Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Initiatieven

vluchtelingen welkomOp deze pagina staan verwijzingen naar initiatieven die door burgers zijn opgestart.

De campagne #Dare to be Grey wil polarisatie in de samenleving doorbreken en laat door persoonlijke verhalen zien dat ‘het midden’ ook iets te zeggen heeft over het vluchtelingendebat en de plaats van de islam in de samenleving.

De vluchtelingencrisis leidt tot veel politieke commotie en onrust. Maar onder de radar vinden er ook veel mooie initiatieven plaats. Lees hier enkele voorbeelden.

Virtual Reality in een vluchtelingenkamp in Noord-Irak. VR Gorilla, een in Amsterdam gevestigde virtual reality producent, maakte in januari in samenwerking met Stichting Vluchteling vier portretten van Syriërs die naar Irak vluchtten. Het project heet 'The Pursuit of Happiness', de 360-graden opnames in een vluchtelingenkamp zijn heftig, de reddeloosheid is zicht- en voelbaar.

De Rotterdamse Elena Milosavljevic (28) wil de komende tijd duizend mensen masseren om zo minimaal 50.000 euro op te halen voor hulp aan kinderen van vluchtelingen in Rotterdam. In 1993 vluchtte zij zelf ook uit Syrië en kwam uiteindelijk in Rotterdam terecht.

Hack Your Future faciliteert online educatie voor vluchtelingen in Nederland. Het biedt vluchtelingen laptops aan en ontwikkelt educatieve programma’s. De focus van dit project ligt vooralsnog op het leren programmeren. Kijk op de website Hack your future.

Maatjesproject homoseksuele vluchtelingen COC: Het doel van het project is LHBT asielzoekers sociaal contact te bieden en daarmee het sociaal isolement van deze groep te doorbreken.

Open brief van inwoners Apeldoorn aan COA: laat vluchtelingen in Apeldoorn blijven

Het leven van een alleenstaande vluchteling in Nederland - OneWorld-lezer Elles van der Heijden portretteerde de Syrische vluchteling Mazen

The Publisher - een online mediaplatform voor creatieve vluchtelingen. Opgezet door zes studenten van de kunstacademie in Utrecht.

Sheltersuit - slaapzakjas voor vluchtelingen
Bekijk de YouTube video.

Vluchtelingenwerk - stuur een kaartje naar een vluchteling
Vraag hier een kaartenset aan.

Common Carnaval - Ali I van vluchteling tot Prins Carnaval van Maastricht

Kijk ook eens op de website van ik wil iets doen voor een vluchteling en hulp voor vluchtelingen voor meer initiatieven.