Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Coördinatie Mensenhandel

Algemeen

Mensenhandel is een ernstige vorm van criminaliteit die al dan niet in georganiseerd verband, zowel nationaal als internationaal plaats vindt. Deze vorm van ondermijning veroorzaakt veel maatschappelijke onrust en de financiële belangen zijn groot. Slachtoffers van deze vorm van criminaliteit dienen beschermd en geholpen te worden. De aanpak ervan is één van de topprioriteiten van het Openbaar Ministerie en de politie. Onderzoek doen naar deze vormen van criminaliteit is vaak complex.

De opleiding Coördinatie Mensenhandel maakt je bewust van de complexe en snel veranderende materie betreffende mensenhandel en de specifieke dilemma’s die deze materie in de opsporing geven. Je leert om met de verkregen inzichten aan te sluiten op het vakmanschap van mensenhandelrechercheurs.

Voor wie

Teamleiders, tactisch coördinatoren, recherchekundigen en korpsexperts die de onderzoeken naar mensenhandel operationeel aansturen.

Opbouw

Het programma is interactief en er wordt veel gebruik gemaakt van casuïstiek, ervaringen van medestudenten en filmmateriaal. Praktijk en theorie lossen elkaar af.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • de verschillen tussen bestuursrecht en strafrecht
 • de strekking en reikwijdte van het artikel 273f Wetboek van Strafrecht
 • internationale verdragen en richtlijnen
 • internationale samenwerking
 • toepassing van het barrièremodel en stapelmethodiek
 • inzicht in de gevolgen van slachtofferschap en de diverse richtlijnen hiervoor.
 • netwerkend werken in de opsporing van mensenhandel
 • tactische/juridische aspecten in onderzoeken naar mensenhandel
 • bestpractice n.a.v. proeftuinen.

Resultaat

Na het afronden van deze zes daagse training ben je je bewust van de complexe en snel veranderende materie betreffende mensenhandel en de specifieke dilemma’s die deze materie in de opsporing geven. Je bent in staat om met de verkregen inzichten aan te sluiten op het vakmanschap van mensenhandelrechercheurs.

Praktische informatie

Code: 9302447.002
Type: Cursus
Examineringtype: Bewijs van deelname

Studielast totaal: 76 sbu
Instituut: 64 sbu
Zelfstudie: 12 sbu

Duur:
Geen locatie gevonden
Totaalprijs: € 784,00

Toelichting studielast

De training bestaat uit 2 keer 3 dagen (48Sbu) aan het instituut en het uitvoeren van korps en zelfstudieopdrachten (24 Sbu).

Randvoorwaarden

Je dient bij aanvang van de training te beschikken over:

 • Strafvordering voor de Hulpofficier
 • Wetteksten voor de Hulpofficier 

Startdata

Voor deze opleiding is momenteel geen startdatum beschikbaar.

Algemene instroomeisen

Om op deze opleiding te worden toegelaten dien je werkzaam te zijn als oparationeel specialist / expert tactische opsporing mensenhandel.

Vrijstellingen

Lees de algemene informatie over vrijstelling op basis van EVC.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? In overleg met je leidinggevende, meld je aan in Youforce Opleidingsmanagement (YOM). Is er geen geschikte startdatum beschikbaar? Plaats jezelf dan op de wachtlijst. Je ontvangt een mailbericht als er nieuwe startdata beschikbaar zijn.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met de afdeling Werving van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.