Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Betreden Besloten Plaatsen voor Begeleidende Specialisten

Algemeen

In de opleiding Betreden Besloten Plaatsen voor begeleidende specialisten leer je de basisbeginselen om besloten plaatsen te betreden. Je leert heimelijke voorverkenningen uit te voeren op mogelijke lablocaties om plaatsingsteams en aanhoudingseenheden te assisteren bij technische operaties zoals het nemen van monsters en het vergaren van ander bewijsmateriaal. Je leert de procedures toe te passen die het werk veilig en efficiënt maken en de kans van slagen tijdens de uitvoering van werkzaamheden vergroot.

Voor wie

Medewerkers, die als specialist meegaan met een plaatsingsteam. Dit kunnen medewerkers zijn van een LFO, specialistische hondengeleiders, maar ook digitaal specialisten.

Opbouw

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Briefing/debriefing
 • Voorverkenning en analyse omgeving
 • Camouflage/terreinvaardigheid
 • Communicatiemethodieken
 • Non-politioneel gedrag
 • Actie-/uitvoeringsplan
 • Infiltratie/exfiltratie
 • Confrontaties/Noodprocedure
 • Juridische aspecten.

Je krijgt theorie afgewisseld met verschillende praktijkgerichte oefeningen. Hierdoor kun je het geleerde in gesimuleerde praktijksituaties uitproberen en ervaren. Je eigen persoonlijk referentiekader zal hierin een rol spelen. De praktische oefeningen vinden afwisselend plaats in een veilige en afgeschermde leeromgeving, alsmede in een reële (voor het publiek toegankelijke) omgeving. Tijdens de uitvoering van deze oefeningen wordt je door de docent gecoacht en begeleid. 

Een belangrijk punt in de training is jouw persoonlijke focus als student. Per persoon zal de uitdaging op een ander vlak liggen. Bij het aanleren van eerder genoemde aspecten, zal je je eigen uitdaging moeten zien te vinden. Pas dan kan je de mogelijkheden en onmogelijkheden inzien en omzetten naar de praktijk.

De oefeningen worden klassikaal nabesproken met, indien nodig, persoonlijke aanvullingen. Je wordt gestimuleerd om feedback te geven. Met de opgedane ervaringen kan je, na de opleiding, binnen jouw eigen team weer nuttig gebruik maken.

Het vertrouwelijke karakter wordt te allen tijde gewaarborgd.

Resultaat

Na afloop van opleiding ben je in staat om tijdens de uitvoering van een operationele actie:

 • Deel te nemen aan de briefing/debriefing
 • Deel te nemen aan de uitvoering van het actieplan
 • Adequaat en veilig te reageren op confrontaties
 • Adequaat en veilig het noodplan toe te passen
 • Het vertrouwen in elkaar te versterken. 

Praktische informatie

Code: 4300403.004
Type: Cursus
Examineringtype: Certificaat

Studielast totaal: 112 sbu
Instituut: 111 sbu
Proeve: 1 sbu

Duur: 3-4 weken
Geen locatie gevonden
Totaalprijs: € 6.151,00

Indeling van het onderwijs

Contacturen/ trainingsduur: 70 SBU’s (verdeeld over  1 x 4 dagen en 1 x 5 dagen, waaronder 2 nachtdiensten)
Zelfstudie: 8 SBU’s (als extra deelnemer tijdens uitvoering praktijkoefening in de opleiding Betreden Besloten Plaatsen planning iom docent)

Startdata

Voor deze opleiding is momenteel geen startdatum beschikbaar.

Algemene instroomeisen

Je bent specialist , bijvoorbeeld FO, digitaal of specialistische hondengeleider.

Vrijstellingen

Lees de algemene informatie over vrijstelling op basis van EVC.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? Dan is het niet mogelijk om deze opleiding via Youforce aan te vragen. Neem voor meer informatie contact op met je leidinggevende of een HR-adviseur.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met de afdeling Werving van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.