Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Familieagent (2023)

Algemeen

Familieagent

Voor wie

Executieve medewerkers met meer dan twee jaar praktijkervaring, die zich willen specialiseren in het slachtofferrecht en de slachtofferzorg en die aangesteld zijn als familieagent. 

Opbouw

Mentale weerbaarheid en sociale en communicatieve vaardigheden lopen als een rode draad door heel de opleiding en komen in elk onderdeel terug.

De twee regiedocenten zijn de gehele week aanwezig en verzorgen een groot deel van de lessen. De regiedocenten bestaan uit een juridisch/praktijk docent met ervaring als familieagent en een gedragswetenschapper. Drie lessen worden verzorgd door specialisten uit het werkveld: een teamleider van Slachtofferhulp Nederland, een uitvaartverzorger met specialisatie reconstructie van lichamen, een ervaren familieagent en een docent forensische verkeersongevallen analyse. De lessen worden zoveel als mogelijk blended gegeven. Dit houdt in dat je met behulp van digitale middelen je voorbereidt op lesweek en dat er zo veel als mogelijk gebruik wordt gemaakt van digitale leermiddelen en verschillende lesvormen.

Resultaat

Na afronding van de opleiding:

  • ben je in staat om kwalitatief en deskundig op te treden als (gecertificeerd) familieagent;
  • heb je kennis van menselijk gedrag in relatie tot rouw, verlies en trauma’s en weet je hoe je je tot dit gedrag kan verhouden;
  • ben je in staat om te schakelen in verschillende situaties waarin je als familieagent optreedt en kun je je eigen grenzen en gezondheid goed bewaken;
  • heb je kennis van de slachtofferrechten en afspraken rondom de inzet van familieagenten en kun je deze in complexe situaties uitvoeren;
  • weet je mensen in hun eigen kracht te zetten, houd je je contacten warm zakelijk en weet je welke netwerkpartner(s) je wanneer en waarom in moet schakelen.

Praktische informatie

Code: 9302854.005
Type: Cursus
Examineringtype: Certificaat

Studielast totaal: 84 sbu
Instituut: 58 sbu
Korps: 12 sbu
Zelfstudie: 12 sbu
Proeve: 2 sbu

Duur: < 1 week
Locatie: Politieacademie Warnsveld
Totaalprijs: € 3.613,00

Indeling van het onderwijs

De opleiding vindt van maandag tot en met vrijdag plaats op de Politieacademie in Warnsveld. De lessen zijn overdag én 's avonds. Gelet op de intensiteit van de opleiding, is het verplicht om te blijven overnachten. Voor overnachtingen en eten/drinken wordt gezorgd.

Randvoorwaarden

De combinatie van praktijk en onderwijs is binnen deze opleiding belangrijk. Zo moet je in de praktijk de ruimte krijgen om te leren en aan je portfolio te werken. Het is dan ook belangrijk dat je in een team werkt waarin je ook daadwerkelijk ingezet kan en mag worden als familieagent. Het team waarin jij werkt zal dus ook de uren moeten faciliteren die buiten het fysieke onderwijs gemaakt worden.

Startdata

Deze opleiding start op ondergenoemde data.

Per startdatum staan de beschikbare opleidingsplaatsen en -data vermeld.

Opleidingsdagen zijn normaal gesproken van maandag tot en met vrijdag, van 9.00 uur tot 17.00 uur. 

Deze informatie wordt dagelijks bijgewerkt.

Vanwege een inconsistentie op de onderwijsaanbodsite is het aantal beschikbare plekken per startmoment momenteel niet beschikbaar. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing.
Voor de goede orde: het aantal beschikbare plekken dat wordt getoond bij het aanmelden van studenten in Osiris docent/begeleider is correct!

Startdatum: 11-12-2023

Locatie: Politieacademie Warnsveld
Beschikbare opleidingsplaatsen: Momenteel niet beschikbaar (zie opleidingsdata weergeven).
Opleidingsdata weergevenOpleidingsdata:
11-12 t/m 15-12

Code: S014
Opleidingsdata sluiten

Algemene instroomeisen

Toelating tot de opleiding is alleen mogelijk in afstemming met jouw eenheidscoördinator familieagenten en in afstemming met de teamchef van jouw basisteam. 

Je beschikt minimaal over (een) van de navolgende toelatingseisen:

  • Diploma politiemedewerker (niveau 3) of hoger
  • Kennis van verkeersongevallenafhandeling en/of overlijdensonderzoeken.
  • Executieve status

Twee jaar praktijkervaring na het behalen van een politie diploma.

Vrijstellingen

Lees de algemene informatie over vrijstelling op basis van EVC.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? In overleg met je leidinggevende, meld je aan in Youforce Opleidingsmanagement (YOM). Is er geen geschikte startdatum beschikbaar? Plaats jezelf dan op de wachtlijst. Je ontvangt een mailbericht als er nieuwe startdata beschikbaar zijn.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met Team Recruitment van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.