Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Leidinggeven aan een peloton ME

Algemeen

Als pelotonscommandant van de ME heb je de verantwoordelijkheid voor het optreden van het peloton. Het aansturen van verschillende eenheden behoort tot jouw taken. Om adequaat te kunnen aansturen moet je in staat zijn om informatie, die je ontvangt vanuit de eenheden, te verwerken en op basis daarvan beslissingen te nemen. Daarnaast heb je als pelotonscommandant ook contact met het Hoofd Ordehandhaving of een andere functionaris in de lijn. Met de informatie en beslissingen uit die lijn dien je op een goede manier om te gaan, ook in hectische situaties die optredens met zich mee kunnen brengen. In de opleiding zal je als pelotonscommandant werken volgens een werkpatroon:

 1. Ontvangen en analyseren van de opdracht
 2. Maken operationeel plan op pelotonsniveau
 3. Verzorgen van een commandantenbriefing
 4. (Laten) verzorgen briefing
 5. Leidinggeven tijdens de inzet
 6. (Laten) verzorgen debriefing en evaluatie
 7. Rapporteren

Dit werkpatroon vormt dan ook de rode draad van de opleiding. De praktijkgerichte lessen worden met regelmaat toegepast in simulaties op pelotonsniveau, in samenwerking met ondersteunende eenheden.

Voor wie

Je bent politiemedewerker die leiding gaat geven aan een peloton ME.

Opbouw

De opleiding bestaat uit 3 aaneengesloten weken. In elke week wordt er naar een integrale simulatie toegewerkt. 3-4 weken voor de opleiding vindt een introductiedag plaats waarin je kennis maakt met de pelotonsleden.

Resultaat

Na afronding van deze opleiding ben je in staat om jouw eenheden op adequate wijze aan te sturen. De openbare orde is behouden en indien nodig hersteld. Je wordt bijvoorbeeld ingezet bij:

 • Evenementen, bijvoorbeeld Dance Valley;
 • Voetbalwedstrijden;
 • Demonstraties;
 • (Chemische) branden;
 • Evacuaties;
 • Zoekacties;
 • Begeleiding van bijvoorbeeld kerntransporten.

 

Praktische informatie

Code: 4200279.004
Type: Cursus
Examineringtype: Certificaat

Studielast totaal: 140 sbu
Instituut: 133 sbu
Proeve: 7 sbu

Duur:
Geen locatie gevonden
Totaalprijs: € 8.643,00

Overige informatie

Tijdens de opleidingsweken verblijf je intern op de opleidingslocatie in Ossendrecht.

Randvoorwaarden

Beschik je nog niet over oortjes/earmoulds, dan is het handig om deze 7 weken voor aanvang van de opleiding aan te laten meten bij de firma Abiom te Nijmegen. Deze set kun je dan direct in de opleiding gebruiken, zodat je goed in de verbindingen zit.

Ervaring binnen het werkveld van de ME (sectiecommandant ME) heeft de voorkeur.

Startdata

Voor deze opleiding is momenteel geen startdatum beschikbaar.

Algemene instroomeisen

 • Diploma Allround Politiemedewerker (op mbo niveau 4) óf
 • Diploma Politiemedewerker (mbo niveau 3) met een regulier mbo 3/4 diploma óf minimaal 2 jaar aantoonbare, voor de opleiding relevante werkervaring
 • Geldig certificaat Lange wapenstok

Vrijstellingen

Lees de algemene informatie over vrijstelling op basis van EVC.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? Dan is het niet mogelijk om deze opleiding individueel aan te vragen. Neem voor meer informatie contact op met je leidinggevende. De contactpersoon CCB van je eenheid verzorgt de aanmelding.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met de afdeling Werving van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.