Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Undergroundbanking

Algemeen

Ben je bezig met een onderzoek naar georganiseerde mensen- of drugshandel? Je weet dat hier veel geld aan wordt verdiend. De gedachte is vaak: dat is iets voor de financiële recherche. Wist je dat je met je tactisch team ook enorme bedragen kunt opsporen en afpakken en daarmee de criminele organisatie kunt ondermijnen? Deze criminelen hebben bankiers nodig die hen helpen bij het verplaatsen van het geld. Weleens afgevraagd hoe deze criminele organisaties hun verdiende geld vanuit het buitenland hier of van hier in het buitenland krijgen? Jij kunt ze vinden binnen je onderzoek …alleen weet je nog niet hoe.

De banken hebben  hun toezicht versterkt om witwassen te bestrijden en terrorismefinanciering te voorkomen. Daarom bankieren (inter)nationale criminelen ondergronds om hun geldstromen onzichtbaar te houden voor de politie.

Wil je meer zicht en inzicht krijgen hoe jij vanuit de opsporingsonderzoek ondergronds bankieren kunt herkennen, signaleren en aanpakken? De Politieacademie biedt een tweedaagse training Ondergronds Bankieren aan waarin je leert over de verschillende verschijningsvormen, welke etnische groepen op welke continenten actief zijn, hoe zij te werk gaan en waar jij op kan letten om ondergronds bankieren te herkennen. Je leert hoe je een onderzoek aanpakt en last but not least…hoe je het geld kunt afpakken en daarmee de criminele organisatie kan ondermijnen.

De training Ondergronds Bankieren is samengesteld op basis van praktijkervaringen van collega’s in de praktijk die opgedaan is uit onlangs afgesloten strafrechtelijke onderzoeken en wetenschappelijke onderzoeken verricht door een recherchekundige aan de Politieacademie en  de netwerkpartners in de aanpak van financiële economische criminaliteit. 

Voor wie

Deze training staat open voor ieder in de politiepraktijk, maar is juist zeer  geschikt voor medewerkers in de opsporing zoals tactisch rechercheurs, leidinggevenden, observatieteams, financieel rechercheurs et cetera.

Opbouw

De training is opgebouwd uit twee opeenvolgende dagen. Vanuit een  theoretische toepassing met oog  voor toepassing in de opsporingspraktijk komen onder andere de volgende onderdelen aan bod:

  • de kern van ondergrond bankieren;
  • zicht krijgen op informele transactiesystemen en kenmerken van ondergronds bankieren;
  • bestrijding van ondergronds bankieren in de opsporingspraktijk, herkennen van kenmerken ondergronds bankieren, zowel internationaal als nationaal
  • ervaringen van onderzoekers uit de opsporingspraktijk, tips en trucs;
  • hoe pak je zo’n onderzoek aan?

Resultaat

Na het volgen van de training ben je in staat om ondergronds bankieren te herkennen en aan te pakken daar waar mogelijk in de opsporingspraktijk.

Praktische informatie

Code: 9302732.001
Type: Cursus
Examineringtype: Bewijs van deelname

Studielast totaal: 0 sbu

Duur:
Geen locatie gevonden
Totaalprijs: niet individueel afneembaar

Toelichting studielast

20 SBU, waarvan vier uur studievoorbereiding.

Overige informatie

Na het volledig volgen van de training ontvang je een getuigschrift.

Startdata

Voor deze opleiding is momenteel geen startdatum beschikbaar.

Algemene instroomeisen

De uitvoering van de training vindt plaats op een door de eenheid beschikbaar gestelde leslocatie. Deze locatie moet voorzien zijn van een internetaansluiting, een beamer en een projectiescherm. In de beschikbare ruimte moet een U-opstelling mogelijk zijn.

Vrijstellingen

Lees de algemene informatie over vrijstelling op basis van EVC.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? In overleg met je leidinggevende, meld je aan in Youforce Opleidingsmanagement (YOM). Is er geen geschikte startdatum beschikbaar? Plaats jezelf dan op de wachtlijst. Je ontvangt een mailbericht als er nieuwe startdata beschikbaar zijn.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met de afdeling Werving van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.