Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Adviseren, coördineren, toepassen, evalueren van strategieën in opsporingsonderzoeken

Algemeen

De module Adviseren, Coördineren, Toepassen en Evalueren van Strategieën in Opsporingsonderzoeken, afgekort ACTESO, stelt zich ten doel om de recherchekundige hierin te bekwamen.

Voor wie

Voor rechercheurs die uitvoerende werkzaamheden (gaan) uitvoeren en op inhoud gaan coördineren op minimaal hbo-niveau.

Opbouw

De module duurt in totaal 13 weken en bestaat uit 3 delen:

1. Een theoriedeel (5 weken) 
Gedurende de eerste drie weken krijg je lessen over hypothese- en scenariodenken, het gebruik van strategieën, evalueren, experts, besluitvorming, verslaglegging en creatief denken, waarbij zoveel mogelijk geoefend wordt met de toepassing van de materie.

2. Studieweek 
Na deel 1 volgt een studieweek waarin je je voorbereidt op het meerkeuze examen over de behandelde theorie. In de laatste week maak je het meerkeuze examen. Daarna kun je gedurende twee dagen lessen/presentaties volgen waarvoor je je eerder hebt inschreven. Deze lessen zijn bedoeld ter verbreding en/of verdieping van je eigen kennis op de diverse onderwerpen die gerelateerd zijn aan de opsporing.

3. Een praktijkdeel (8 weken) 
In het praktijkdeel breng je de geleerde theorie aan de hand van een door een eenheid aangedragen bestaand opsporingsonderzoek in praktijk. Het einddoel is om vanuit de vraag van de eenheid een gedegen advies te geven aan het team dat de zaak heeft aangedragen. Dit advies wordt in de vorm van een presentatie en rapportage aangeboden.

Gedurende de opleiding wordt aandacht besteed aan beroepshouding. In de laatste week van het praktijkdeel doe je examen in de vorm van het schrijven van een projectplan.

Resultaat

Na het afronden van deze opleiding ben je in staat om:

 • Binnen een meeromvattend opsporingsonderzoek hypothesen en scenario denken toe te passen.
 • Een (deel van een) meeromvattend opsporingsonderzoek te analyseren.
 • Interne- en externe partijen te adviseren op basis van hypothese en scenario denken binnen een meeromvattend opsporingsonderzoek.
 • Interne- en externe partijen te adviseren met betrekking tot strategieën binnen een meeromvattend opsporingsonderzoek.
 • Een (deel van een) meeromvattend opsporingsonderzoek te evalueren.
 • Binnen een meeromvattend opsporingsonderzoek (deel)strategieën te creëren.
 • Tegenspraak en/of reflectie te geven binnen meeromvattend opsporingsonderzoeken.

Praktische informatie

Code: 5300096.006
Type: Cursus
Examineringtype: Certificaat

Studielast totaal: 504 sbu
Instituut: 187 sbu
Korps: 98 sbu
Zelfstudie: 143 sbu
Proeve: 76 sbu

Duur: 1-3 maanden
Geen locatie gevonden
Totaalprijs: € 12.790,00

Toelichting studielast

De module heeft een looptijd van 13 weken, met elke week ongeveer 40 studiebelastingsuren. Er zijn meerdere contactdagen op de Politieacademie. De overige tijd wordt besteed aan het werken aan een opdracht of aan zelfstudie.

Overige informatie

De module maakt onderdeel uit van meerdere afstudeerrichtingen van de leergang Recherchekunde, maar is ook los afneembaar.

Startdata

Voor deze opleiding is momenteel geen startdatum beschikbaar.

Algemene instroomeisen

Voor toelating tot losse modules of functiegerichte applicaties van de leergang Recherchekundige moet worden voldaan aan de minimale vooropleidingseisen die gelden voor de gehele leergang:

 • Diploma Politiekundig Bachelor/ Bachelor of Policing; of
 • Diploma Allround Politiemedewerker (EQF 4) in combinatie met een regulier hbo- of wo-diploma; of
 • Diploma Inspecteur (LTM, BTM); of
 • Diploma hbo of wo, in combinatie met de Premaster Recherchekundige.

Deze toelatingseisen en aanvullende informatie met betrekking tot toegang tot los afneembare modules zijn te vinden in het document DeelRic VPO Recherche op de pagina Onderwijs EVC: toelating en vrijstelling.

 

Vrijstellingen

Lees de algemene informatie over vrijstelling op basis van EVC.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? In overleg met je leidinggevende, meld je aan in Youforce Opleidingsmanagement (YOM). Is er geen geschikte startdatum beschikbaar? Plaats jezelf dan op de wachtlijst. Je ontvangt een mailbericht als er nieuwe startdata beschikbaar zijn.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met de afdeling Werving van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.