Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Leidinggeven aan ME sectie Traject

Algemeen

Tijdens deze opleiding leer je een ME-sectie aan te sturen op sectieniveau of als onderdeel van het ME-peloton. Het doel is dat de de openbare orde wordt behouden of hersteld.

In de opleiding werk je als sectiecommandant volgens een werkpatroon:

 1. Ontvangen en analyseren van de opdracht
 2. Maken operationeel (deel)plan op sectieniveau
 3. Deelnemen aan een commandantenbriefing
 4. Verzorgen briefing
 5. Leidinggeven tijdens de inzet
 6. Verzorgen debriefing en evaluatie
 7. Rapporteren

Dit werkpatroon komt steeds weer terug en vormt dan ook de rode draad van de opleiding. De praktijkgerichte lessen worden met regelmaat toegepast in simulaties op sectie- en pelotonsniveau, in samenwerking met ondersteunende eenheden. Tevens leer je een operationeel plan maken op sectie niveau en heb je de P-zorg voor je sectie tijdens de toepassingsweken.

Voor wie

Je bent politiemedewerker en je gaat leiding geven aan een sectie ME.

Opbouw

De opleiding bestaat uit meerdere onderdelen:

 • Operationeel Leidinggeven (waaronder praktijkoriëntatie)
 • Operationeel Gemeenschappelijk deel (waaronder praktijkoriëntatie)
 • Leidinggeven aan een ME-sectie (toepassingsdeel)

Voorafgaand aan de opleiding krijg je een opdracht in het kader van praktijkoriëntatie, die je binnen de eigen eenheid uitvoert. Vervolgens start de opleiding met het onderdeel 'Operationeel Leidinggeven'. In dit deel is onder andere aandacht voor zelfkennis, kennis van je team en leiderschapsstijlen.

In het tweede deel, het 'Operationeel Gemeenschappelijk Deel', komen onder andere de technieken en tactieken van de ME, ondersteunende eenheden en verbindingen aan bod.

In het toepassingsdeel leer je daadwerkelijk operationeel aan te sturen en leiding te geven aan de sectie die op dat moment ook in opleiding is. Ook komen de basisvaardigheden van de ME aan de orde, zoals wapenstok & schild, aanhoudingsprocedures en verwijderingsvaardigheden, omgaan met vuur en traangas.

Resultaat

Na afronding van deze opleiding ben je in staat een ME-sectie aan te sturen. Een succesvolle inzet betekent dat je ervoor gezorgd hebt dat jouw eenheden op adequate wijze zijn aangestuurd en hun taken hebben volbracht. De openbare orde is dan behouden of hersteld. Je kunt bijvoorbeeld worden ingezet bij:

 • Evenementen (zoals Dance Valley)
 • Voetbalwedstrijden
 • Demonstraties
 • (Chemische) branden
 • Evacuaties
 • Zoekacties
 • Begeleiding van bijvoorbeeld kerntransporten.

Praktische informatie

Code: LGSM-2021.2021
Type: Opleiding
Examineringtype: Geen

Studielast totaal: 296 sbu
Instituut: 291 sbu
Proeve: 5 sbu

Duur: 1-3 maanden
Geen locatie gevonden
Totaalprijs: niet individueel afneembaar

Toelichting studielast

Operationeel Leidinggevend (44 sbu), Operationeel Gemeenschappelijk Deel ( 44 sbu), toepassingsdeel (220 sbu).

Overige informatie

Tijdens de opleidingsweken verblijf je intern op de Politieacademie in Ossendrecht.

Randvoorwaarden

Ben je nog niet in het bezit van oortjes/earmoulds, dan is het handig om zeven weken voor aanvang van de opleiding oortjes/earmoulds aan te laten meten bij de firma Abiom te Nijmegen. Deze set kun je dan direct in het toepassingsdeel gebruiken, zodat je goed in de verbindingen zit.

Om de opleiding te kunnen doorlopen is een goede basisconditie vereist. Wij adviseren om voorafgaande aan de opleiding de fittest van de politie te doen, zodat je weet of je conditie op peil is.

Ervaring binnen het werkveld van de ME is wenselijk.

Startdata

Voor deze opleiding is momenteel geen startdatum beschikbaar.

Algemene instroomeisen

Je bent in het bezit van een diploma Allround Politiemedewerker (op mbo niveau 4) en je bent in het bezit van een geldig certificaat lange wapenstok.

Vrijstellingen

Lees de algemene informatie over vrijstelling op basis van EVC.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? Dan is het niet mogelijk om deze opleiding via Youforce aan te vragen. Neem voor meer informatie contact op met je leidinggevende of een HR-adviseur.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met de afdeling Werving van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.