Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Forensisch technisch onderzoek bij niet natuurlijke dood

Algemeen

Deze module leid je door middel van een procesmatige benadering door het werkterrein van het onderzoek bij lijkvinding. Je leert een onderzoek op de plaats delict te starten, onderzoek uit te voeren aan lijken, samen te werken en de uitgevoerde handelingen schriftelijk vast te leggen.
Je bekwaamt je in het veiligstellen en onderzoeken van sporen, het samenwerken met het tactische team en ondersteunende diensten en het inzetten en organiseren van een technische reconstructie.

Ook wordt aandacht besteed aan de veiligheid van de rechercheurs bij het onderzoeken van lijken, de wijze waarop je als rechercheur omgaat met nabestaanden en de multiculturele aspecten van de dood die invloed kunnen hebben op het technische onderzoek.

Voor wie

Forensisch onderzoekers.

Opbouw

De volgende onderdelen komen aan bod:  

 • het starten van het onderzoek
 • uitvoeren van het onderzoek
 • werken met lijken
 • verslagleggen van het onderzoek

Verder ligt de nadruk op:

 • veiligheid
 • veiligstellen van en onderzoek aan sporen
 • samenwerken met het tactisch team en derden zoals NFI en het opleidingsinstituut voor forensische geneeskunde
 • werken met of inzetten van registratievormen en het uitvoeren van een technische reconstructie verdiepingsonderwerpen, zoals suïcide (onderdeel van proeve) en een eigen verdiepingsonderzoek (onderdeel van proeve) alsmede andere verdiepingen van het onderzoek aan en rondom een slachtoffer.

Resultaat

Je bent in staat om zelfstandig het onderzoek aangaande een niet natuurlijke dood in samenhang met het opsporingsonderzoek uit te voeren.

Praktische informatie

Code: 4300084.001
Type: Cursus
Examineringtype: Certificaat

Studielast totaal: 0 sbu

Duur: 3-6 maanden
Geen locatie gevonden
Totaalprijs: niet individueel afneembaar

Overige informatie

Dit is de laatste module in het algemeen deel van de Leergang Forensisch onderzoek.

Startdata

Voor deze opleiding is momenteel geen startdatum beschikbaar.

Algemene instroomeisen

 • Je bent in het bezit van het certificaat of hebt aantoonbare competenties (EVC) van de module 'Forensisch technisch onderzoek bij gewelds- en zedendelicten'.
 • Je bent in het bezit van een diploma mbo-4.
 • Je bent werkzaam bij de Forensische Opsporing en in het bezit van opsporingsbevoegdheid, bijvoorbeeld diploma Politiemedewerker of BOA.

Volg je de gehele leergang dan is vereist dat je het certificaat 'Forensisch technisch onderzoek bij gewelds- en zedendelicten' hebt behaald voorafgaand aan het examen van 'Forensisch technisch onderzoek bij niet natuurlijke dood'.

Vrijstellingen

Lees de algemene informatie over vrijstelling op basis van EVC.

Aanmelden

Ben je werkzaam bij de politie? In overleg met je leidinggevende, meld je aan in Youforce Opleidingsmanagement (YOM). Is er geen geschikte startdatum beschikbaar? Plaats jezelf dan op de wachtlijst. Je ontvangt een mailbericht als er nieuwe startdata beschikbaar zijn.

Ben je nog niet werkzaam bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl of neem contact op met de afdeling Werving van de politie via info@kombijdepolitie.nl of 088 6622300.

Meer weten?

Ben je werkzaam bij de politie en heb je een vraag over de planning van een opleiding? Stel deze dan bij je leidinggevende.