Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Beoordelen van dader- en slachtoffergedrag (2024)

Algemeen

Beoordelen van dader- en slachtoffergedrag

Voor wie

Rechercheurs die uitvoerende werkzaamheden (gaan) uitvoeren op minimaal hbo-niveau.

Opbouw

De module is opgebouwd uit acht leeropdrachten:

  • strategisch communiceren in verhoor;
  • criminele carrières;
  • psychologie & psychopathologie;
  • victimologie;
  • dadergedrag onder de loep;
  • complexe criminaliteitsvormen;
  • verhooranalyse;
  • criminologische analyse.

De verschillende onderdelen worden vanuit een psychologische en criminologische invalshoek benaderd. Kennis die wordt opgedaan uit literatuur en opdrachten is input voor het onderwijs. In het onderwijs wordt een koppeling gemaakt met praktijk.
De module beslaat, gedurende zes weken, een volledige werkweek bestaande uit instituutsdagen, zelfstudie en het schrijven van een kennisdocument. In de zevende week vindt het eerste examenonderdeel plaats.

Het eerste examenonderdeel betreft het beoordelen van dader- en slachtoffergedrag aan de hand van casuïstiek. Dit examenonderdeel bestaat uit schriftelijke, toepassingsgerichte vragen over dader- en/of slachtoffergedrag.

Het tweede examenonderdeel bestaat uit het schrijven van een kennisdocument over dader of slachtoffergedrag. Je levert een kennisdocument op waarmee collega’s, op basis van wetenschappelijke literatuur, inzicht krijgen in een fenomeen.

Resultaat

Je bent in staat om:

  • Dader- en/of slachtofferschap te koppelen aan sociaal wetenschappelijke theorieën en inzichten.
  • Een vraagstuk over dader- en/of slachtoffergedrag uiteen te rafelen, relevante (wetenschappelijke) literatuur te zoeken en opgedane inzichten op kritische wijze te verwerken in een leesbaar document.

Praktische informatie

Code: 5300097.007
Type: Cursus
Examineringtype: Certificaat

Studielast totaal: 224 sbu
Instituut: 80 sbu
Korps: 20 sbu
Zelfstudie: 48 sbu
Proeve: 76 sbu

Duur:
Geen locatie gevonden
Totaalprijs: € 5.716,00

Overige informatie

Deze module is een verplicht onderdeel van de leergang Recherchekundige Master. Daarnaast is deze module los afneembaar binnen het virtueel budget. In de Leergang Recherchekundige mag één losse module worden gevolgd zonder dat wordt voldaan aan de toelatingseisen die gelden voor de gehele leergang. De toegang wordt dan op een andere wijze getoetst.

Zie voor verdere informatie het document DeelRic VPO Recherche op de pagina Onderwijs EVC: toelating en vrijstelling.

Startdata

Voor deze opleiding is momenteel geen startdatum beschikbaar.

Algemene instroomeisen

Voor toelating tot los afneembare modules of functiegerichte applicaties van de leergang Recherchekundige moet worden voldaan aan de minimale vooropleidingseisen die gelden voor de gehele leergang:

  • Diploma Politiekundig Bachelor/Bachelor of Policing; of
  • Diploma Allround Politiemedewerker (op mbo-niveau 4) in combinatie met een regulier hbo- of wo-diploma; of
  • Diploma Inspecteur (LTM, BTM); of
  • Diploma hbo of wo, in combinatie met de Premaster Rrecherchekundige.

Deze toelatingseisen en aanvullende informatie met betrekking tot toegang tot los afneembare modules zijn te vinden in het document DeelRic VPO Recherche op de pagina Onderwijs EVC: toelating en vrijstelling.

Vrijstellingen

Lees de algemene informatie over vrijstelling op basis van EVC.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? In overleg met je leidinggevende, meld je aan in Youforce Opleidingsmanagement (YOM). Is er geen geschikte startdatum beschikbaar? Plaats jezelf dan op de wachtlijst. Je ontvangt een mailbericht als er nieuwe startdata beschikbaar zijn.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met Team Recruitment van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.