Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Schotbeschadigingen op de plaats delict (2023)

Algemeen

Schotbeschadigingen op de plaats delict

Voor wie

Forensisch onderzoekers met ervaring op de PD.

Voor een succesvolle afronding wordt van de deelnemers uit de forensische opsporing gevraagd dat zij ‘over hun eigen praktijk kunnen heenkijken’. Deelnemers zijn geen opleidingsconsumenten maar praktijkdeskundigen, die op de eerste plaats hun eigen praktijk verder ontwikkelen en tegelijkertijd van de opleiding en de reflectie op hun ervaringen leren.

Opbouw

Tijdens de opleiding werken we aan het ontwikkelen van onderzoeksvaardigheden van de forensisch onderzoeker, gericht op nadere analyse van schotbeschadigingen op de PD. De praktijk staat centraal. De theorie ondersteunt oefening en experiment. Je leert schotbeschadigingen herkennen en leert welke forensische onderzoeksinformatie nodig is om (deel)-conclusies te kunnen trekken m.b.t. de toedracht. Je krijgt een beter inzicht in de wijze waarop je informatie kunt veiligstellen en vastleggen (in schrift en foto), en legt daarmee de basis voor eventueel vervolgonderzoek in een later stadium.
De interpretatie van schotbeschadigingen wordt besproken aan de hand van beschadigingen in diverse veel voorkomende beschoten materialen, zoals metaal (auto’s), hout en glas.

Resultaat

Na afronding van de opleiding ben je in staat om:

  • op de PD schotbeschadigingen te herkennen in veel voorkomende materialen.;
  • aan de hand van een schotbeschadiging de hoek van intrede in te schatten;
  • aan de hand van een schotbeschadiging in te schatten waar een kogel gevonden kan worden;
  • schotbeschadigingen schriftelijk en fotografisch zodanig vast te leggen dat op basis daarvan vervolgonderzoek mogelijk is;
  • diverse technieken die ter beschikking staan op de PD op gebruikswaarde te schatten.

Praktische informatie

Code: B002225.001
Type: Training
Examineringtype: Geen

Studielast totaal: 18 sbu
Instituut: 18 sbu

Duur: < 1 week
Geen locatie gevonden
Totaalprijs: € 1.250,00

Indeling van het onderwijs

Aaneengesloten driedaagse opleiding.

Overige informatie

Deze opleiding wordt afgeraden voor zwangere vrouwen vanwege potentieel schadelijke effecten op het ongeboren kind van het geluid van schieten en vrijkomende schotresten. De opleiding vindt plaats bij het NFI te Den Haag.

Startdata

Voor deze opleiding is momenteel geen startdatum beschikbaar.

Algemene instroomeisen

Je hebt basiskennis van vuurwapens en sporenonderzoek.

Vrijstellingen

Lees de algemene informatie over vrijstelling op basis van EVC.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? In overleg met je leidinggevende, meld je aan in Youforce Opleidingsmanagement (YOM). Is er geen geschikte startdatum beschikbaar? Plaats jezelf dan op de wachtlijst. Je ontvangt een mailbericht als er nieuwe startdata beschikbaar zijn.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met Team Recruitment van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.