen die gezag hebben binnen de verschillende gemeenschappen. Door regelmatig bij elkaar te komen, wordt er contact gelegd tussen gemeenschappen. Maar ontstaat er ook een onderlinge vertrouwensband, waardoor er ook informatie bij de politie terecht komt." 

Deze podcast verschijnt op 4 december.

Podcast De Academie

Iedere eerste maandag van de maand om 12 uur vind je een nieuwe aflevering van podcast De Academie in je favoriete podcastapp. In deze podcastserie praten we met politiemensen uit de praktijk en wetenschappers van de Politieacademie over politiewerk in onze samenleving. En hoe wetenschappelijk politieonderzoek bij kan dragen aan goed politiewerk. Direct luisteren? Dat kan hier​.

Trefwoorden