Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Rijangst- en traumabegeleiding

Algemeen

Rijangst ontstaat na overbelasting of trauma. Rijpol behandelt alle rijangst klachten die je belemmeren bij het uitoefenen van de politietaak. Hierbij valt te  denken aan rijangst ten gevolge van een trauma (een ongeval met/zonder schuld), faalangst, paniekstoornis, snelwegangst, bijrijdersangst, bermangst, angst voor gladde wegen en dwangmatig rijgedrag, angst om met spoed te rijden en ander bijzonder weggedrag, angst voor bochten, angst om langs water te rijden en vermijdingsgedrag (bijvoorbeeld niet durven inhalen).

Deze rijtraining richt zich op het uitdoven van de angst, zodat je leert om weer ontspannen auto te rijden. Alle aandacht gaat naar het terugkrijgen van vertrouwen in je lichaam, emoties tijdens het autorijden alsmede je vaardigheden en het vertrouwen in de grenzen van de auto.

Rijpol is een samenwerkingsverband tussen het angstbehandelcentrum IPZO, de rijangst coach van de Politieacademie, de bedrijfsarts en de zorgverzekeraar, waarbij CZ de toezichthouder op de kwaliteit is. Rijpol is opgericht in 1999 en heeft sindsdien 150 politiemensen weer teruggebracht in hun eigen functie. De afgelopen jaren is meer dan 95% van de deelnemers angstvrij gebleven na behandeling.

Voor wie

Deze training is bedoeld voor politiemedewerkers en mensen werkzaam in de ondersteunende dienst bij de politie, die rijangst klachten hebben.

Opbouw

De rijangst wordt behandeld via interventies die uit wetenschappelijk onderzoek het meest effectief zijn gebleken. De begeleiding begint met een gezamenlijk gesprek tussen jou en de behandelaar. Dit gesprek heet het intakegesprek en duurt ca 1,5 uur. In de intake is er uitvoerig gelegenheid om je klachten toe te lichten en zal er uitleg worden gegeven over de aanpak. Vervolgens wordt er een behandelingplan opgesteld. De behandeling begint vaak met het aanleren van technieken om de angstgevoeligheid te verminderen. Vervolgens worden deze toegepast tijdens het autorijden. Je gaat deze met de rijangst coach trainen. De rijangst coach werkt met confrontatie-oefeningen om de angst te verminderen. Het werk van de rijangst coach is niet primair gericht op instructie, maar op het terugwinnen van vertrouwen door verminderen van angst en onzekerheid. Kortom het leren omgaan van de angst.

Resultaat

Doel van Rijpol is om mensen met rijangst te begeleiden tot het moment dat ze weer geheel, zonder beperkingen, inzetbaar zijn voor de functie die zij uitoefenen.

Praktische informatie

Code: 9100768.003
Type: Cursus
Examineringtype: Geen

Studielast totaal: 1 sbu
Instituut: 1 sbu

Duur: 1-3 maanden
Geen locatie gevonden
Totaalprijs: niet individueel afneembaar

Toelichting studielast

De begeleidingsduur is afhankelijk van opgestelde en overeengekomen behandelplan. Gemiddeld bedraagt dit 8 dagdelen na een trauma en bij rijangst met paniekstoornis gemiddeld 10 x 2 uur.

Overige informatie

Deze training vindt plaats op de openbare weg (veelal in je eigen werkgebied). Mogelijk ga je voor bepaalde oefeningen naar het Centrum voor Handhaving en Mobiliteit (CHM) te Lelystad of eventueel het angstbehandelcentrum IPZO (vestigingen in Nijmegen, den Bosch, Rotterdam, Bussum en Nieuwegein).

Tijdens en na afloop van het traject vindt er altijd een evaluatie met jou en je leidinggevende plaats. Het eindverslag van het traject wordt ook naar de bedrijfsarts gestuurd. Rijpol werkt volgens een beroepscode waarin o.a. geheimhoudingsplicht voor privé-gegevens zijn opgenomen.

Randvoorwaarden

Bij ‘rijangst motor’ volg je de begeleiding met je eigen (dienst)motor.

Startdata

Voor deze opleiding is momenteel geen startdatum beschikbaar.

Algemene instroomeisen

Voor deze training dien je in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs.

Vrijstellingen

Lees de algemene informatie over vrijstelling op basis van EVC.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? Deze opleiding wordt niet standaard afgenomen door de politie. Het is niet mogelijk om deze opleiding aan te vragen.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met de afdeling Werving van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.