Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Assistent Politiemedewerker GGP (specifiek voor VP)

Algemeen

Deze opleiding leidt VP-ers op tot startbekwame assistent politiemedewerkers waarvan verwacht wordt dat zij op een betekenisvolle wijze in belangrijke bijdrage aan goed politiewerk gaan leveren.

Tijdens de deeltijd opleiding tot Assistent Politiemedewerker leer je belangrijke kerntaken uit te voeren. Die kerntaken bestaan uit beroepstaken die je in het beroep van Assistent Politiemedewerker tegenkomt. Als je de opleiding succesvol hebt afgerond ontvang je een diploma en ben je Assistent Politiemedewerker.

Voor wie

Je hebt in het verleden de verkorte VP opleiding (3 kerntaken) of de VP 2.0 gevolgd en je wilt een volledig diploma Assistent Politiemedewerker behalen.

Opbouw

De opleiding bestaat uit verschillende kerntaken/beroepstaken:

 • Neem aangifte op;
  Je leert een eenvoudige aangifte op te nemen en een proces-verbaal op te maken dat aan de wettelijke eisen voldoet. Deze gegevens leer je verwerken in het bedrijfsprocessensysteem.
 • Arrestantenzorg;
  Voor deze beroepstaak ga je aan de slag met de zorg voor arrestanten. Je zorgt niet alleen voor de veiligheid en gezondheid van arrestanten maar ook voor die van je collega’s. Dit doe je niet alleen in het Nederlands maar ook in het Engels wanneer er arrestanten zijn die de Nederlandse taal niet beheersen.
 • Politiële vaardigheden;
  Om deze beroepstaak goed uit te kunnen voeren is het belangrijk dat je mentaal en fysiek sterk bent. Je komt tijdens het werk wel eens in moeilijke situaties terecht waarin je je weerbaar moet opstellen. Daarnaast is het van belang dat je zwemmend kunt redden en eerste hulp kunt verlenen tot de ambulance ter plaatse is.
 • Houd toezicht in publiek domein;
  Voor deze beroepstaak assisteer je wanneer er een misdrijf is gepleegd en loop je mee met bijvoorbeeld een wijkagent. Je maakt mutaties, proces-verbalen of bekeuringen op van een surveillance. Je assisteert bij bijvoorbeeld opsporingsonderzoek of een buurtonderzoek met betrekking tot een misdrijf.
 • Houd toezicht in het verkeer.
  Je gaat met de eenheid op pad voert verkeerscontroles uit en assisteert bij verkeersongevallen. Het is belangrijk dat je daarbij de juiste wet- en regelgeving toepast en alle werkzaamheden juist uitvoert. 

Naast alle beroepstaken die je leert uitvoeren werk je ook aan je persoonlijke ontwikkeling in relatie tot je beroep. Hiervoor zijn sessies met je docent en medestudenten ingericht.

Resultaat

Na het afronden van de opleiding met goed resultaat ontvang je het diploma Assistent politiemedewerker GGP.

Praktische informatie

Code: 1900185.000
Type: Opleiding
Examineringtype: Diploma

Studielast totaal: 1320 sbu
Instituut: 840 sbu
Korps: 190 sbu
Zelfstudie: 290 sbu

Duur: > 1 jaar
Totaalprijs: niet individueel afneembaar

Indeling van het onderwijs

Het onderwijs is complementair ingericht; er is sprake van een combinatie tussen leren en werken. Het opdoen van praktijkervaring loopt als een rode draad door de opleiding. Je week ziet er ongeveer als volgt uit:

Lessen (3-6 uur)
De lessen volg je op de Politieacademie. Je volgt wel eens lessen in het zwembad, buiten of gewoon in een klaslokaal. Lessen kunnen ook in de vorm van een simulatie worden gegeven.

Zelfstudie (4 uur)
Er wordt van jou verwacht dat je een aantal uren per week zelfstandig studeert. Bijvoorbeeld om opdrachten te maken, aangiftes te oefenen, om je politiële vaardigheden te verbeteren, of juist theorie door te lezen.

Stage (4-8 uur)
Zoals eerder genoemd loopt de praktijk als een rode draad door het onderwijs. Iedere week is er rekening gehouden met een stagedag die soms een halve, maar vaak ook een hele dag in beslag neemt. Die stagemomenten zijn essentieel om nieuwe vaardigheden te oefenen en feedback te krijgen vanuit de eenheid.

 

Toelichting studielast

Voor deze deeltijdopleiding wordt ongeveer 1,5 jaar gerekend.

Naar verwachting ben je per week 14 uur kwijt, waarvan één dag (8 uur) stage bij jouw eenheid. De overige 6 uur volg je lessen met je groep of studeer je zelf.

Om een te hoge studielast te voorkomen zijn er bufferweken ingericht waarin je facultatieve lessen kunt volgen, vragen kunt stellen aan je docent of misschien wel een paar extra diensten wilt draaien om meer ervaring op te doen. 

Overige informatie

Tijdens de opleiding heb je recht op goede en passende begeleiding. Hierbij staan het leerproces en het ontwikkelen van competenties centraal.

De school en de eenheid sluiten een leerwerkovereenkomst met je af.

Algemene instroomeisen

De toelatingseisen voor deze opleiding zijn:

 • VP-diploma of opleiding met drie kernopgaves uit politieonderwijs PO2002/ PO2.0

Je voldoet verder aan de volgende eisen:

 • Minimum leeftijd: 18 jaar
 • Nederlandse nationaliteit
 • Minimaal vbo-B of vmbo basisberoepsgerichte leerweg of kader beroepsgerichte leerweg/mbo niveau QF1-niveau
 • In bezit van rijbewijs B (uiterlijk binnen een jaar na aanstelling)

Vrijstellingen

Zie de procedure vrijstellingen voor het aanvragen van eventuele overige vrijstellingen.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? In overleg met je leidinggevende, meld je aan in Youforce Opleidingsmanagement (YOM). Is er geen geschikte startdatum beschikbaar? Plaats jezelf dan op de wachtlijst. Je ontvangt een mailbericht als er nieuwe startdata beschikbaar zijn.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met de afdeling Werving van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.