Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Onderzoek

Het onderzoeken van weerbaarheid heeft tot doel om de menselijke en intermenselijke aspecten van het vakmanschap beter te leren begrijpen. En daarmee de politiefunctie verder te ontwikkelen. Weerbaarheid is opgenomen als een van de centrale onderzoeksrichtingen van de politie in de komende periode (Strategische onderzoeksagenda voor de Politie, 2015-2019). Lees meer over onderzoek op het thema Weerbaarheid.

De Politieacademie heeft bovendien een lector Weerbaarheid aangesteld. Zwaartepunt van het onderzoek is de relatie tussen het individuele en het groepsmechanisme van weerbaarheid. Via praktijkonderzoek wordt vooral de werking van zingeving binnen het model van individuele weerbaarheid onderzocht en gerelateerd aan de dynamiek van verbindingen in de groep. Het doel is om gefundeerde handvatten te ontwikkelen om weerbaarheid in de dagelijkse politiecontext verder te versterken. De praktische opgave in het politievak blijft uitgangspunt in de toekomstige verkenning.

Publicaties

Op politieacademie.nl/weerbaarheidonderzocht en politieacademie.nl/veerkrachtigeverhalen kun je 'Weerbaarheid onderzocht (2010- 2015)' en 'Veerkrachtige verhalen', twee door Smit e.a. gepubliceerde boeken over weerbaarheid gratis downloaden. Ook vind je er andere informatie over deze boeken.

In de catalogus van de mediatheek vind je meer publicaties.

Bekijk op youtube Onderzoeker prof dr Gabriël van den Brink in gesprek met Mirjam van Limpt over (een onderzoek naar) de morele weerbaarheid van Nederlandse politiefunctionarissen.

Bijdrage onderzoek aan onderwijs

Onderzoek aan de Politieacademie levert nieuwe kennis en inzichten op voor zowel praktijk als onderwijs. Zo vindt er onderzoek plaats naar de effecten van de training mentale kracht en zijn onderzoekers betrokken bij de kwaliteitsontwikkeling van de training (zowel voor de praktijk als het onderwijs). Verder adviseren zij in het vormingstraject van het basispolitieonderwijs en zijn er actie-onderzoeken gaande naar (morele) weerbaarheid met docenten van de Politieacademie en kerndocenten IBT.

 Lectorale rede Weerbaarheid

Lectorale rede 'Weerbaarheid'- Annika Smit